BÁBOVKY MARISSA Z KOKOSOVÉ MOUKY

DĚTSKÝ DEN JE TU
26.5.2023
minimalismus
JAK DOSÁHOUT MINIMALISMU?
31.5.2023

Těsto s výraznou chutí kokosu potěší každého, kdo ji má rád. Recept na bábovky a muffiny lze přiřadit k bezlepkovému pečení.

Chuť čerstvého kokosu dodá vašim pokrmům nejen kokosová mouka, ale znásobí ji kokosový olej. Běžné snídaňové pečivo nebo zákusek ke kávě tak získá lehce exotický nádech, což vám zachutná. Kokosový olej se v současnosti řadí k nejoblíbenějším rostlinným tukům. Získává se šetrným způsobem z dužniny kokosových ořechů v bio kvalitě, díky čemuž si zachovává jedinečné složení. Při 25 °C se olej rozpouští z pevného skupenství, pro pečení ho rozpusťte ideálně ve vodní lázni.

Kokosová mouka obsahuje vyšší podíl bílkovin, nižší podíl sacharidů a více vlákniny oproti mouce pšeničné. Často ji proto používáme v dietní režimu nejen při shazování nadváhy, ale především proto, že je bezlepková (o dalších alternativních druzích mouky naleznete více ZDE). Při přípravě pečiva lze kdykoli nahradit podíl pšeničné mouky - asi jednu třetinu uvedené váhy, moukou kokosovou. Zachováte tak dobrou strukturu těsta, provoníte je a odlehčíte. Ale můžete péct přímo jen z kokosové mouky. V tomto případě je nutné přidat vejce nebo více vody, protože mouka vlhkost absorbuje. Syrové těsto bude svou konzistencí připomínat pevnější kaši. Pokud napoprvé hutnost těsta netrefíte, napodruhé už budete vědět, o čem je řeč. Hlavně své voňavé těsto „neutopte”. Také počítejte s tím, že ve výsledku je těsto více drobivé, než je obvyklé. Křehký a nadýchaný výsledek vám však bude odměnou za práci, která je jinak rychlá a nenáročná.

A tím se dostávám i k tomu, jak jsou důležité kvalitní formy. Podobné druhy těst jsou mazlavější, na formu dobře přilnou a po upečení se hůře vyklápějí. Proto jsem si vybrala jednu z kovových forem MARISSA (na e-shopu naleznete různé tvary), z nichž upečené bábovky vyklouznou bez potíží. I tak jsem formu důkladně vymazala a vysypala moukou. Při běžném pečení to už forma nepotřebuje. Využijete-li recept pro pečení muffinů, pak mističky formy vyložte papírovými košíčky, při pečení menšího dortového korpusu zase využijte rozevírací formu vyloženou pečicím papírem.

Příprava:  25 minut + pečení * Získáte: 12 muffinů / 4 buchtičky Marissa + zbytek do malé formy

Kokosové těsto

  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli
  • ¾ šálku krupicového cukru
  • 2 lžíce smetany
  • 5 lžic kokosového oleje, rozpuštěného a vlažného
  • ¾ šálku kokosové mouky
  • 1 prášek do pečiva, bezfosfátový
  • 4 lžíce vody, vlažné

Na podávání

  • čerstvé maliny
  • crème fraîche nebo tučná zakysaná smetana

1. Formu vystříkejte olejem a vysypejte hrubou moukou.

2. Z 5 bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Asi v polovině šlehání přidejte cukr.

3. Snižte otáčky a do pevné hmoty po jednom zašlehejte žloutky. Hned přidejte 2 lžíce smetany a 5 lžic oleje.

4. Mezitím naměřte kokosovou mouku, dejte ji do misky a rozmíchejte v ní prášek do pečiva. Pak po lžících směs přidejte k vaječnému základu střídavě se 4 lžícemi vlažné vody. Vznikne hladká soudržná vláčná kaše, neměla by být řídká. Troubu zahřejte na 160 °C.

5. Pomocí lžíce těsto navršte do připravené formy a urovnejte. Zaplňte pouze dvě třetiny bábovek, těsto v troubě vyběhne až nahoru. Pečte pomalu 35 - 40 minut do slabého zhnědnutí. Upečené bábovky nechte mírně zchladnout ve formě a pak je vyklopte na mřížku. 

Bábovky podávejte s malinami a kopečkem crème fraîche.

Na formy Marissa nedám dopustit. Už jsem jich testovala celou řadu a tentokrát jsem zvolila těsto, na němž si některé, i mnohem jednodušší tvary forem, vylámou zuby. Nestalo se tak. Přilnavé mokré kokosové těsto se upeklo úplně v pořádku. Vidíte, že za syrova nejvěrněji připomíná pevnější kaši. Přesto je vhodné i takto kvalitní formu vymazat a vysypat hrubou moukou. Použijete-li olej ve spreji, dostane se i do malých záhybů.

BÁBOVKOVÁ FORMA MARISSA na čtyři mini bábovky je zhotovená z hliníku, díky čemuž je lehká a při práci pohodlná. Dvojitý nepřilnavý povrch pro pečení piškotových, třených i kynutých těst dokonale vyrýsuje všechny detaily. Kovová forma je vhodná do elektrické, plynové i horkovzdušné trouby a odolá teplotám do +200 °C. Před mytím ji nechte odmočit a omyjte pouze houbičkou. Víc ani není třeba.

Mini bábovky se z formy vylouply bez potíží, forma není téměř zašpiněná. Pečivo vyklopte opatrně, protože jak už jsem řekla, těsto je drobivé, a když s ním víc klepnete, kraje se trochu drolí. K soudržnosti těsta je třeba více tekutin. Přidávám i smetanu a vzhledem k tomu, že potřebuji jen dvě lžíce, používám malý trik. Abych nemusela načínat velkou krabici - využiji malá 10g balení smetany do kávy. Každá dávka je přesně jedna polévková lžíce. Může se vám to hodit i při jiném vaření a pečení.

Jen co bábovky vychladnou, můžete chystat studenou smetanu a maliny - oblíbené sezonní ovoce, které patří k našim prázdninám. Perfektně doladí kokosovou chuť těsta. Zaručeně si pochutnáte :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.