JAHODOVÉ TIRAMISU II

TRHÁK ANEB TRHACÍ CHLÉB Z TOUSTŮ
16.5.2016
PRÁZDNINOVÉ CYKLOTRASY
18.5.2016

Historie této luxusní lahůdky se traduje od dob renesance. Jedná se o vynikající italský dezert, který se připravuje po celém světě podle různě upravených receptur. V každém případě je nejdůležitější ingrediencí mandlový likér Amaretto a lahodný čerstvý sýr mascarpone. Chcete-li obě suroviny jakýmkoli způsobem nahradit, neochutnáte to, co stojí za ochutnání…

Do původní receptury patří ještě syrová vejce, ovšem v blízkém létě (a má být pořádně horké), je vhodnější vejce vynechat nebo použít pasterizovaná. Myslím teď na to, že připravuji dezert, s kterým se můžete vydat i do terénu. V domácích podmínkách se ovšem nákazy salmonelou neobávám.

Dezert se aranžuje do mísy, aby byly vidět jednotlivé vrstvy – prokládá se cukrářskými piškoty namočenými do silného espresa smíchaného s likérem. Využila jsem k tomu skleněnou misku s jahodovým dekorem, která je součástí praktického setu s plastovými víčky. Dezert tak snadno převezete, kamkoli bude třeba.

 

JAHODOVÉ TIRAMISU S ČOKOLÁDOU

Příprava: 40 minut + chlazení * Naplníte: dortovou formu o průměru 21 cm; a pro misku o objemu 950 ml (na fotografii) vám bude stačit zhruba polovina surovin

  • 450 g mascarpone
  • 60 g moučkového cukru
  • 125 ml mandlového likéru Amaretto
  • 100 g nastrouhané 70% čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • šálek silného espresa
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • 2 balení dlouhých cukrářských piškotů
  • 500 g jahod

1. Připravte si větší šálek silného espresa a nechte ho vychladnout.

2. Ve větší míse našlehejte ruční metlou sýr mascarpone, moučkový cukr, 3 lžíce likéru a 2/3 nastrouhané čokolády.

3. V menší misce ušlehejte smetanu a pomalu ji vmíchejte do připraveného krému.

4. Do hlubokého talíře si připravte vychladlou kávu a zbytek likéru, přidejte 3 lžičky krupicového cukru a promíchejte.

5. Oprané jahody nakrájejte na silnější plátky. Piškoty postupně namáčejte ve směsi kávy a vyložte jimi těsně vedle sebe dno misky (budete je muset zkrátit, abyste dno srovnali do roviny). Na piškoty urovnejte vrstvu krému, vrstvu nakrájených jahod a celý postup zopakujte až do potřebné výšky. Končete krémem, který ještě posypejte zbývající třetinou čokoládou. Dezert nechte vychladit do druhého dne.

tiramisuII1

Komplet skleněných misek poslouží pro veškerou přípravu tiramisu – pro nastrouhání čokolády, ušlehání smetany, na nakrájené jahody i pro smíchání espresa a likéru. Tu největší misku si ponechte na samotný dezert. Pokud se i s dezertem vydáte na chatu nebo za kamarády, zarovnejte povrch kousek pod okraj misky, abyste mohli použít víčko.

tiramisuII2

Na dno misky nakrájejte piškoty tak, aby pokryly celé dno. Kousek po kousku je namáčejte do směsi silného espresa a likéru. Potom našlehaným krémem pokryjte vrstvu piškotů. Povrch urovnejte do roviny a přidejte vrstvu nakrájených jahod. Znovu zopakujte všechny tři vrstvy. Samozřejmě záleží na tom, jak velkou misku plníte. Čím je vyšší, tím lépe, protože bude nad sebou více vrstev lahodných chutí.

tiramisuII3

Recept mám připravený pro větší misku než jsem použila (950 ml); naplnila jsem tedy ještě jednu menší. Pokud s dezertem nebudete cestovat, pak lze povrch nazdobit tak, že piškoty a jahody mohou přesahovat do výšky. Jistě si vymyslíte spoustu dalších způsobů.

Správně vychlazený dezert lze rozkrájet a pomocí lžíce docela dobře vyndat po malých porcích na talířky. Ale věřte, že od téhle dobroty se každý rád upatlá i za ušima.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.