Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Radost z šálku horkého nápoje je pokaždé znásobená, slouží-li nápoj k podpoře zdraví nebo pohody. Sáhneme po něm vždy, když se potřebujeme zahřát, nebo máme-li chvilku jen pro sebe či pro své přátele.
Existují stovky nápojů, které pomohou proti stresu, zmírní příznaky onemocnění, a také k nim patří ty, které jsou nositelem oblíbené chuti a užíváme si je. K takovým patří horký nápoj z hruškového sirupu. Vytváří nezaměnitelnou kombinaci čerstvé hrušky, skořice a hřebíčku, a chcete-li, pak i trošky alkoholu, který z nápoje činí něco, co dokáži připodobnit k punči – tedy k nápoji, jehož základ tvoří ovocná šťáva.
Pokaždé, když si tzv. horkou hrušku objednám v restauraci, lituji, že šálek není bezedný. Konečně jsem na to vyzrála. Naučila jsem se připravovat rychlý sirup, který tvoří základ pro naředění horkou vodou, a je určený k okamžitému podávání. Pokud máte v oblibě pečené ovocné čaje (vyzkoušet můžete recept na naši letní i zimní variantu), budete s výsledkem spokojeni. Do nápoje lze přimísit trochu hruškovice, ale úplně postačí rozinky nacucané rumem. Pokud se chystáte na dovolenou na horách, určitě si vezměte lahvinku sirupu s sebou!
HRUŠKOVÝ SIRUP
Příprava: celkem 40 minut * Získáte: něco přes 1 l sirupu
Sirup
Na dokončení nápoje
1. Nakrájené hrušky vložte do hrnce s nepřilnavým povrchem, zastříkněte vodou a rozmixujte ponorným mixérem na kaši. Dolijte zbytek vody, přidejte skořicový cukr, svitek skořice, hřebíčky, citronovou šťávu a směs zahřejte k bodu varu, občas zamíchejte. Vařte 5 minut a nechte zchladnout. Hrnec přikryjte a dejte do druhého dne do chladničky.
2. Druhý den vmíchejte cukr, dokonale ho rozpusťte, směs zahřejte a vařte 10 minut.
3. Hotový sirup přeceďte a vlijte do vymytých nahřátých lahví. Uzavřete je a otočte na chvíli hlavou dolů.
Horký nápoj do 2 hrnků – Do kastrůlku dejte 100 ml sirupu a dolijte 200-250 ml vody, uveďte k bodu varu, ale již nevařte. Horkou hrušku rozlijte do 2 hrnečků, do každého dejte plátek citronu, lžíci rumových rozinek, případně alkohol, a ihned podávejte.
Na jednu várku sirupu je třeba necelé kilo hrušek. Takhle velké stačí 3-4 kusy, které nechám doma asi 4 dny dozrát. V tuto dobu bývají k dostání hrušky odrůdy Lucasova. Jsou sladké a aromatické, mají tenkou slupku a uvnitř jsou takové máslové. Po dozrání z nich teče šťáva a naprosto hladce je rozmixujete. Prostě ideální. Sirup hodně obarví třtinový cukr. Má však karamelovou chuť a je zdravější než bílý, rafinovaný cukr. Zlaté rozinky nápoj dokonale dokončí. Kvůli nim podávejte k vysokým hrnkům dlouhé lžičky.
Rozmixované hrušky vytvoří hustou kaši (dávám je tam postupně), která i s příměsí citronu zhnědne. Barvu dodá kromě zmíněného cukru i skořice, takže výsledný sirup je temně karamelový. Naředěním ale nakonec vznikne lákavě zlatavý nápoj, který můžete servírovat např. v efektních sklenicích Colombian. Je hodně sladký, stejně jako punč. Při doladění to ale nepřežeňte s citronem, setřel by lahodnou hruškovou chuť. No, a s tím alkoholem to nechám na vás!
Připomínám, že hruškovou chuť milují téměř všichni muži. Řekla bych, že zabodujete :o)
4 komentáře
Hmmm…tak na ten také dojde… Mňam, mňam… 🙂
…tak, ať vám chutná! Nastává správný čas na úrodu ze zahrádek…
To by šlo udělat stejným způsobem i z jablek, že? Mám obojího hromadu, tak něco na pečené čajíčky, horká hruška, tak třeba i horké jablko…
… dobrý nápad, nevidím v tom problém. Koření a dochucení se hodí k hruškám i jablíčkům, ale určitě by to pak chtělo kombinaci s jablečným kalvádosem. Chladno, které k nám dorazilo, si o něco podobného říká :o)