DOMÁCÍ DOCHUCOVADLA JSOU NEJLEPŠÍ

VESELÉ VELIKONOCE
1.4.2021
ÚDRŽBA DŘEVĚNÝCH PŘEDMĚTŮ V DOMÁCNOSTI
7.4.2021

Vytvářet domácí zásoby v dnešní době není nutné, pro všechno se dá zaběhnout do obchodu. Ale víme, že mnohé dobroty vytváříme s láskou a s vědomím, že jsou zdravější.

Máme čerstvě po velikonočních svátcích, ale před námi je ta část úrodného roku, kdy si pomaloučku začneme užívat čerstvé zeleniny a ovoce. Zatím sice malé rostlinky teprve zvedají hlavičky z kořenáčků a venku provokativně poletuje sníh, ale těšit se můžeme. Zpracování potravin do zásoby má v našich životech stále své místo.

Mluvit nyní o zpracování surovin z důvodu - aby se nezkazily, je skutečně předčasné, ale pokud rádi zavařujete, dá se i teď něco strčit pod víčka. Ta trocha úsilí za to stojí, protože jednak víte, co jíte, máte stále vše po ruce, aniž byste museli běžet na nákup, a ještě si připravíte chutě, které považujete za své oblíbené. 

Je čas uklidit spíž, nemilosrdně vyhodit vše, co nepotřebujete, přebrat sklenice a loňské zavařovací přípravky, i doplnit obaly do skříněk i do lednice dřív, než vystartují potravinoví moli. Vše, co můžete potřebovat naleznete na našem e-shopu v sekci SKLADOVÁNÍ nebo ZAVAŘOVÁNÍ.

Vůni a chuť bazalky máme spojenou především s italskou kuchyní. Je to také jedna z mála bylinek, které nakládáme do olivového oleje. Pro mnohé další je vhodnější například slunečnicový olej. Ochucené oleje nepatří právě k nejlevnějším surovinám v kuchyni. Přitom se významně podílejí na dokončení mnoha jídel, zeleninových salátů i dipů, takže je chceme užívat co nejčastěji. Vyzkoušejte si bazalkový olej vyrobit doma. Není to nijak složité a vybrat si můžete ze zpracování zatepla nebo zastudena. Ten neprůhledný olej je plný rozmělněných částeček rostliny, takže je vhodné spotřebovat ho rychleji. Druhý olej je zase trošku ostřejší, s feferonkou a česnekem. Vyberte si podle svého záměru.

Hrubozrnná hořčice je výtečným dochucovadlem pro celou řadu masových pokrmů, ale s požitkem si ji dáváme například s vařeným masem. Je docela ostrá, ale její chuť skvěle vyvažuje med. O hořčicích se traduje, že jsou nezdravé. Ale pokud si vyrobíte domácí produkt, máte jistotu, že i když hořčici nebudete jíst po lžičkách, vašemu tělu spíš prospěje. Hořčičné semínko je v současné době řazeno k superpotravinám; hořčice je zcela bezlepková, takže se ze semen získává mouka významně napomáhající při přípravě bezlepkových pokrmů. Touto dochucovací pochoutkou uděláte radost mužské části rodiny, a pokud ji uschováte v elegantní sklenici s potiskem, můžete ji směle darovat jako svůj originální dárek ze spíže.

Přírodní nefiltrovaný jablečný ocet je k dostání v prodejnách se zdravou výživou ve formě bio produktu. Možná je součástí vašich domácí zásob nejen pro užití v kuchyni, ale dokonce i v kosmetice. Je to jeden z nejstarších a nejdůležitějších domácích prostředků na celou řadu neduhů - obsahuje bílkoviny, enzymy a zdraví prospěšné bakterie. Aby i vaše domácí výroba octa dopadla na výbornou, použijte kvalitní jablka v kvalitě BIO (pokud ovšem nemáte svá vlastní jablíčka), protože plody nesmějí být chemicky ošetřeny během pěstování i při uložení na zimu. Důležitou surovinou jsou totiž jablečné slupky, a ty si musejí zachovat veškerou mikroflóru potřebnou ke správnému kvašení i ochraně octa. V závěru článku se dozvíte i jak ocet nejlépe využít.

Rajská jablíčka se prodávají celoročně a také jich notnou spoustu zkonzumujeme. Nakládáme a konzervujeme je s oblibou až když máme nadprodukt ze zahrádek, nicméně mnozí z nás tento zdroj nemají. Vzhledem k tomu, že ceny na trhu jsou vysoké po většinu roku, je docela jedno, kdy se pustíme do nějakého toho zpracování. Pro domácí kečup je vždy důležité, aby zelenina byla vyzrálá a měla dobrou chuť. V tuto chvíli je tu skvělá pomoc - místo zpracování čerstvých rajčat pečením v troubě, využijte kvalitní rajčata v plechovkách, která jsou k dispozici po celý rok a připravená výrobcem pěkně nasekaná na kusy. Domácí výroba kečupu se tím urychlí a vy si můžete tuto lahůdku připravit kdykoli vás napadne.

2 Comments

  1. Gisela Motyčková napsal:

    Díky za skvělé inspirace.Jsem Váš zákazník a vždy spokojená.

  2. Jana napsal:

    Paní Motyčková,
    děkujeme za vzájemnou pohodu. Přeji vám hezké jaro.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.