DIY – 5 NÁPADŮ Z DOMÁCÍCH SUROVIN

JAK UPLATNIT KÁVOVÝ LÓGR V DOMÁCNOSTI
30.8.2021
BARVY V BYTĚ VII: HNĚDÁ
1.9.2021

Domácí tvoření je nejlepším lékem na nudu. Dá se přitom poslouchat muzika nebo knížka do ucha, i plánovat něco hezkého.

Jste-li šikovní na cokoli, pak nacházíte inspiraci v čemkoli a potřebujete milion výtvarných materiálů, protože tvořit se dá úplně ze všeho, co vám přijde pod ruku. Tahle neposedná povaha postihla i mne, a jako následek mám domácnost plnou skříní s nejrůznějšími materiály, krabičkami, vlnami a dráty, protože hodit se může naprosto všechno. Je to trochu náročné, ale na druhé straně, jakmile se vyskytne špetka času, ve frontě s nápady stojí vždy pár věcí, které čekají na uskutečnění. 

Někdy jsou to jen kratochvíle, někdy vznikne něco užitečného, co pak slouží docela dlouho. Zaužívaná zkratka DIY - Do it yourself  - doslova „udělej si sám”, perfektně vystihuje potěšení z toho, že si umíme něco vyrobit bez profesionální podpory. Mnohdy se z podobných osobních zálib stane povolání, učíme šikovnosti své děti a v neposlední řadě v naší zemi funguje celá řada odborně vedených kurzů a kroužků, kde si své dovednosti můžeme prohloubit. 

Přicházejí chladné dny, v nichž bude více času na domácí kutění. Vyzkoušejte si cokoli, co vám fantazie přinese, a k realizaci svých záměrů využijte třeba misky od kompotu či nepoužívanou plechovou krabici. Je to smysluplná zábava.

Nosíte-li rádi bižuterii a střídáte různé typy hodinek, pak víte, jak snadno se všechny drobnosti do sebe dokážou zaplést, když je necháte ve šperkovnici jen tak. Než si pořídíte nějaký luxusní organizér, mám tu malý provizorní, ale funkční nápad, jak udržet docela přehledný pořádek nejen v krabici, ale také v menších šuplících. Budete k tomu potřebovat pouze obyčejné kelímky a ponožky, kterým pračka spolkla druhou do páru. Vzniknou tak variabilní hnízdečka nabízející přehlednost i další přeskupení.

Romantický svícen vznikl ze dvou slepených kompotových misek, které zas od sebe můžete kdykoli oddělit. Využijte k tomu misky, které jsou kónické a v místě spoje nabídnou úzké místo na převázání služkou. Trochu to vypadá, že ho někdo tak navrhl. Podobné nápady lze využít pro aranžování stolu při nějaké slavnostnější příležitosti, kdy vám chybí dominantní prvky, anebo takto využijete dvě osamocené misky, které vám zbyly. Ty pak slepte napevno speciálním lepidlem na sklo.

Pokud sbíráte z nejrůznějších důvodů zátky o vína, pak máte výchozí surovinu na výrobu jednoduché nástěnky. Zjistila jsem, že zátky jdou snadno zkracovat a tvarovat, takže jdou bez potíží vlepit do hlubšího rámu. Dobře vypadá, když hloubka rámu odpovídá výšce špuntů. Kromě moderního rámu směle využijte i rám se starožitným designem; jakkoli je spojení obou stylů odvážné, ve výsledku vypadá dobře.

Pokud často tvoříte s dětmi, potřebujete pořádný přísun nápadů. Vyzkoušejte vyrábění ptáčků z vlny, které vaše děti potěší. S pestrými a roztomilými výrobky si mohou ozdobit dětský pokoj nebo vyrobit dárky pro své nejbližší. Trošku jim s tím pomozte, ale pak už si jistě poradí samy. Svěřte jim zbytky pestrých přízí s různou sílou i kvalitou, jen páraná vlna se příliš nehodí, protože „rovná peříčka” vypadají uspořádaněji. 

Plechové krabice jsou šikovné, dobře těsní, chrání obsah proti vlhkosti a zachovají veškeré aroma svěřeného obsahu. Zdá se mi, že pro uchování sáčků s čajem jsou naprosto ideální. Krabici je třeba uvnitř rozdělit, k čemuž budete potřebovat pouze dva archy tužšího potištěného kartonu s dekorem ladicím s krabicí. Rozměry plechového boxu si upravte podle konkrétních měr. Krabice, s níž jsem pracovala, už na e-shopu nenabízíme, pořídit si můžete box LAVENDER (viz galerie pod článkem), který má stejnou hloubku, což je podstatné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.