LEVANDULOVÁ KRABICE NA ČAJ

POSTÝLKA PLNÁ OBLÍBENÝCH HRDINŮ
21.6.2017
LETNÍ UBROUSKOVÁNÍ / VĚJÍŘ
23.6.2017

ornament_01
O víkendu jsem stála nad záplavou kvetoucí levandule, a nelze jinak, než si ty dojmy nějak zhmotnit doma. Pěkně se k tomu hodil plechový box s levandulovým potiskem, kterým se mnou můžete oslavit vstup do letošního léta!

Krabice má velikost 20 × 13 × 8 cm. Je přesně tak akorát, aby dostala roli přehledného boxu na čajové sáčky. Možná máte raději dřevo, ale já nedám na plechové krabice dopustit. Dobře těsní, chrání obsah proti vlhkosti a zachovají veškeré aroma. Pro uchování čaje naprosto ideální.

Budete potřebovat pouze dva archy tužšího potištěného kartonu s dekorem ladicím s krabicí, aby šel vnitřní prostor rozdělit. Zvolila jsem kombinaci dvou různých jemných vzorů, aby byl výsledný dojem příjemný. Rozměry plechového boxu vycházejí přesně pro rozčlenění na 6 přihrádek, tedy pro šest druhů čaje. Práce je to na chviličku, a krabice bude sloužit dlouhé roky.

Plechové krabice jsou totiž v domácnosti nepostradatelné. Ideálně je využijete k uložení potravin, ale jejich účel můžete kdykoli změnit.

ornament_02

004

PODÉLNÁ DĚLICÍ PŘÍČKA UTVOŘÍ I DNO 

Ustřihněte obdélník velký 26 × 19,5 cm. Rohy zaoblete podle tvaru dna krabice. Obdélník rozdělte na šířku na 4 pruhy široké 6,5 cm. Podle vyznačených čar díl naohýbejte a vyrýsujte ostré hrany pomocí pravítka. Pracujte podle obrázku – nejprve přehněte střed směrem vzhůru, pak středy obou polovin směrem dolů. Díl opět rozložte, na středové hraně si vyměřte třetiny a proveďte dva zářezy; vyřízla jsem je řezacím nožem. Jejich délka činí 6,5 cm. To jsou místa, kam vsunete krátké příčky pro rozdělení krabice na 6 přihrádek. Jednu z nich vidíte vpravo.

003

DVĚ KRÁTKÉ PŘÍČKY 

Každou z nich tvoří čtverec velký 13 × 13 cm, ale vystřihněte ho z papíru s odlišným dekorem. Přehněte ho v polovině a uprostřed otevřených stran prořízněte zářezy do výšky 3,25 cm, tedy přesně do poloviny. Ze stejného papíru vystřihněte vypodložení víka krabice. Bodově ho přilepte lepidlem zn. Tenyl. Krabice, s kterou jsem pracovala má odkládací víko, ale boxy, které máme na skladě, mají víko upevněné panty. Je to asi ještě šikovnější; pracujte s ní však naprosto stejně. Nyní už jen zbývá vložit podélnou příčku dovnitř krabice a do zářezů vtlačit obě krátké příčky. Čím pevnější karton použijete, tím déle vám bude rozdělovník sloužit.

Krabice uvnitř vypadá hezky a upraveně. Vždy bude vaším potěšením nabídnout své domácí zásoby hostům; ovšem také můžete stejným způsobem vytvořit vkusné dárky pro milovníky voňavého čaje. A přidat můžete i recepty na domácí ledový čaj.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.