POSTÝLKA PLNÁ OBLÍBENÝCH HRDINŮ

6x ZELENÉ BYLINKY V KUCHYNI
20.6.2017
LEVANDULOVÁ KRABICE NA ČAJ
22.6.2017

Pokud chcete udělat svým dětem radost, pořiďte jim povlečení s jejich oblíbenými hrdiny z pohádek. Když je milují, přejí si je mít úplně všude…

Výrobci ložního prádla se předhánějí nabídkou velkoplošných dezénů. Naleznete zde komiksové postavy ze slavných předloh k filmům, výjevy z kouzelných kreslených pohádek a nyní nově – díky kvalitním fototiskům, i realistické scenerie z přírody, mezi nimiž nechybí oblíbená zvířátka. A tak se studentská postel či dětská postýlka stává plátnem v kině, korábem na rozbouřeném moři nebo plání s běžícím stádem koní. Je jasné, že k večerní pohodě patří romantika, sny o velkých věcech a mámino pohlazení. To vše v náruči nadýchaných peřin, na které se pak vzpomíná až do dospělosti.

Na maminkách je pak prozaické rozhodnutí o tom, jaké kvality ložního prádla jsou nejpříjemnější, jak dobře se perou a čím, a zkrátka všechny praktické věci kolem. Zorientovat se není tak těžké.


  • Základní rozměry povlečení pro dětskou postýlku jsou – povlak na polštář 45 × 65 cm (pozor, někdy 40 × 60 cm) a povlak na přikrývku 90 × 130 cm; pro standardní velikost –  povlak na polštář 70 × 90 cm a povlak na přikrývku 140 × 200 cm.
  • S nabídkou výbavy pro dětskou postýlku lze kromě základního povlečení koupit i speciálně tvarovaný polštář na kojení. Poskytuje úlevu zádům i oporu miminku. V dětském pokoji si tak veškerý ložní textil sladíte do jedné barvy.
  • Při nákupu povlečení se rozhodněte buď pro žehlicí materiály z měkké a prodyšné bavlny, nebo pro tkaniny s nežehlivou úpravou. K těm nejoblíbenějším patří strukturovaný bavlněný krep, který po vyprání stačí vyrovnat hned za mokra a nechat uschnout. K příjemnému provozu patří i všité zipy, které usnadňují převlékání přikrývek. Určitě je oceníte.
  • Dětské povlečení většinou hýří barvami. Před prvním použitím je vhodné prádlo vyprat na 40 °C, aby se zbavilo impregnace. Budete-li pečliví, povlečení perte naruby a nemíchejte ho s jinými druhy prádla. Také jej nezatěžujte prášky, které jsou určené na bílé prádlo. Obsahují zesvětlovací látky, tzv. optické rozjasňovače, které mohou vzít tmavým barvám sytost.
  • Pokud sušíte prádlo v sušičce, orientujte se vždy podle symbolů uvedených na prádle. Platí, že čím vyšší teplotu zvolíte, tím dojde k většímu opotřebení. Podobné je to s žehlením. Ideálně žehlete mírně vlhké prádlo, protože je nejen snažší tkaninu vyrovnat, ale žár žehličky materiál tolik nevysuší.
  • Módní záležitostí jsou oboustranné povlaky (na e-shopu naleznete velký výběr), kdy je hlavní motiv lícové strany doplněn v rubu tkaninou s doplňujícím vzorem tón v tónu. V podstatě se dá říct, že otočením pokrývky vznikne zcela jiný optický dojem. Je to velice příjemná změna, kterou ocení spíše dospělejší spáči.
  • Jakkoli je ložní prádlo krásné, větším dětem, které se už o svůj pokoj starají, je vhodné pořídit přes postel jednolůžkový přehoz nebo atraktivní deku. Odpadnou tak věčné dohady o tom, že není ustláno. Večerní rozestýlání je pak cestou do jiného příběhu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.