SVÍCEN Z KOMPOTOVÝCH MISEK

KONTRASTY BAREV A ČERNÝCH TÓNŮ
22.4.2020
PICKLES, FERMENTOVANÁ ZELENINA
27.4.2020

I z malé kratochvíle může vzejít něco užitečného. Návod na výrobu svícnu se vám může hodit pro zbrusu nové misky, stejně tak, jako k recyklaci staršího skla.

Spousta předmětů v našem okolí má svou duši. Snad právě proto je máme tak rádi a věrně je po léta opatrujeme. Mnohdy jsou to předměty, které pro nás někdo vyrobil nebo jsme si s nimi pohráli sami. Hledáte-li zábavu pro nejbližší víkend, tady je. Květinový svícen vyrobíte asi za 15 minut.

Pevný, středně velký svícen do něhož lze bezpečně vložit čajovou svíčku i širokou voskovou svíci, vznikl jednoduše. Všimla jsem si, že dna kompotových misek jsou absolutně rovná, takže k sobě mohou dokonale přilnout. Stačí je slepit, nicméně tak, aby se misky nepoškodily a šly kdykoli rozpojit a používat běžným způsobem. Patří totiž do série skleněných výrobků Aurora, které mohou ozdobit váš jarní i letní stůl. Ve stejném designu k nim máme ještě servírovací oválový talíř a velkou dekorativní mísu na ovoce (info viz galerie pod článkem).

Vzniklý svícen kopíruje klasické tvary svícnů, ale rovněž si z něj můžete udělat dózu na bonbóny, cukřenku nebo si do horní misky odkládejte prstýnky a náušnice. Praktická miska na komodě se hodí na spoustu drobností. Romantický tvar misek ve tvaru květin udělal veškerou práci za mě. Stačilo jen převázat je v pase mašlí a dokončit různými způsoby.

DVA ZPŮSOBY PRO SPOJENÍ MISEK

K výrobě svícnu budete potřebovat 2 kompotové misky, nejlépe s rovným dnem, aby bylo dost plochy pro jejich pevné spojení. Tyto květinové misky rovné dno mají, takže je možné slepit je v celé ploše. Budete potřebovat:

  • oboustrannou samolepicí pásku, pro spojení v celé ploše
  • nebo aranžovací bílou gumu, pro bodové spojení
  • rovnou sklenici, pro vložení do misky
  • čajovou svíčku nebo silnou svíčku
  • skleněné dekorační kuličky, korálky apod.
  • transparentní stužku

1 Způsob spojení oboustrannou páskou - Z pásky odstřihněte čtverec o velikosti dna a vystřihněte kolečko. Sloupněte ochrannou vrstvu a kolečko přilepte na dno jedné misky, sloupněte druhou ochrannou vrstvu a shora přitiskněte dno druhé misky. Páska je spojí tak pevně, že se svícnem můžete bez obtíží manipulovat.

2 Způsob spojení aranžérskou gumou - Tuto gumu využívám hlavně při stylistické práci, ale doma s ní například přilepím plakát na karton a pohodlně jej pak umístím do pasparty, protože se mi pod rukama neposune. Guma vypadá jako bílá plastelína; jen jí kousek odtrhněte, trochu poválejte v dlaních, protože zahřátím změkne a rozvine svou lepicí sílu. Pak z ní udělejte kuličky a přitiskněte je k okraji misky. Druhou misku pevně přitiskněte. Svícen drží pevně, jak vidíte na fotografii, ale při manipulaci buďte opatrnější, než při spojení páskou. Výhodou je, že toto spojení při rozebrání misek nezanechá stopy, zatímco s lepicí páskou budete chvíli zápasit.

PŘIDEJTE DALŠÍ OBLÍBENÉ BARVY

Když drží svícen dobře pohromadě, rozhodněte se, jakou svíčku vložíte dovnitř. Dobře vypadá široká vosková svíčka vysoká asi 10-12 cm, kterou můžete vložit do misky poté, co nakapete trochu vosku na dno a svíčku upevníte. Pro barevnou čajovou svíčku je vhodnější vložit do misky užší skleničku ve tvaru válce, protože si svícen ochráníte před vylitým voskem. To vám také umožní naaranžovat kolem například skleněné kuličky nebo korálky, které vnesou do aranžmá další barvu.

JEŠTĚ PŘEVÁZAT MAŠLÍ A MŮŽETE PROSTÍRAT

Líbí se mi, že sklo vytvořilo tvar, který vypadá, jako bych ho uprostřed zmáčkla v rukách. Využila jsem tohoto efektu a převázala ho křehkou stuhou. Vyrobit svícen je dílem okamžiku. Můžete ho kdykoli zase rozpojit a misky užívat podle svého. Pokud jste si s miskami koupili servírovací tác nebo atraktivní mísu na ovoce (viz níže), může se vám nápad hodit. Svíčky vytvoří neopakovatelnou atmosféru a provázání předmětů se stejným designem zaplní váš stůl promyšleným dekorem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.