BARVY V BYTĚ VII: HNĚDÁ

DIY – 5 NÁPADŮ Z DOMÁCÍCH SUROVIN
31.8.2021
SWEET CHILLI OMÁČKA KE KUŘECÍMU MASU
2.9.2021

Hnědá je spolehlivou barvou. Líbí se každému a barevné vazby jsou téměř neohraničené. 

Barva, která v sobě nese decentnost a nenápadnost, to je bezesporu hnědá. V barevném kruhu ji jako samostatnou barvu nenajdete, stojí až na okraji červených a oranžově červených barev, s nimiž pak naprosto přirozeně ladí. Temné odstíny hnědé dokážou prostor proteplit, ale také výrazně zmenšit. Nejlépe se hodí k rustikálnímu stylu. Jakmile začnete z intenzity hnědé ubírat do béží a světlých odstínů, kterým souhrnně říkáme přírodní, dělí se na tóny chladné a teplé. V obou případech prosvětlují prostor a zvětšují ho. K základní hnědé se hodí téměř všechny barvy. Můžete k ní přiřadit:

  • výrazné pastely - kdy vytváří nádherné kombinace tón v tónu,
  • módní vyzývavé i bohémské barvy - jako je purpurová, lilková, azurová nebo slunečně žlutá,
  • i neutrály, k nimž patří mléčné, slámové a provázkové barvy.

Co se vám vybaví, když se řekne hnědá? Nejčastěji je to barva dřeva. Aby prostor vybavený sytými odstíny hnědé nepůsobil těžkopádně, vstupují do jednotlivých vazeb výrazné textury textilu - plastické, s vlasem apod., tapet - kde může zapracovat lesk a mat a v prvé řadě dřeva - se všemi podtóny béží, barev skořice nebo slonové kosti. Pokud si zvolíte hnědou za základ svého interiéru, máte v rukou všemožně tvárný materiál, který můžete donekonečna rozvíjet a obměňovat.

5464401-5464402_img_9432_e_z2

TEPLÉ TÓNY PATŘÍ K SOBĚ

sousedství bílé kávy a čokolády je ideální

Barvy pražených kávových zrnek, espresa, latte i cappuccina máme před očima téměř každý den. Jak krásně ladí dohromady. Tyto přímočaré tóny spolu velice dobře vycházejí a vytvářejí útulné a luxusní prostředí. Můžete si je zvolit pro celý byt, a ozvláštnit je strukturami dřev a několika doplňkovými odstíny, k nimž může patřit krémová pro měkké polštářky a ovčí kůži, výraznější nažloutlá vanilka, rezavá skořice nebo pro kontrast světlý korál.

Chcete-li svůj příbytek na zimu přeměnit, není nic jednoduššího, než schovat opotřebované potahy staršího křesla či sedačky pod nové potahy. Díky tomu, že jsou roztažitelné do výšky i na šířku, dobře sednou na mnohé tvary sedacího nábytku. Novou barvou napínacích potahů Sanitized® změníte nejen styl celého prostoru, ale také vám nabídne povrchy bez bakterií a čistý domov.  

NAPÍNACÍ POTAHY SANITIZED se speciální povrchovou úpravou proti roztočům, plísním a bakteriím

5488452_3201-beige_e_z1

CHLADNÉ TÓNY

si říkají o skořápkově bílou a slonovou kost

Syté hnědé tóny prostor zmenšují. Mnohem častěji se zařizujeme v béžových tónech hnědé a kombinujeme je s kouřovými barvami kamene, a bílým nábytkem. Teprve v detailech a doplňcích je na místě rozhodit v prostoru výrazně hnědé odstíny. Také ty je ale třeba posunout ke studeným odstínům barvy kůry, břidlice apod. Jako doplňkovou barvu zvolte opět neutrál, sofistikovaně působí třeba jemně narůžovělý tón.

V chladném zabarvení vysokých vlasových koberců se ztratí i trocha prachu. Údržba a čištění těchto chlupáčů je náročnější než u koberců s nízkým vlasem, ale skýtají komfort a prostoru nabídnou mnoho efektu. Stejně jako u všech typů koberců je však i zde základem důkladný úklid. Eliminujte nečistoty zvenku umístěním rohožek u dveří, neboť zachytí značný podíl špíny a vlhkosti. 

KOBEREC SHAGGY SALSA béžový, 120 × 170 cm, nabízíme i v dalších odstínech

18140_710779_4_eshop_z4

SYTÉ BARVY DŘEVA

a výrazné textury sluší rustikálnímu stylu

Klasická barva kůže, mahagon, ořech, a další lakované povrchy dřeva rozhodně v interiérovém designu nikdy nezapadnou. Elegantní starožitný nábytek vedle nápodoby nejrůznějších stylů s rustikálními, často hrubými povrchy dřeva patří k výrazným soudobým způsobům bydlení. Nadčasový konzervativní vzhled dává prostoru velmi silný náboj. Pokud milujete tento styl, nikdy vás neomrzí hra kořeněných odstínů hnědé barvy. Doplňte ji oranžovou a červenou a užívejte si jejich dynamiku.

PROSTÍRÁNÍ WOODEN s dekorem kmene stromu, průměr 38 cm

5348201_b_2_eshop_z4

NEUTRÁLNÍ BÉŽOVÁ TÓN V TÓNU

světlé odstíny navozují pocity čistoty a zvětší prostor

Úloha textilu v interiéru je jednoznačná. Zatepluje, zútulňuje a vytváří ochranu lůžkovinám, čalounění, doplňkům i podlahám. S textiliemi máme spoustu práce, ale dokážeme tak udržet domácnost v čistotě. Významným způsobem nám také umožňují drobné i větší proměny prostoru. S novými záclonami a závěsy, nebo s rozměrným přehozem na postel dokážete osvěžit léty užívané zařízení. Nevíte-li si rady s proměnou, vyzkoušejte jemné odstíny hnědé. Teplá béžová tón v tónu přinese pocit čistoty a jemnosti.

OBOUSTRANNÝ PŘEHOZ NA POSTEL THALIA  na dvojlůžko, 250 ×270 cm

54827_dsc_3864_e_z1

HNĚDÁ + PŘÍMÉ BARVY

sezonní doplňky mohou mít výrazné barvy

Úkolem sezonních doplňků je přinést do prostoru výraznou změnu a osvěžení. Podzim i blížící se zima čokoládovým tónům s červenou výrazně sluší. Přidají-li se tradiční folklórní vzory připomínající pleteninu doplněné imitací ovčí kůže, nebude vám doma zima ani chviličku. Siena, jedna z nejtmavších odstínů hnědé barvy, se v paletě inspirované tóny koření perfektně vyjímá. Zimní komplet pro zahřátí vám nabídne dvojvrstvou heboučkou deku, polštářek a chlupaté ponožky. Je to také perfektní tip na dárek pro každého zmrzlíka.

BERÁNKOVÁ SOUPRAVA CAROL, povlak na polštářek a hřejivé ponožky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.