Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jakmile dojde v kuchyni na použití tlakového hrnce, je jasné, že příprava pokrmu bude rychlá a jednoduchá.
Přitom se dají vykouzlit vydatná zimní jídla hodící se k obědům i večeřím. Obrovskou předností tlakových hrnců je zkrácený čas příprav pokrmů, navíc s jejich výraznějšími chuťovými vlastnostmi. To vše nabízí například odlehčený guláš z vepřového masa, zelených paprik a červených fazolí, který může být na stole za tři čtvrtě hodinky, měkoučký a voňavý. Patří do něj trocha chilli a nám doma nejvíc chutná s bramborovými noky, nebo jen tak s domácím chlebem.
V případě tohoto receptu platí jednoznačně - za méně peněz hodně muziky, protože základ tvoří pouze půl kila masa a přesto guláš nabídne víc jak 1,5 l dobrého jídla. Tradiční guláše nepatří právě k nejlevnějšímu vaření, a tak v současné době, kdy všichni hledáme úsporu rodinného rozpočtu, se vám tato úprava může hodit.
Tlakový hrnec - známý pod zlidovělým názvem papiňák - je silnostěnný hrnec zvládající vaření za vysokého tlaku, čímž zároveň dosahuje i vyšší teploty vaření. Pro srovnání - vystoupá nad běžnou stovku o 30 °C navíc. Čas přípravy pokrmu se tak výrazně zkrátí. Papinův hrnec dostal své jméno podle francouzského matematika a fyzika Denise Papina. Původní konstrukce se vztahuje k roku 1678, ale historie zaznamenala i mnohem starší vynálezy.
V současné době jsou hrnce opatřeny několika pojistkami zamezujícími následky přetlaku. Přesto je vždy na místě opatrnost a je zapotřebí dodržovat veškeré správné zásady užívání. Čas vaření se začíná počítat od dosažení varného tlaku, což se u většiny moderních tlakových hrnců pozná podle objevení barevného ukazatele. Po skončení vaření se nechává hrnec asi 10 minut na vypnutém sporáku bez přísunu tepla a teprve po kontrole odchozí páry, je možné hrnec bezpečně otevřít.
Příprava: 45 minut + vaření * Získáte: 1,5 l guláše
Do tlakového hrnce
Do kastrolu
1. Cibule nakrájejte nadrobno a na lžíci oleje je krátce orestujte přímo v tlakovém hrnci. Když cibule zesklovatí, přidejte maso nakrájené na menší kostky a nechte ho zatáhnout. Přidejte rozdrcený česnek, uzenou papriku a krátce nechte rozvonět. Směs zalijte vývarem a přidejte ostatní suroviny. POZN.: Lžíce a lžičky odměřuji odměrkami. Hrnec uzavřete a vařte naplno 35 minut.
2. Mezitím dejte do kastrolu rozpéct slaninu nakrájenou na malé kousky, přidejte papriky nakrájené na kroužky, fazole z plechovky a vše nechte prohřát.
3. Jakmile je uvařené maso, vyjměte ho do misky. Šťávu v tlakovém hrnci zredukujte a zahustěte 2 lžícemi hladké mouky rozšlehanými v trošce studené vody, případně podle svých zvyklostí. Vše promixujte ponorným mixérem a mouku provařte. Hotovou šťávu přesuňte do kastrolu a nakonec přidejte maso. Krátce prohřejte, dochuťte a podávejte s kroužky lahůdkové cibulky.
DO TLAKOVÉHO HRNCE VLOŽTE:
Vzhledem k tomu, že všechny tyto suroviny zanedlouho skončí v tlakovém hrnci, získáte čas potřebný pro zpracování základu guláše ve vedlejším kastrolu. Smícháním obou porcí dohromady následně vznikne velice rychle dobré jídlo.
V KASTROLU ZPRACUJTE:
Nechte krátce rozpéct slaninu a pak přidejte kroužky sladké zelené papriky a porci červených fazolí. Zbývá ještě zredukovat šťávu z vařeného masa a pak všechno smíchat dohromady. Při konečné úpravě a dochucení už jen vše prohřejte, aby se papriky nerozpadly. Pokud zachováte lžícové a lžičkové poměry pomocí odměrek podle receptu, získáte lahodnou šťávu, kterou budete upravovat jen minimálně.
Přílohu ke guláši ponechám vašemu oblíbenému výběru. Hodí se bramborové noky, vařené brambory i rozpečené tousty. Chystáte-li večer s přáteli, určitě nepohrdnou doma pečeným chlebem.
2 komentáře
nevím jestli má ventil pulsovat nebo ne
Pane Terbere,
pojistný ventil na tlakovém hrnci slouží k propouštění přebytečné páry, čímž zamezuje nebezpečnému zvýšení tlaku. Jakmile mi ventil začne odfukovat moc, hned snížím plamen nebo přesunu hrnec na menší hořák. Tím se var uvnitř hrnce usměrní a vaření je klidné a plynulé. Hrnec nenechávejte bez dozoru a hlavně nepřeplňujte jeho obsah. Opět by to napomáhalo prudkému varu.