Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pánev do trouby patří k základnímu vybavení kuchyně. Pořiďte si ji, oceníte její variabilnost, i to, že při vaření nenamažete kupu nádobí.
Celou řadu jídel připravujících se na pánvi, je nutné dokončit v troubě. I ta nejběžnější, k nimž patří například frittata, svůdná italská vaječná omeleta, kterou si připravujeme hodně často, protože je zdravá, rychlá, nenahraditelná. Ale tu dnes nechme stranou, protože ji dozajista dobře znáte. Pánev vám nabídne prostor pro menší porce, je ideální k ohřívání pokrmů, ale také k pečení syrových těst. Určitě jste někdy vyzkoušeli trhanec, dukátové buchtičky - nebo dokonce housky.
Právě k takové skvělé večeři jsem použila nerezovou pánev COOKCELL. Má třívrstvý nepřilnavý povrch a je vhodná pro všechny typy varných ploch, a dokonce i do trouby, protože na rukojeti nemá žádné materiály, kterým by horko ublížilo. Unikátní pánev z řady nádobí COOKCELL HYBRID kombinuje nepřilnavý povrch a nerezovou ocel. Tato kolekce nádobí má na svém povrchu množství bodů se zvýšenou vrstvou, která rozvádí vynikajícím způsobem teplo. Nepřilnavý povrch umožňuje snadnou manipulaci se surovinami a po práci i bezproblémové čištění. Na povrch můžete směle použít i kovové nástroje a spolehnout se, že zůstane nepoškozený.
Příprava: 50 minut + kynutí a pečení * Získáte: 2 - 3 porce
Housky
Česnekový přeliv
Dokončení
1. Mouku, sůl a droždí dejte do mísy robotu a důkladně promíchejte. Přidejte vlažné mléko v němž je rozpuštěný med, a olej. Hnětacím hákem suroviny zpracujte, až se vytvoří koule pevného hladkého těsta. Přesuňte ji do mísy vytřené olejem a nechte kynout 1 - 1,5 hodiny (podle teploty prostředí) až těsto dvojnásobí svůj objem.
2. Pak těsto přesuňte na vál, uprostřed ho prudce promáčkněte a vytlačte z něj vzduch, krátce ho propracujte, až bude krásně vláčné. Z těsta vytvořte válec, podélně ho rozpulte a rozkrájejte ho na stejné kousky. Z každého vytvořte kuličku přetažením okrajů do rubu a uložte je s rozestupy do máslem vymazané pánve. Housky začněte skládat kolem misky položené doprostřed. Pánev přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut v teple kynout.
3. Housky potřené máslem a posypané oběma druhy sezamu pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 25 minut (horní, spodní ohřev) nebo na 180 °C po dobu 20 minut (horkovzduch) až housky zrůžoví. Pak misku nahraďte hermelínem s navršeným česnekovým přelivem, jehož zbytek natřete i na housky. Dopečte dozlatova. V horkém sýru pak namáčejte čerstvě dopečené housky a jezte přímo z pánve.
Sýrovému rybníku - jak říkáme u nás doma - musíte mezi houstičkami vytvořit prostor. Těsto se samozřejmě peče delší dobu, takže potřebuje předstih, až v závěru přidám sýr. Místo vytvořím tak, že doprostřed pánve umístím misku z varného skla. Do vzniklého prostoru pak vložím sýr, když jsou housky tak napůl propečené. V poslední fázi zezlátnou a sýr se propeče do správně tekuté konzistence.
TIP: Mezi kousky těsta ponechte malé místo, abyste je mohli potřít máslem. Po upečení se budou snadno oddělovat od sebe. Protože fotografování chvíli trvá, a těsto kyne pod rukama, tady se mi už houstičky spojují. Nevadí, v troubě si nakynou směrem vzhůru.
A toto je ta správná fáze, o níž hovořím u předchozí fotografie. Housky potřebují dopéct, přidaný sýr propéct. Ještě zbývá připravit skvělý česnekový přeliv s olivami,....
...kterým přelijte sýr i houstičky. Když se rozlinou neodolatelné vůně, máte hotovo. Křupavou housku zabořte do sýra a užijte si horké podzimní jídlo přímo z pánve!