BEZ UBROUSKŮ TO NEJDE

JAHODOVÉ KOLÁČE SE SNADNOU MŘÍŽKOU + VIDEO
20.5.2019
ÚKLID V KLIDU A POHODĚ
22.5.2019

Prostřeli jste, a něco by to ještě chtělo? Pak si trošku pohrajte se skládáním ubrousků. Stolování oživíte nepřehlédnutelným způsobem.

U stolu zažíváme dny všední i sváteční, pro něž při přípravě jídla a prostírání vyvineme daleko víc úsilí. Jenomže těch obyčejných je víc. Obvykle prostírám ve fofru a používám docela obyčejné papírové ubrousky. Ale vybírám si pěkné barvy sladěné se stolním nádobím a také sezonní dekory, které navodí hezkou náladu. Na trhu je jich nepřeberné množství. Když pak dojde na látkové ubrousky, je jasné, že u stolu nebude žádný spěch a děje se něco mimořádného.

Možná to máte také tak. V každém případě si vyzkoušejte pár jednoduchých triků, jak s ubrousky naložit při těch slavnostnějších chvílích. Budou se vám hodit ke svátečně prostřenému stolu i pro veselou venkovní párty. Snad už nám začne přát sluníčko!

Tento nápad zvládnete i bez návodu. Ubrousky složené do vysokých komínků nejen nápadně dozdobí stůl, ale při bližším pohledu každého příchozího přivítají láskyplným srdcem. Skládanka využívá celé výšky papírového ubrousku, takže dekor je na stole nepřehlédnutelný, zvláště, když prostíráte pro větší počet lidí. Ve spojení s červenými příbory vypadá rudá barva výborně, ale zajímavě působí i drobné ornamenty nebo pastelově rozpité květinové motivy.

Skládání do tvaru vějíře je rychlé a jednoduché. Ubrousky potřebují vytvořit ostré hrany, takže je snadnější skládat z papírových. Textilní ubrousky poskládáte také, ale materiál musí být skutečně dobře nažehlený a naškrobený. Vějíře dozdobte zahradními růžičkami z právě rozkvetlých keřů. Hosté si je při stolování odloží do připravených váz.

Větrník připomíná dětské roky, romantiku, nepolapitelný vítr. Vzbuzuje v nás emoce, a tak se k příjemnému slunečnému prostírání hodí. Téma jsem vybrala k podobně jemnému dekoru porcelánu vzbuzujícího něhu. Máte-li také rádi květinové vzory připomínající letní louku, určitě si podobný servis pořiďte.

Pokud vás zajímá pár slov z historie stolování, naleznete je ZDE společně s návodem na velice efektní skládání ubrousků do tvaru strelície. Pro tentokrát lépe vynikne na nažehleném látkovém ubrousku. Z papíru skládanka nevypadá tak noblesně. Květ strelície - který mi připomíná, určitě využijete ke zkrášlení slavnostně prostřeného stolu. Ač vypadá složitě, ubrousek složíte jen v pěti krocích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.