BEZ OBALU

PŘEDE DVEŘMI JE HALLOWEEN
29.10.2019
KOKOSOVÉ MUFFINY SE ŠVESTKAMI
31.10.2019

Jak ušetřit v kuchyni, snížit rodinný rozpočet, a netolerovat zamoření naší planety odpadem, o tom už byly popsány stohy papíru. Ale to nestačí - začít musíme všichni ve vlastní domácnosti.

Nedávno jsem četla o tom, kolik tun plastu ušetří jeden hypermarket tím, že například nebude prodávat balené okurky. Pořádně mě to ohromilo. Dost na tom, že mě děsí hromada - byť pečlivě tříděného - odpadu z naší domácnosti. A to se vážně snažím. Nejsem líná minout supermarket a popoběhnout o ulici dál, abych si nakoupila ovoce a zeleninu přímo u stánku, také maso si ráda vyberu u pultu řezníka. Dokážu vyrobit jogurt a netahat domů tisíce kelímků, balenou vodu jsme už dávno vyměnili za domácí výrobník sody. Mohla bych ještě pokračovat ve výčtu svého hospodaření, nicméně vím dobře, jak často mě nutí úspora času k tomu, abych ve spěchu nakoupila tam, kde se právě nacházím. S igelity, kelímky, sáčky a všemi těmi zbytečnostmi.

Možná jste na tom podobně, protože vyřadit zaběhané zvyklosti je dost těžké. Chce to zpomalit, najít si čas na uspořádání své domácnosti, na pravidelnou návštěvu farmářského trhu, na vypátrání specializovaných bezobalových obchůdků ve svém okolí. Změnit svůj života běh na první dobrou většinou nedokážeme, ale můžeme se o to alespoň pokusit. Každá snaha o minimalizaci odpadu se cení.

Veškeré výrobky i s aktuálními cenami naleznete na našem e-shopu:

jde to

  • Nehromaďte zásoby - pokud často vaříte, veškerá vařiva jsou stále v běhu a tak stačí dokoupit vždy to, čeho je málo. Sypké potraviny, těstoviny, luštěniny apod. je vhodné přesypávat do skleněných či plastových nádob, kde vidíte i nezvané vetřelce v podobě zárodků molů. S vlastní nádobou můžete směle přijít do bezobalového obchodu a doma ji jen uložit do skříňky.
  • Pořiďte si košík a vyrazte na farmářský trh - nejen, že podpoříte prodejce lokálních výrobků a pěstitele ovoce a zeleniny, ale máte zde po ruce čerstvé produkty, možnost výběru a vše nakoupíte doslova bez obalu. Malá dřevěná bedýnka jde upevnit i na nosič kola, a vy můžete odjet s čerstvou BIO zeleninou.
  • Ekologické bezobalové obchody nejsou všude kolem nás - většinou vznikají za podpory šikovných aktivních lidí, kteří se o ně starají v rámci komunitních aktivit. Právě sem můžete přijít s vlastními nádobami, plastovými boxy (existují i skládací), malými bedýnkami a láhvemi, tedy znovu použitelnými nádobami. Nikdo se nepodiví nad tím, že chcete jen půl kila mouky nebo čehokoli dalšího. Předmětem prodeje nejsou jen potraviny, koupit si zde můžete například i čisticí a prací prostředky.
  • Noste s sebou neustále látkové tašky - vejdou se i do kabelek, a když cestou z práce nakoupíte, máte zásoby kam dát. Veškerý textil jde bez problémů vyprat, takže v něm mohou skončit i navážené brambory. Na chléb a pečivo si připravte textilní sáček, v němž ho pak doma uložíte přímo do chlebníku.
  • Tašky na kolečkách jsou trend - je to tak, existují značky, které jsou módními ikonami, jako například španělská firma ROLSER, jejíž výrobky potkáte na ulicích v mnoha zemích. Pokud začnete chodit do bezobalového obchodu s láhvemi a nádobami na suroviny, zcela jistě budete potřebovat pomocníka pro jejich přepravu. Tyto designové tašky vám rozhodně ostudu neudělají.

2 Comments

  1. Tašky a obaly napsal:

    No mozna je to trochu v rozporu s tématem stránek ale co třeba takovéhle https://tasky.cz/ nějake originální tašky s potiskem? Když je na více použití než nějaké jednorázové, jaký by stě na ně měli názor co s týká třeba ekologie atd..

  2. Jana napsal:

    Zdravím,
    s taškami a sáčky s označením bio se setkávám, a nevadí mi, že za ně musím v obchodě zaplatit. Je jasné, že krom výroby i potisk něco stojí. Vážím si firem, které se k ekologii hlásí, a i tímto způsobem šíří osvětu (přeji vám hodně zákazníků). Bio-tašky jsou vhodné pro styk s potravinami, a lze je v domácnosti mnohonásobně využít. Vynaložíme-li za ně peníze, chováme se k nim jinak, než k igelitkám z doby minulé. Kdo kompostuje, navíc ví, že taška bez problémů skončí na kompostu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.