KOKOSOVÉ MUFFINY SE ŠVESTKAMI

BEZ OBALU
30.10.2019
KVĚTINOVÉ STOLKY DO BYTU
4.11.2019

Pokud se vám pokaždé nepodaří rozdělit těsto pravidelně do formy na muffiny, pořiďte si praktický dávkovač těsta.

Ne, že byste se bez něj netrefili do jednotlivých košíčků, ale znáte to - rozcourané těsto po stole, nebo hůře - po rovných částech muffinového plechu, má za následek připálené kapky a následné drhnutí. Takhle budete přesní a každá porce těsta bude dokonale stejná. Nejvíc to oceníte při větším pečení cup cakes, protože ty chcete mít určitě jeden jak druhý.

Dávkovač těsta funguje tak, že po naplnění nádoby řidším těstem, stisknutím páčky v rukojeti otevřete otvor uprostřed dna, vypustíte potřebnou dávku, a opětovným uzavřením pramínek těsta přerušíte. Tuhle jednoduchou věc hezky uplatníte i při pečení krajkových palačinek nasladko či naslano (s parmezánovými palačinkami jsem zápolila ZDE). Vyzkoušejte pečení muffinů nejen v žáruvzdorných formičkách z papíru, ale také v kovových i silikonových formách. K naprostým novinkám patří koblihovač Clatronic, který upeče těsto i bez trouby. Všechny výrobky naleznete na našem e-shopu.

003

KOKOSOVÉ MUFFINY SE ŠVESTKAMI

Příprava: 30 minut * Získáte: 8 větších košíčků

  • 12 švestek, rozkrojených na čtvrtinky
  • 4 vejce
  • ½ šálku (dle odměrek) třtinového cukru nebo medu
  • ½ šálku kokosového oleje, rozpuštěného
  • ½ šálku kokosového mléka, možno nahradit kravským
  • ¾ šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva, BIO
  • 8 papírových košíčků na pečení, plech na muffiny apod.

1. 0myté a osušené švestky rozkrájejte na čtvrtky. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte rozpuštěný kokosový olej a krátce zašlehejte. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. Pak střídavě po částech přidávejte mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé řidší těsto přelijte do dávkovače. Košíčky urovnejte na plech.

3. Smáčknutím páčky v rukojeti nadávkujte těsto asi do poloviny výšky košíčků, do těsta lehce vmáčkněte dílky švestek a zakryjte je vrstvou těsta. Plech s košíčky vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Chcete-li, vychladlé muffiny lehce pocukrujte.

Dávkovač těsta má stupnici v mililitrech, takže budete mít kontrolu nad těstem bez zbytečného nepořádku kolem. Například řídké palačinkové těsto si můžete připravit přímo v nádobě s odměrkou a poté ho nadávkujete rovnou na pánev. Těsto na muffiny jsem našlehala v robotu, a hotové přelila do dávkovače. Stiskem rukojeti jsem ho snadno přepravila do formiček. Celý proces je velice rychlý.

Nezapomeňte, že je třeba nechat veškeré suroviny ohřát na pokojovou teplotu. Pokud použijete samostatné papírové formičky jako já, dávkovač skutečně oceníte, protože si těsto nenakapete všude kolem. Všechno šetří čas. Příprava muffinů je rychlá, ale i tak oceníte, že máte po půlhodince uklizenou kuchyni.


 

2 Comments

  1. Kokosové muffiny se švestkami napsal:

    Jsem překvapená co vše se dá pořídit a použití je velmi praktické a rychlé, tak není možné se upatlat…

  2. Jana napsal:

    … to je prima, že jste spokojená! Přeji samé příjemné pečení :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.