7x Z LISTOVÉHO TĚSTA

EXTRA JEMNÉ KOLÁČE S DOMÁCÍ MAJONÉZOU
14.5.2018
BARVY V BYTĚ III: FIALOVÁ
16.5.2018

Domácí listové těsto patří ke kulinářským specialitám. A ne každý si na něj troufne. Kromě toho, že je pracnější, také nějaký čas trvá, než s ním můžete dělat další kouzla. A těch je nepočítaně. 

Výsledné těsto se skládá z dvou odlišných těst – moučného a tukového. Vzájemným opakovaným překládáním docílíte toho, že těsto díky tenoučkým vrstvičkám – lapidárně řečeno – suchého a mastného těsta střídaného nad sebou, začne lístkovat. Pravda, hotové kupované produkty s ním soupeřit nemohou. V supermarketech však objevíte i nabídku těst, po kterých vám v puse nezůstane chuť margarínu. Čtěte pečlivě složení, až narazíte na to dobré. Přece jen je příjemné, že nám připravená těsta občas dovolí udělat rychlou večeři nebo sladké pohoštění.

Tuhle pracnější lahůdku nám předala Francie. Jak jinak. Její původ je připisován geniálnímu kuchaři a cukráři jménem Marie-Antoine Carême, jenž se stal osobním kuchařem Napoleona Banaparta. Použití másla k vytvoření plátkové struktury těsta mu dodalo nejen křehkost, ale neopakovatelnou lahodnost, která se tak úžasně snoubí s čerstvým ovocem a smetanovými krémy.

Doufám, že jste už dostatečně naladěni alespoň k tomu, abyste dnes večer vytáhli těsto z mrazicího boxu a připravili si nějakou skvělou večeři. Listové těsto je totiž stejně tak výtečné i ke slaným pochoutkám.


listove1

1 Jablka v županu  Tyhle úhledné šťavnaté balíčky vytvoříte z listového těsta, jakoby nic. A kdybyste nevěděli, jak jablka do těsta zabalit, mrkněte na krátké video. U tohoto jídla je důležitá kvalita jablek. Zvolte sladší odrůdu a k loupání, a vykrájení jádřince pro sladkou náplň, využijte mechanický loupač jablek. Budete ho často používat i k přípravě kompotů a štrúdlů.

listove2

2 Sekaná v kabátku  Pokrmy z mletých mas jsou vděčným tématem. Maso může být jemné nebo naopak chlapácky pikantní, plné bylinek, slaniny či oliv. Pro slavnostnější příležitosti si dejte záležet i s naservírováním. Například sekanou zabalte do listového těsta a dozdobte libovolnými vykrájenými tvary. Je to drobný nápad, ale vzájemná kombinace chutí je velice příjemná. Když se věnujete úpravě masa, zjednodušte si další práci plátem hotového listového těsta.

listove3

3 Špenátové větrníčky  K slavnostnějším příležitostem se hodí naservírovat malé tvary pečiva. Pohoštění se hostům lépe konzumuje. A aby vám se zase lépe připravovalo, pořiďte si šestistopé rádýlko na rozkrájení listového těsta. Podobně ho využijete i pro napečení sýrových tyčinek nebo ke zdobení lineckých koláčů.

listove4

4 Rychlovka na chalupu  Po zmrazeném těstě sáhněte pokaždé, když potřebujete bleskově připravit malé chuťovky, třeba pro setkání na zahradě. Jednohubky plněné pestem a kousky lahodných párečků patří v sousedství listového těsta k tradičním chutím. Napečte jich hromadu, protože se po nich jen zapráší.

listove5

5 Makový pletenec  Tento způsob pečení je určen každému, kdo miluje zdravé makové nádivky. Těsta je tu opravdu jen tak mimochodem. Nicméně tvárné listové těsto je pro robustní moučník výbornou volbou. Stejně tak efektní jsou i nakrájené řezy. Zaplést makový cop se velice jednoduchým způsobem naučíte podle videa.

listove6

6 Obrácený koláč  Na zralé meruňky si musíme ještě chvilku počkat, ale trénovat lze i s jablíčky utopenými ve zkaramelizovaném cukru. Tento druh moučníku pochází ze slunné Francie, stejně tak, jako originální těsto. Dáte-li si s ním práci, čeká vás neskutečný zážitek. Jak vidíte na úvodní fotografii, půlky meruněk skončí pod čepicí těsta, a teprve po upečení se horký koláč převrátí ovocem vzhůru.

listove7

Slané srdce plné růží   Ještě chvilku zůstanu u oblíbených francouzských receptů. Odtud pocházejí také quiche, slané smetanové koláče, které lze připravovat na sto způsobů. Sýrové náplně jsou ale pokaždé plné bylinek a zeleniny. Tuto masovou variantu jsem sice upekla z křehkého máslového těsta, ale stejně tak je recept vhodný i pro listové. Můžete vyzkoušet obě varianty, která vám víc zachutná.


8 Comments

  1. Ludm.Hanzálková napsal:

    CHVÁLÍM

  2. Jana napsal:

    Srdečný dík :o)

  3. Věra Jindrová napsal:

    Zdravím a děkuji za recepty, dělam klasický štrůdl a jablíčka v žapanu ,ale určitě
    vyzkouším i vámi doporučené,změna je život. Jindrová

  4. Jana napsal:

    Rádo se stalo, paní Jindrová, připravuji další varianty pečení, protože možností je hodně. Když máte ráda štrúdly, tak vyzkoušejte i hrušky s nastrouhaným marcipánem nebo ochucený tvaroh smíchaný s malinami. Také srdečně zdravím.

  5. Jarmila Nováková napsal:

    Milé, nápadité, chválihodné, vše na jedna s hvězdičkou. Jen tak dále … Dík !

  6. Jana Pippichová napsal:

    Paní Nováková,
    rádo se stalo a srdečný dík! Už zase hledám na našem e-shopu nějaké pomocníky pro další pečení :o)

  7. vladimír napsal:

    Jablka v županu – vynikající!

  8. Jana Pippichová napsal:

    …tak to je prima! Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.