PLNĚNÉ JEDNOHUBKY S BAZALKOVÝM PESTEM

HRNEČKOVÁ ROMANTIKA
23.6.2016
DOMÁCÍ LIMONÁDY I / MALINOVKA
27.6.2016

stuha_ruzova

Mám tu jednu rychlovku na víkend. Dnes slaví svátek všichni Janové, takže se vám může hodit rychlé pohoštění na neděli.

Bude sice pořádné horko, ale uvidíte, že se talíř s párečkovými jednohubkami u vás ani neohřeje. Vezmete si jednu, a jste ztraceni. Právě tak je tomu u brambůrků a buráků. Jedná se o listové těsto, do kterého balím kvalitní vepřové párky bez střívek, když je před tím vymáchám v loužičce bazalkového pesta.

Jednohubky doplňte nakrájenou zeleninou a nechte každého, aby si pesto ještě přidal podle chuti. Podávejte je s lehkým bílým vínem a nejlépe na keramických talířcích ve tvaru papírových tácků, které jsou – alespoň u nás – absolutním hitem tohoto léta. Další tip na tvoření jednohubek naleznete zde a trochu zábavy do horkých dní i tady….

stuha_ruzova

PLNĚNÉ JEDNOHUBKY S BAZALKOVÝM PESTEM

Příprava: 30 minut, použijete-li hotové listové těsto * Získáte: asi 36 kousků

  • 400 g chlazeného listového těsta
  • 10 nožiček vepřových párků bez střívka (min 85 % masa)
  • 100 g bazalkového pesta, domácí nebo kupované
  • vejce na potření
  • koktejlová párátka

na dozdobení

  • malá sladká rajčátka, žlutá a červená
  • jemnější feferonky
  • naložené žampiony
  • hrst bazalkových lístků

DSCF2124

Děláme rychlovku, tedy klidně sáhněte po chlazeném listovém těstě i po hotovém italském pestu. Jistě máte vyzkoušené takové suroviny, které jsou kvalitní a chutné. Rovněž s výběrem párků dnes není problém. V každém případě se podívejte na etiketu, zda jsou z pořádného masa. Kupuji loupané párky, které pak nemusím zbavovat střívek.

DSCF2133

Kvalitní pesto z bazalkových listů, panenského olivového oleje, parmazánu a sýra pecorino nebývá levné. Patří do něj i piniové oříšky a může být rozmixované dohladka i plné drobných kousků. Samozřejmě je nejlepší domácí (to mě napadá, že bych vám měla příště dodat recept). Pesto jednohubky ochutí a trošku i zabarví těsto. Výsledek je moc chutný.

DSCF2138

Těsto rozdělím na poloviny a z každé si vyválím pruh vysoký přibližně jako jsou párky. Pak dám párek na kraj do loužičky pesta (viz předchozí foto) a zabalím ho jednou otočkou s přesahem těsta přes sebe. Těsto odříznu a pokračuji s dalším párkem. Když je zabaleno, ostrý nožem rozkrájím válečky na kusy dlouhé asi 4 cm.

DSCF2141

Válečky putují na plech s pečicím papírem. Dávejte je kus od sebe, protože těsto vyskočí do šířky. Potřete je prošlehaným vejcem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Jednohubky upečte dozlatova, trvá to zhruba 20 minut. Chladnoucí kousky dozdobte zeleninou a ihned podávejte. Chutné jsou ještě teplé i za studena.

Všem Janům přeji všechno nejlepší a rok plný svátečních dní!

stuha_ruzova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.