BARVY V BYTĚ III: FIALOVÁ

7x Z LISTOVÉHO TĚSTA
15.5.2018
ELEGANTNÍ ÚKLID ANEB JAK NA BROUŠENÉ SKLO
17.5.2018

Fialové tóny si v letošním roce vybojovaly prvenství. Staly se barvou roku. Čím to je, že jsou tak oblíbené?

Fialová barva patří mezi tzv. sekundární barvy. To jsou barvy, které získáme smícháním stejných dílů dvou základních barev. V tomto případě je to modrá a červená. Už tady napovídám, které další odstíny – v nejrůznějších nuancích – budou fialovou barvu skvěle doplňovat. Výtvarníci ji nazývají ultra violet.

Usadila se především na všech textiliích, takže nám v dostatečné míře obarvila i šatníky, a v bytovém prostoru nádherně doplňuje veškeré odstíny přírodního dřeva. V sytých tónech švestek a královského purpuru je to barva vznosná a výtvarná, v jemných tónech šeříků a levandule je líbezná a velice ženská. Tato veskrze náročná barva potřebuje vyvážit neutrální barvou, jako například světle šedou nebo šedozelenými tóny uschlých travin. Pokud si přejete zařídit obývací pokoj s veškerou pompou, pak je fialová zvlášť na místě. Přidejte k ní tóny zlata, krémovou a jemně žlutou:

  • Šeřík a levandule – tady se potkává jaro s létem a vy si můžete po celý rok spokojeně odpočívat v romanticky zařízeném prostoru. Tyto barvy nádherně ozvláštňují koupelny a ložnice, což jsou místnosti, o jejichž vybavení často rozhodujeme my, ženy. Lila tóny působí vzdušně a sluší jim doteky živých zelených rostlin. Velice dobře vyzní i v prostoru, kde není přirozené světlo. Pokud je fialová pro vás zcela novou barvou, která zatím do vašeho příbytku nevstoupila, vyzkoušejte ji třeba na ručnících nebo si pořiďte povlečení na lůžko. Uvidíte, že si vás velice rychle získá.
  • Lilek a švestky – Výrazné barvy sluší kuchyni i obývacímu pokoji, do něhož vnesou kultivovanost. Je to barva, kterou si můžete zvolit pro nejrůznější textilní doplňky v prostoru, jako jsou povlaky na polštáře, plédy, kusové koberce. Skvěle se od nich odrazí dřevěný, ale i světle lakovaný nábytek. V kuchyni si můžete vyzkoušet nové prostírání, nebo sedáky na židle, a pak se třeba rozhodnete pro sadu nových nerezových hrnců nebo porcelánových talířů. Neméně působivé jsou doplňky z plastu – například elektrické spotřebiče, misky na přípravu jídel a pod. 
  • Doplňující barvy – Celkovou kompozici dobře doplňují (mimo výše uvedených) světle modré tóny. Protože neodrážejí světlo a jakoby rozostřují kontury, ponechávají fialové barvě dominanci a výborně dotáhnou barevné přechody.
  • Dekorace – Blížící se léto, od kterého všichni čekáme romantické zážitky, vás k proměně interiéru krásně naladí. Spoustu fialových doplňků naleznete na našem e-shopu. Ať už sáhnete po hebké beránkové dece, vytvoříte si hezké zákoutí z květin nebo si pořídíte levandulovou svíčku na balkon, může to být první impuls k tomu, abyste se letos zamilovali právě do fialové… 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.