6 NÁPADŮ PRO ADVENTNÍ VÝZDOBU

ADVENTNÍ SVÍČKU ZAPÁLÍME UŽ V NEDĚLI
23.11.2020
VOŇAVÉ BALÍČKY
25.11.2020

Před námi je první adventní neděle, a s ní související start do vánočních svátků. Užijte si je s trochou zábavného tvoření.

Všichni, kdo se nemůžeme dočkat neopakovatelné atmosféry Vánoc, zkracujeme si čas jejich přípravou. Nakonec to jsou ty nejhezčí chvíle, protože je do nich zakouzleno těšení. Vzhledem k tomu, že většina z nás je šikovná a s velkou chutí doma něco vyrábí, je hezké využít čas na předsváteční výzdobu. Připomínám slovy Františka Nepila, že:„ zlaté české ruce dovedou totiž skoro z ničeho dělat hotové zázraky doslova na zlatém českém koleně“. Takže se doma poohlédněte po zbytcích vosku, odstřižků a nasbíraných šišek, a popřemýšlejte, co s nimi. Zanedlouho se budete radovat nad vlastním adventním svícnem nebo nápaditou výzdobou do oken.

A pokud vám můžeme udělat radost čímkoli z našeho e-shopu, mrkněte na slevy, které k vám v tyto dny přináší Robin!

Nápad na vytvoření svícnů, je záležitostí snad na čtvrt hodiny. Nejedná se o nic jiného, než o rychlé ozdobení skla pomocí dekoračních lepicích pásek, které máte možná připravené na zalepení vánočních balíčků. Prodávají se v papírnictví nebo ve výtvarných potřebách a mají různou šířku i povrch - zakoupit lze např. krajkové bordury, transparentní pásky i pásky s kovovým leskem, jako jsou tyto. Rubová strana všech pásek je opatřena samolepicí vrstvou, která perfektně přilne ke každé hladké ploše. Pásky se využívají pro výrobu bytových dekorací, pohlednic a pro scrapbooking. Když vás přestanou bavit, okamžitě je sloupnete.

Využití starých, již neužívaných předmětů, je tématem samo o sobě. Zvláště kuchyňské předměty často inspirují k nejrůznějšímu tvoření. Například tato dekorační miska vznikla ze středu pečicí formy, která se však po vzoru minulém vyrábí dodnes (v černém provedení ji naleznete v galerii pod článkem). Peču v ní obdobu Frankfurtského věnce i různé typy bábovkového těsta. Když forma zahálí, směle ji využiji k servírování na stůl. V čase vánočním do vzniklého stojanu můžete uložit příbory a kolem nabídnout třeba cukroví.

Vyšetříte-li chvilinku času, vypněte elektrická světla a na chvíli si sedněte k plápolajícím plamínkům svíček. Advent nás vybízí k tichému rozjímání, a tak budiž tento čas pochválen, že alespoň trochu zpomalí naše kroky. První svíčku na adventním svícnu zapálíme už tuto neděli. Pokud jste se ještě nepustili do jeho výroby, honem to napravte. Líbí-li se vám nápad se starou formou na bábovku, nedá vám to ani moc práce.

Závěsné dekorace - především věnečky, patří k oblíbeným způsobům, jak zkrášlit okna nebo vchodové dveře. Základní korpus však může mít i jinou podobu, může být křehčí a jednodušší. Stačí pár proutků, z nichž vznikne tvar srdce. Přidejte čerstvé chvojí, droboučké vánoční dekorace, využijte nástřik sněhovým sprejem, případně máte-li konstrukci pevnou a stabilní, přidejte jemnější svítící řetěz na baterie. Každá podoba bude zcela jiná.

Zdobení vánočního stromečku patří k nejkouzelnějším vánočním zvykům. Možná, že si ho každý rok strojíte v jiném duchu, dokonce i s ozdobami, které si vytvoříte s dětmi. Jedním ze snadných způsobů je využití transparentních plastových koulí, které se dají rozevřít a jejichž obsahem se pak může stát cokoli lehkého - například barevná peříčka, fotografie, plastové korálky apod. Mimoto si tak vytvoříte krásné obaly na drobné dárky, které získají luxusní ambaláž.

Chcete vědět, jaké významy byly přisuzovány plujícím světýlkům ze skořápek? Pak se proklikněte do článku a především si s dětmi vyrobte malé svíčky do půlek vlašských ořechů. Není třeba se nijak strašit, magie starých předpovědí se už dávno přetavila ve společenskou zábavu, ale věštění ze skořápek učiní Štědrý večer ještě tajemnějším...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.