VÁNOČNÍ OZDOBY S PEŘÍČKY

INSTANTNÍ CUKROVÍ ANEB DÁRKY ZE SPÍŽE
14.11.2019
VÁNOČNÍ ZVYKY A OBYČEJE
19.11.2019

V minulosti si lidé zdobili svá obydlí chvojím, aby je chránilo před vším zlým. Dnes patří strojení vánočního stromku k nejkouzelnějším zvykům oslavy Vánoc. Stále si s sebou nese něco mytického.

Historie vánočních stromečků je poměrně mladá (19. stol., Německo). První stromky se v domácnostech zavěšovaly od stropu za špičku a k jejich zdobení se využívalo vše, co se v tuto dobu nabízelo - peklo se pečivo, perník, zdobilo se jablíčky, ořechy, sušeným ovocem, ale i dřívky a makovicemi. Teprve později, a v bohatších domácnostech, se začaly objevovat na stromcích dekorace - různé mašličky, ozdoby zhotovené ze slámy a dokonce i malované kraslice. Stromek se zdobil na Štědrý den, aby byl večer připraven k oslavám a slavnostnímu stolu.

Teprve až v polovině 19. století se skláři ujmuli krásné práce - začali vyrábět vinuté perly, foukané ozdoby na povrchu bohatě zdobené malbou. Skleněné ozdoby se dodnes vyvážejí do všech koutů světa, a naši perlaři patří k těm nejšikovnějším. Dnes skleněnou nádheru hojně vytěsňují současné materiály, ale skleněným kouličkám se nic nevyrovná. Na druhé straně chuť tvořit vlastníma rukama nás často dovede k nejrůznějším technikám a výrobci nás zahrnují kreativními polotovary, s nimiž lze zajímavě pracovat. V ne poslední řadě nás tu a tam dokážou ovlivnit i módní trendy, které navrhují nové barevné kombinace a styly. K těm současným patří využití barvených peříček. Zdobí se jimi oděv, bytové dekorace i květinové vazby.

V podobném duchu můžete mít zhotovenou celou výzdobu stolu i vánočního stromečku, ale pokud až tolik trendům nepodléháte, máte možnost si něco nového vyzkoušet a také si vyrobit drobné dárky pro své nejmilejší - například plněné plastové koule, ozdoby ve tvaru jednoduchých střapců nebo půvabné peříčky dozdobené šišky.

Na našem e-shopu v sekci Vánoce naleznete také řadu světelných řetězů, stabilní stojany na vánoční stromky a samozřejmě výběr samotných umělých stromečků.

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU OZDOB Z PEŘÍ

Nejprve musím napovědět, kam chodím na skvělý výběr barvených pírek. Textilní galanterie Stoklasa má síť obchodů po celé republice a suroviny ke své práci si u nich můžete také objednat. Použila jsem jemnější barvená pštrosí peříčka, především i proto, že jsou kratší, než třeba bažantí, slepičí, kohoutí a husí. Upravovat delší pera nůžkami skutečně nedoporučuji. Téměř neviditelné částečky by s vámi pobývaly v interiéru dost dlouho. Na 3 druhy ozdob si připravte:

  • 4 barvy pštrosího peří, použila jsem bílé, lososové, meruňkové a lehce azurové
  • 2dílné plastové koule o průměru 8,5 cm
  • větší šišky z borovice
  • vyšívané stužky s vánočním dekorem, š. 1 cm
  • silnější smetanovou a tmavě modrou kroucenou bavlněnou šňůru
  • slabou zlatou kroucenou šňůrku
  • perleťové nebo stříbrné perličky s většími otvory
  • lepidlo v tavné pistoli
  • pomocné režné nitě

1  OZDOBENÉ ŠIŠKY

Pevné šišky zbavte nečistot a pro snadnější práci si je postavte do malých kalíšků na čajové svíčky a pod. Horké lepidlo kápněte na vrchol šišek a křížem přes sebe sem položte 3 krátká bílá pírka tak, aby vytvořila pravidelnou korunku. Po zaschnutí přilepte do stejného místa uzlíkem svázanou zlatou šňůrku. Po dokonalém zaschnutí kolem šňůrky zavažte na mašličku dekorační stužky.

2  NAPLNĚNÉ KOULE

Plastové koule se skládají ze 2 částí - celek držel pěkně pohromadě, takže jsem je k sobě nelepila. Kouli rozdělte a do každé části vložte 1-2 peříčka, pokaždé v jiné barvě. Snažte se představit si, že protějšek je dozdoben pod opačným úhlem. Až kouli spojíte, budete vnímat jak se pírka duhově prolínají. Na vrcholu dozdobte kouli stužkou a mašličkou.

3 DLOUHÉ STŘAPCE

Pokud si vybavíte mašlovačku z husích pírek, tady bude postup vyrábění podobný. Najděte si delší pírka, která vytvoří střed ozdoby, kolem položte kratší pírka a horní část brk pevně ovažte. Snažte se o to, aby se ozdoba směrem vzhůru zužovala, případně si pomozte sestřihnutím brků. Pak si kápnutím lepidla zafixujte nad pírky uzlík silnější bavlněné tkanice a bez lepení ji těsně oviňte kolem holých brků. Nahoře ji stejně ukončete. Po zaschnutí pomocí několika stehů provlékněte ukončením nit, navlékněte na ni 2-3 perličky a vytvořte očko pro zavěšení.

Vytvořila jsem 3 odlišné druhy ozdob, abyste si mohli vybrat podle svého vkusu. Jednotlivými kousky můžete dokončit sváteční ambaláž dárků, nebo s ozdobou přijít jen tak, na návštěvu. Dárky od srdce jsou ze všech nejúžasnější...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.