VÁNOČNÍ ZVYKY A OBYČEJE

VÁNOČNÍ OZDOBY S PEŘÍČKY
18.11.2019
VÁNOCE PATŘÍ DĚTEM
20.11.2019

Z odkazu našich předků si dnešní Vánoce nesou jen střípky tradic, ale naštěstí je nenecháme zapadnout. Jsou kouzelné, a tak je předávejme dál...

Oslava Vánoc s sebou nese spoustu vzruchu a shonu, ale také neopakovatelné atmosféry. Celý prosincový čas, čas adventní, patří k přípravám na tyto svátky. A to v běhu celého roku nemá obdoby. Je dost těžké zhostit se všeho tak, jak si přejeme. Chodíme do práce, věnujeme se rodině, nikde nezbývá dost času. Ale určitě si nenecháme ujít zapatlání vygruntované kuchyně pečením cukroví, nakupování dárků, chvilku napětí prožitou s dětmi čekající Mikuláše a čerta, bojovku s kaprem i špetku tajemného čarování s lidovými obyčeji, které si pamatujeme. A až si dáte pusu pod zavěšeným jmelím, začnou se odpočítávat poslední dny roku, aby otevřely dny nové, s důvěrou že budou šťastné a pohodové.

Většinou si k tomu přejeme bohatou nadílku sněhu, která se většinou nekoná, ale než se všechny ty události přiblíží, popřemýšlejte, kde si lze trošku usnadnit život. Pokud vám k tomu přispějeme alespoň tím, že za vámi dopravíme krabici s vybranými dárky z našeho vánočního katalogu, rádi to uděláme!

Slovo advent pochází z latinského výrazu adventus, což značí příchod. Byl to čas příprav věnovaný půstu a rozjímání. S dnešním hektickým shonem se tento čas jen těžko srovnává, ale přesto ho všichni vnímáme. Advent začíná čtvrtou neděli před Štědrým večerem, a trvá 22 až 28 dní, může tedy připadnout na kteroukoli neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Letos vychází první adventní neděle, značící se jako železná, na 1. prosince. Následuje bronzová, stříbrná a zlatá neděle. Symbolem těchto týdnů se stal adventní věnec, obsahující 4 svíce. Až do 3. adventní neděle byla postní barvou temně fialová, až 4. neděli se zapalovala svíčka růžová, zvěstující radost. Dnešní podoby adventních věnců se různí. I vaše aranžmá může být zpracováno úplně volně. K dispozici jsou nejen různé druhy přírodnin, ale sáhnout lze i po běžném vybavení domácnosti.

Svatý Mikuláš s čertem a andělem se 5. prosince hojně vyskytuje i v naší krajině. Kéž by se vyplnila lidová pranostika, říkající, že: „O svatém Mikuláši často snížek práší”. Prostřednictvím Mikuláše i čerta mohli rodiče odměnit své děti za celoroční hezké chování a vypořádat se se zlobiváky poměrem pamlsků a uhlí v košíku. I dnes si děti dávají za okna mikulášské punčochy, v nichž by se vždy měly objevit jablíčka a ořechy pro zdraví. Ještě v 18. stol. se pořádaly mikulášské průvody. Měly spíš masopustní ráz a byly doprovázeny rejem masek a muzikou. Letos si pro nadílku nachystejte třeba malé dřevěné bedničky, které jdou doslova za pět minut proměnit ve veselé domečky. Budou se pak hodit do spíže i do dětského pokoje.

Napsat po sv. Mikuláši Ježíškovi, je tak akorát. Děti už jsou v tuto dobu ve vleku událostí pěkně nedočkavé. Těm nejmenším pomáhají v orientaci dětské adventní kalendáře. Ty nesouvisejí s Adventem jako takovým, jsou datovány od jedničky do čtyřiadvacítky, takže je musíte dětem věnovat včas - hned 1. prosince. Jakmile se začnou dny odpočítávat, vyzvěte rodinu k sepsání důležitého dopisu pro Ježíška. Dozvíte se nejen tajná přání dětí, ale i ostatních dospělých. Jen si nezapomeňte rozdělit nákupní seznam, aby nebylo všechno na vás.

Smysl Vánoc byl v tom, že se rodina sešla u slavnostně prostřeného stolu. Drobné dárky se později objevovaly až na stromečcích v podobě pamlsků a napečeného cukroví. Byla to také hezká příležitost dát nejmenším dětem hračky - vyřezané figurky vojáčků, jednoduché panenky. Udělat komukoli radost a o něco se rozdělit, v nás zůstalo doposud, jen soudobé dárkování nabralo leckdy jiné rozměry. Pokud dnes kritizujete to, že si někdo vezme před svátky půjčku, není to nic nového - dárky na splátky už si lidé pořizovali i ve 20. letech minulého století. Zůstaňme však raději u sympatických drobností, u vtipných ponožek (momentálně se nosí každá jiná, to víte, že?), doma pletených šál, dobrých knížek a kulinářských dobrot z vlastní kuchyně. Můžete si na ně vyrobit i různě velké super jednoduché krabičky.

Součástí Štědrého večera bylo i všelijaké tajemné věštění. Odhalilo například, zda se vdavekchtivé dívky skutečně provdají, chlapci odejdou do světa, zda bude suchý rok a mnoho dalšího. Ke známému kouzlení patřilo i pouštění lodiček ze skořápek ořechů po vodě. Každá v sobě nesla malou svíčku, a než doplavala k okraji nádoby, naznačila svým pohybem, jak se bude jejímu lodivodovi v příštím roce dařit. Podobnou věštbu lze nalézt ve tvaru žhavého olova litého do vody, i ten poodhalí roušku budoucnosti.

Ke všem dalším článkům a návodům se proklikněte obrázky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.