Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Na velikonočním stole se sejdou sladké dobroty symbolizující dávné tradice. Užijte si jich v rodinném kruhu dosytosti.
Jaro vnímáme jako nový začátek. Probouzející se příroda má v sobě cosi ozdravného, vlévá nám optimizmus do žil, a tak věřme tomu, že jarem projdeme ve zdraví a v pořádku.
Až bílá sobota uzavře čtyřicetidenní půst (vychází na 3. 4., což je nedaleko), začne čas hodování. Největší křesťanské svátky uměli naši předci náležitě oslavit. K tradičním sladkostem patřily jidáše, beránek - zprvu z kynutého těsta, mazanec nebo věnec zdobený pentlemi i drobné cukroví pro koledníky. Letos si koledování neužijeme, ale upéct mini mazanec a přidat malované vejce můžeme připravit pro každého člena rodiny.
První jarní den za námi přijde už tento týden v sobotu, a tak začněte s chutí plánovat, co všechno se objeví na svátečních talířích. Prolistujte rodinné recepty a vykouzlete sladké pohoštění, které bude pro všechny doma příjemným povzbuzením.
Na našem e-shopu naleznete řadu kuchyňského vybavení, které vám pomůže s pečením, mletím, strouháním, mixováním i zdobením. Nachystejte si svátky s předstihem.
Znáte-li mrkvové těsto, víte jak skvěle chutná. Je nadýchané, vláčné a jedním slovem výborné. Do tradičního mrkvového dortu patří také spousta nadýchaného krému, což dohromady vytvoří svěží jarní chuť. Těsto, které vám nabízím na vyzkoušení, je obyčejnější, dokončené pouze ledovou polevou, ale je tak rychlé, že si ho upečete kdykoli. Nedejte se odradit spoustou ingrediencí, protože všechny skončí v jedné misce, kterou budete potřásat tak dlouho, až se těsto vyrobí docela samo. Šejkrované recepty patří k zapomenutým kuchyňským praktikám, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.
Zvládnout kynuté těsto není těžké a jakmile si s ním poradíte, otevře se před vámi nekonečná spousta receptů a specialit, které můžete péct od jara do zimy. V mnoha rodinách paří kynutý mazanec a vánočka pod jeden recept. V podstatě je to tak v pořádku a nemusíte nic měnit. Výsledkem je - velikonočka, cosi zapleteného a jarně naplněného. Náplní můžete zvolit mnoho, od máku a tvarohu po jablíčka. Posledně zmíněné jsem zamotala do těsta, ale jablka si raději nastrouhejte, protože jarní, málo šťavnaté plátky jablek při stáčení pramenů z těsta vypadávají, takže s nimi budete trochu zápolit.
Perníkový dort jsem vloni věnovala všem lidem narozeným ve znamení Berana, a nejinak tomu bude letos. Slunce vstupuje do znamení Berana v 10:37 v sobotu 20. 3., a tak recept možná využijete i teď, pro oslavu narozenin svých milých beránků jakéhokoli stáří. Dort je plný malinové smetany a k jeho rychlejší přípravě poslouží krájecí struna, s jejíž pomocí rozkrájíte dortový korpus bez nesnází. Pečete-li často dorty, takhle pomůcka se vám bude hodit.
Citronové koule s mátovým krémem patří k onomu druhu cukroví, které vyrobíte rychle a snadno, přitom s maximálním efektem. Nadýchané těsto vytvarujete pomocí poddajné silikonové formy, v níž se výborně peče (a ještě lépe vyklápí), a krém dotáhla na výbornou čerstvě vypěstovaná máta. Jistě se těšíte na vůni bylinek ze zahrádky. Ještě je čas, ale máta je k dostání po celou zimu a tak si můžete tuhle příjemnou vitaminovou bombu dopřát v podstatě kdykoli. Čím více lístků do krému dáte, tím bude zelenější a aromatičtější.
Velikonoční stůl bez mazanců - to prostě nejde. Pečete-li léta stále stejné těsto, a máte chuť vyzkoušet další nápady, proklikněte se do článku MAZANCOVÉ HODY. Naleznete zde tvarohový, ořechový, dvoubarevný a rozinkový mazanec. Recept na poslední z nich můžete využít pro upečení mini mazanečků, jimiž uděláte radost každému členovi rodiny zvlášť.