CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O VEJCÍCH

5x SLADKÉ JARNÍ PEČENÍ A MAZANCE K TOMU
16.3.2021
ROZKVETLÉ BOŽÍ MILOSTI
18.3.2021

Vejce jsou velkým kulinářským pokladem. Mají nemalý význam pro naši výživu a spousta pokrmů se bez nich neobejde.

Vajíčka byla dlouhá léta v klatbě kvůli obsahu cholesterolu, ale ve skutečnosti jsou cenným zdrojem bílkovin, které naše tělo dokáže zpracovat bezezbytku. Zanedlouho se s hojností vajec potkají i ti, kteří jsou v jejich konzumaci zdrženlivější. Blíží se Velikonoce, a těm se občas přezdívá - svátky vajec. Sníme totiž celou řadu dobrot, které jsou vejci špikované. Připomeňme jen mazance, třená těsta do beránků, velikonoční nádivku, vaječné pomazánky nebo různé druhy jarních zeleninových salátů. 

S vejci je třeba naučit se správně zacházet. Čím čerstvější je zpracujete a sníte, tím je to lepší. Vyplatí se osvojit si pár pravidel, která si vejce zaručeně zaslouží:

14843_z1

Vejce patří ke zdravému stravování

neboť jsou nejlepším zdrojem bílkovin

Co obsahuje vejce?

Nic nenasvědčuje tomu, že bychom se měli vejcím vyhýbat. Naopak, odborníci se shodli na tom, že vejce do zdravého jídelníčku patří a jsou velkým přínosem pro naše zdraví. Pokud netrpíte žádnými zdravotními problémy, dvě vejce denně jsou naprosto v normě. Nejdůležitější látky, které vejce obsahují, jsou:

  • bílkoviny - jsou obsaženy v žloutku i bílku v takovém množství, že v běžně dostupných potravinách nemají konkurenci
  • tuk - který je obsažen pouze ve žloutku
  • vitaminy C, D, E -  zvláště vitamin D je v současné době hojně doporučován v boji s covidem, neboť aktivuje tvorbu protilátek proti virům a bakteriím; déčko obsahuje vaječný žloutek, takže určitě zařaďte vejce do pravidelného jídelníčku
  • minerální látky - patří k nim vápník, fosfor (společně podporují zdraví kostí), draslík, železo nebo zinek rovněž posilující imunitu
  • cholin - chránící náš nervový systém tím, že pomáhá zachovat strukturální celistvost tukových obalů nervových buněk
  • lutein - antioxidant napomáhající obnově oční sítnice a prevenci zrakových degenerací

SOVIČKA, FORMA NA VOLSKÁ OKA, silikon, 15 × 15,5 cm

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O VEJCÍCH

Vejce v kuchyni

aneb jak poznat čerstvost, správně vařit a skladovat

Trvanlivost vajec

Vejce podléhají zkáze, jako každá potravina. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než 9 dnů po snesení. Po uplynutí této doby je vhodné vejce konzumovat jen tepelně zpracovaná. Vyplatí se přijmout i fakt, že vejce by se neměla jíst syrová. Celková trvanlivost vajec je doporučovaná do 28 dnů po snášce. Při nákupu si povšimněte data minimální trvanlivosti. Když od něj odečtete 28 dnů, zjistíte přesné datum snášky.

Jak poznat, že jsou vejce čerstvá

Pokud ztratíte přehled, jak dlouho máte vejce v lednici, použijte starou osvědčenou radu - naplňte sklenici studenou vodou a vejce širším koncem napřed pomalu pusťte dovnitř. Když padá rychle ke dnu, je čerstvé. Pokud klesá pomalu, bude tak uprostřed své trvanlivosti. Když se vejce nepotopí a zůstane na hladině, budou mu nejméně 3 týdny. Za to jak vejce reaguje, může vzduchová bublina, která se ve vejci vytvořila. Čerstvé vejce má vzduchovou bublinu minimální.

Uskladnění vajec

  • Vejce neumývejte a neotírejte, navzdory tomu, že slýcháte o přenosu salmonel ze skořápky. Riziko onemocnění z vajec je minimální, je srovnatelné s nákazami způsobenými uzeninami, grilovaným masem či nepříliš čerstvými lahůdkami z obchodu. V současné době jsou všechny registrované chovy drůbeže pod stálým veterinárním dozorem, takže se není čeho obávat.
  • Vejce pokud možno nevystavujte velkým výkyvům teploty. Doporučená teplota pro uložení vajec je 5-8 °C.
  • Kartonové obaly, v nichž si vejce přinesete z obchodu, nejsou pro uložení vajec vhodné. Mohou být kontaminovány dalšími mikroorganizmy, které mohou napadnout další potraviny v lednici. Ideální je pořídit si speciální zásobník s víkem, do něhož vejce uložíte špičkou dolů.
  • Možná, že i vaše lednice má ve svém vybavení držáky nebo přihrádku na vejce. Většinou je umístěná ve vnitřním prostoru dveří, ale toto místo je neustále oteplováno otvíráním, takže je pro uskladnění vajec nejméně vhodné. 
  • Volně uložená vejce mohou absorbovat pachy ostatních potravin, neboť dokážou prostoupit pórovitou skořápkou.
17222_eshop_z1

Pár rad pro zpracování vajec

pro nadýchaná těsta i vaření

Vejce lze využít na sto způsobů - smažíme je, vaříme, zapékáme je s dalšími potravinami, šleháme z nich krémy, majonézu, z bílku vytváříme nadýchaný sníh, který nakypří těsto. Vejce dají žlutou barvu pečivu, vyniknou rozkrájená v salátech. Půvabná jsou křepelčí vajíčka, která jsou miniaturní, a ozdobí polévku i nejrůznější předkrmy. Bez vajec by nebyl správný vídeňský řízek, cukrárenský piškot nebo oblíbený český vajíčkový chlebíček. 

Vaření vajec

Vložíte-li vejce z lednice do horké vody, mohou prasknout. Buď je nechte před vařením chvíli v pokojové teplotě, nebo je vložte do studené vody a pomalu zahřívejte. 

  • Máte-li doma starší vejce - vařte je minimálně při 70 °C po dobu 10 minut, nebo při 75 °C po dobu 5 minut.
  • Čerstvá vejce natvrdo - vložte je do horké vody, uveďte ji znovu do varu a odměřte 7-8 minut. Křepelčí vejce vařte 1 minutu.
  • Čerstvá vejce naměkko - vložte je do horké vody, uveďte ji do varu a odměřte 3 minuty. Křepelčí vejce vařte 30 sekund.

Aby se vejce lépe loupala

Vejce uvařte, na jednom místě je jemně naťukněte a pak je na chvilku ponořte do ledové vody.

Vejce na pánvi

Ke smažení je ideální ghí - přepuštěné máslo, které snese vysokou teplotu a nepřepálí se. Pokud děláte omeletu, rozehřejte máslo, vejce rozklepněte do misky, osolte je a opepřete, a vidličkou prošlehejte tak, aby se bílky i žloutky dokonale spojily.

Šleháte-li sníh

potřebujete k tomu pouze bílky. Pokud se bílek snadno oddělí a odteče jak voda, vejce není čerstvé. Spadne-li vám trocha žloutku do bílku, odstraňte ho lžící, nikoli skořápkou. K šlehání je ideální ruční elektrický mixér nebo tyčový šlehač, který si pořiďte s příslušenstvím. K bílkům vhoďte malou špetku soli a šlehejte do té doby, než se po vytažení metly objeví pevné špičky. Pak je sníh připraven pro vmíchání do těsta. Stěrkou jemně obracejte těsto od středu přes dno směrem nahoru. Pak mísu otočte o 45° a postup opakujte, dokud nebude základ těsta promíchaný. Pracujte pomalu a opatrně, pokud byste chtěli sníh zašlehat, spadne.

TYČOVÝ MIXÉR CONCEPT S NÁSTAVCI, sekáčkem a šlehací nádobou

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.