5 TIPŮ PRO OŘECHOVOU SEZONU

KUŘECÍ POLÉVKA S JEMNÝMI SÝROVÝMI KNEDLÍČKY
14.10.2019
KÁVA A ČAJ – STARTÉR DO NOVÉHO DNE
16.10.2019

Ořechy jsou synonymem sladké kuchyně, ale jejich přínos pro naše zdraví by měl být každodenní samozřejmostí.

Veškeré skořápkové plody, které tak rádi konzumujeme, nám prospívají nemalou měrou. I jediný vlašský ořech nám dodá porci vitamínu E, který chrání naše buňky před devastujícími nemocemi. Vlašské ořechy obsahují tuky, které jsou nejen skvělou zásobárnou energie, ale stejně tak nás i chrání. Například nenasycený tuk omega-3 zmírňuje artritidu a snižuje rizika srdečních onemocnění. Mnohé výzkumné studie prokázaly, že vysoký obsah tuku a kalorií je zcela vyvážen obsahem fytochemických látek, které jsou pro náš zdravý kardiovaskulární systém zcela zásadní.

Vrátím-li se k sladkým dobrotám, i zde nám ořechy prokazují službu - můžeme jimi nahradit část mouky, vyrobit si ořechové máslo, které výrazně chutná dětem, v troubě upéct ořechovou granolu a snídat ji každý den s jogurtem. S ořechy je každé jídlo lepší a výraznější. Provázejí také slanou kuchyni, kde lze například zamíchat nasekané a opražené ořechy do vařených těstovin nebo jemně namleté ořechy použít k obalení drůbežích řízků a pod.

Letos je snad dobrá úroda, tak si jen přejme, aby ceny vlašských ořechů trošku klesly na únosnou míru, a mohli jsme si této důležité suroviny užívat dosytosti. Zatím prozkoumejte recepty, co všechno si v zimních měsících upečete a uvaříte...

 

 

Ořechy dlouhodobě uskladněte nejlépe v chladničce nebo v mrazáku. Zabráníte tak žluknutí oleje a zhořknutí. Pokud chcete před použitím zvýraznit jejich chuť, pak je nasucho upražte na pánvi. Nechte je vychladnout a použijte dle svého záměru.

SKLENĚNÁ OBDÉLNÍKOVÁ DÓZA vhodná do chladničky i mrazničky, objem 3 l, 239 Kč.

SNÍDAŇOVÁ GRANOLA

1

Do ořechové granoly - je to v podstatě v troubě zapečené müsli - můžete dát ořechy, lískové oříšky i mandle, cokoli máte právě v kuchyni. Pražením se ořechová chuť ještě umocní, a já mám vždy problém nepřekračovat denní snídaňové dávky. Zcela upřímně vás varuji, že se jedná o příjemně návykovou potravinu :o) K tomuto receptu (i k následujícím) se proklikněte obrázky.

VÝTEČNÝ DEZERT

2

Dort ze sušenkových placek stojí za trochu námahy. Víte, jak jsou křehké linecké sušenky dobré - a tady jich máte k dispozici celou porci! Povrch sušenek jsem zdobila pomocí embosovacího plastového válečku na marcipán. Tady je přenos vzorku jemný, protože těsto na rozdíl od marcipánové hmoty v troubě pracuje; ale šlo jen o to, vyzkoušet váleček trochu jinak. Ořechy se dostávají na scénu až s krémem, který celý dort zvlhčí a dodá mu lahodnou chuť.

MEDOVÉ MÁSLO S OŘECHY

3

Medové máslo s vlašskými ořechy je určeno pro všechny, kdo rádi konzumují med. Dětem vadí, že med stéká, tak jim ho nabídněte zašlehaný do másla. Vytvoří nadýchanou pěnu, kterou můžete dochutit nasekanými vlašskými ořechy. Vedle tohoto receptu naleznete v článku ještě tip na bylinkové máslo s česnekem a na koprové máslo s růžovým pepřem.

SKOŘICOVÍ ŠNECI

4

Za celou touto křupavou nadílkou šneků stojí roláda z kynutého těsta potřená skořicí, máslem a rozsekanými ořechy. Tedy nic složitého. Potřebujete k tomu jen pečicí formu s vyšším okrajem a trochu trpělivosti. Šneci jsou krásně lepkaví od javorového sirupu a nejlepší jsou v den, kdy jste je pekli.

ŠVESTKOVÁ KLASIKA

5

A ještě podzimní aktualita nakonec. Možná, že už jste ovocných knedlíků přejedení, ale pokud ještě zvládnete jednu várku, připravte si je zase trochu jinak. Například z tenoučkého odpalovaného těsta zabalené do opražené strouhanky s ořechy. Vůbec to není špatné a k zralým švestkám to pasuje.

Jsou-li někde ořechy, jste omluveni i za kalorický oběd!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.