5 TIPŮ NA RÁNA S DOBROU SNÍDANÍ

KDYŽ JE CHUŤ NA FRANKFURTSKOU POLÉVKU
10.1.2022
CO PATŘÍ K DOBRÉMU VYBAVENÍ KUCHYNĚ
12.1.2022

Víkendové dny jsou jako stvořené pro líné a labužnické snídaně. Během roku si jich dopřejeme je pár, tak ať stojí zato.

Snídaně, které se dokážou protáhnout až do pozdního dopoledne, patří do života požitkářů. Ve světě mají své svébytné postavení a pojmenování - brunch. Je to složenina ze slov breakfest (snídaně) + lunch (oběd). Ve světě brunch naleznete i na jídelníčcích vybraných restaurací a kavárniček, kam lidé přijdou příjemně naladění a společně si užijí volné dopoledne. Tyto velice pozdní snídaně, nebo chcete-li dopolední svačiny, se odehrávají mezi 10 a 13 hodinou.

Netuším, zda ve svém okolí najdete podobnou nabídku, ale pár pozdních snídaní si letos rozhodně užijte i doma. Nemá význam je jakkoli plánovat, nejhezčí je, když se tak nějak samy vyvinou. Zima a tmavá rána jim hezky nahrávají. Mějte ovšem alespoň rámcovou představu, co by se dalo rychle připravit dobrého a jak dopoledne hezky využít. 

Připravte si lívance bez mouky. Zachutnají vám teplé i studené. K základu těsta patří rozmačkané zralé banány, vajíčka a ovesné vločky smíchané s kokosem. K doslazení používám datlový sirup a později čokoládu. Myslím, že dále netřeba pokračovat. Chcete-li sebe či ostatní rozmazlovat, ochutnejte. Jen si nechte banány opravdu uzrát, aby byly sladké jako med.

Čaj s brusinkami a zázvorem připravuji nejen ve chvílích, kdy má někdo doma namále a útočí na něj bacily, ale i v pokročilých ránech. Říkám pokročilých, protože pro mnohé z nás je lepší, když před konzumací zázvoru máme něco v žaludku. Nápoj obsahuje černý čaj pro povzbuzení, a pro zdraví podíl šťávy z brusinek a podíl čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče. Nechybí samozřejmě vylouhovaný čerstvý zázvor. Čaj působí preventivně proti nachlazení, a dobře nastartuje imunitní systém. Brusinky navíc napomáhají při léčbě močového ústrojí, které bývá při zánětech a prochladnutí často zasaženo.

Máte-li k snídani nejraději kousek dobrého pečiva s máslem, pak si máslo alespoň jedinkrát dochuťte tím, co máte rádi - oblíbenými bylinkami, medem a ořechy, nebo dokonce česnekem. Ochucená másla jsou opravdovou delikatesou. Navíc s nimi můžete libovolně experimentovat, zkazit nic nelze. Aby vám máslo tak rychle neubývalo :o), rozdělte ho do malých porcí; pomohou vám k tomu například silikonové formy na led a drobné pečivo. Másla s různými bylinkami si připravte pro dochucení grilované zeleniny, zapečených brambor i masa, ale při snídani jsou nejúžasnější, když se roztékají na čerstvě upečeném horkém pečivu.

Teplé housky k pozdní snídani, to je téma na včasné vstávání. Těsto potřebuje tak tři čtvrtě hodinky na kynutí, ale jsou takové chvíle. Rozhodně dám přednost ranní kuchyni před oblékáním a během k pekaři. Housky lze upéct z různého těsta a ve výsledku se nemusíte zdržovat jejich pletením - stačí když ze stejnoměrných kousků naděláte kulaté bulky, nebo použijte raznici, která do vykrojené placičky vymáčkne charakteristické členění. Pro tento případ navrhuji svůj zlepšovák, díky němuž jsou houstičky sice co kus, to originál, ale jsou bleskově hotové. Jsou zadělané sektem, ale bubliny těstu dodáte i silně perlivou vodou.

Ještě jedny lívance vám nabídnu - možná spíše vdolečky, které rychle připravíte v troubě. Suroviny na ně jsou běžné, takže kdykoli na lívance dostanete chuť, patrně budete mít doma vše ve svých zásobách. Těsto jen nalijte do formy na muffiny a vyčkejte, až se samo vytvaruje do malých mističek. Lívanečky snězte ještě teplé a naplňte si je podle své chuti třeba našlehanou ricottou s ovocem. K oslazení použijte čekankový sirup, pampeliškový med nebo svou oblíbenou domácí zavařeninu.

Vrchol snídaňového lenošení představuje snídaně do postele. Pokud si ji občas dopřejete, další tipy, které se vám mohou v průběhu roku hodit, naleznete ZDE.

2 Comments

  1. Anna Francírková napsal:

    Moc se mi líbí obsah a barevná úprava .Hlavně výběr obvyklých i nových nápaditých receptů.Chválím nápaditost a stručnost.AF děkuji

  2. Jana napsal:

    Hezký nový rok, paní Francírková,
    já vám rovněž děkuji a přeji vám nejen příjemné snídaně, ale také spoustu zdraví!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.