5 POLÉVEK PRO SYCHRAVÉ DNY

BÁBOVKA S VŮNÍ WHISKEY
1.11.2021
TIPY NA DÁRKY PRO DĚTI
3.11.2021

Lehké polévky jsou startérem před hlavním jídlem, ale hutné a výživné polévky nezřídka oběd či večeři nahradí. 

Nevím jak u vás, ale za našimi okny je pořádně mokro a blátivo. Říká se, že když je na Dušičky jasné počasí, tuhá zima je za dveřmi. Tak tedy podle pranostiky to letos neplatí; těžko říct, bude-li i zima na blátě. Každopádně v panujícím lehkém šeru můžete přemýšlet o tom, čím si večer po práci podepřít život. Alespoň Rumcajs to tak říkal, když si vařil sedminásobnou polívku.

Polévky jsou grunt - zvláště takové, které jsou plné masa a nejrůznějších zavářek. Často spolykají spoustu ingrediencí i koření, a jejich příprava není tak docela bez práce. Proto většinou sáhneme po velkém hrnci, aby zbylo. Polévkový hrnec je vůbec taková sympatická věc v kuchyni. Jakmile se objeví na kamnech, bude dobře. Hned se najde někdo, kdo podle vůně pozná, na co se těšit, a okamžitě jsou oblíbené misky na stole. Prostřete si třeba na pěkných utěrkách, nakrájený chléb ponechte na prkýnku. Domácí pohodu nic nenahradí.

Jemné knedlíčky vás v kuřecím vývaru docela zasytí. V případě vývarů hraje zásadní roli výběr masa. Polévce předá cenný základ v podobě vitaminů, minerálů i bílkovin. Na polévkách si pochutnáváme proto, že v nich objevíme spoustu chutí; je tu zelenina a bylinky, a pokud přidáte některou ze zavářek, pak nasytíte i velké jedlíky. K oblíbeným kombinacím vývar + zavářka, patří nejrůznější druhy knedlíčků. Tyto světlounké jsou z jemné krupičky, vajec, smetany a parmezánu. Vytvořte jich raději víc, protože si budou všichni přidávat.

Už jsem říkala, že polévka plná masa mnohdy postačí jako hlavní jídlo. Zasvětila jsem ji masopustu, ale klidně si ji připravte právě nyní, kdy slavíme jiné svátky - posvícenské. Hodí se k nim úplně stejně. Vývar z uzeného kolene je vydatný a zatímco se zpracovává, máte čas věnovat se pečení malých sýrových taštiček, které jsou k polévce výtečné. Husté polévky se nejlépe vyjídají z hlubokých polévkových misek. Dlouho drží teplo a stylově se hodí k zimě.

Hrstková polévka je tu proto, aby vyvážila ty pracnější. Uvaříte ji velice rychle. Dělávám ji většinou v létě, protože není tak vydatná jako ostatní, ale i na tu můžete dostat chuť. Je-li horká a obsahuje vše, co máte rádi, pochutnáte si i na podzim. Svůj název dostala podle toho, že do ní dáte vše, co v domácnosti najdete v přibližně stejnoměrném množství. Navařte pěkně velkou porci, abyste měli druhý den od vaření klid. Poslouží k tomu větší hrnec, a pokud potřebujete nový, není o ně na našem e-shopu nouze.

Ještě jednu polévku nabízím, a ta je super rychle na stole - je to fazolová polévka s rajčaty. Ovšem za předpokladu, že máte papiňák, a maso si uvaříte dopředu. Polévku dělám lehce pikantní - ale stačí jen špetka chilli, a díky konzervovaným bílým fazolím a sekaným rajčatům odpadne spousta práce. Určitě si nakupte pár plechovek do zásoby na zimu, aby bylo kam sáhnout. Na závěr vás ještě upozorním na nabídku jídelních kompletů z opálového skla. Máme několik souprav v bílé i pastelové barvě. Jedná se o tvrzené sklo, které je odolné vůči rozbití a dokonce je lehčí než porcelán, takže se s ním dobře manipuluje. 

Je to dobrý tip na dárek pro někoho, kdo potřebuje odlehčit svým rukám.

Tohle je polévka - řekněme majstrštyk. Rádi ji vaří muži, protože v ní je spousta ingrediencí, a mohou ukázat, co dovedou. A vaření jim neskutečně jde. Půlnoční polévka (což je pojem) může být například z uzeného kolene s majoránkou, nebo tradičně z kombinace hovězího a vepřového masa se špetkou chilli, ale vždy se připravuje z libového masa. Polévka není zapražená a často obsahuje sklenku exotických vín - madeiry, portského nebo cherry. Vyznačuje se velkou spoustou chutí a těžko ji popsat. Každopádně je vynikající, vyzkoušejte ji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.