Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kdyby zázvor nebyl přínosem pro lidské zdraví, těžko by získal pojmenování zázvorovník lékařský. Po celá staletí se využívá v kosmetice, v kuchyni i k léčebným účelům.
V současné době je tato bylina pěstována v celém tropickém i subtropickém pásmu. Uzlovité oddenky zázvoru dobře známe i v našich končinách, a dokážeme - byť laicky, využívat jeho léčebné účinky v kuchyni v podobě sušené, mleté, kandované, nakládané i čerstvé.
Zázvor má charakteristickou štiplavou chuť, a konzumovat ho lze pouze v omezené míře, protože může být pro naše trávení příliš agresivní. Například malé děti a lidé se žaludečními vředy ho nesmí vůbec, nicméně jste-li v pořádku, pozitivní přínos zázvoru se projeví právě ve vašem trávicím traktu. Silné antioxidační vlastnosti složek zázvoru jsou blahodárné a v přijímáte-li je častěji, byť v malém množství, velmi pozitivně podporujete svou imunitu, což dnes máme na srdci úplně všichni.
Oddenky zázvorovníku lékařského se zpracovávají mnoha způsoby, a tradičně se používají k utlumení příznaků spojených s nachlazením, špatným trávením, artrózou, artritidou a nevolnostmi. Více se dozvíte v dalším článku, kde naleznete 5 receptů na zázvorové speciality.
Tento recept na vepřové maso je spíš ódou na černé pivo, ale jeho neméně důležitou součástí je jemně strouhaný zázvor, kterého je tam tak akorát, aby s ostatním kořením a karamelizací piva při pečení vytvořil dobrou chuť. Vzhledem k tomu, že se maso upeče téměř bez vašeho přičinění, stojí za to recept vyzkoušet. K jídlu podávám rýži, kterou si rovněž snadno připravíte díky domácímu elektrickému rýžovaru.
Zázvor bývá také součástí horkých alkoholických nápojů. Kořen sám dokáže (podobně jako skořice) zahřát tělo zevnitř, ale to by nebyl ovocný punč punčem, kdybychom v něm v zimě nechtěli něco ostřejšího. Takže vedle silného čaje a čerstvé šťávy z pomerančů utopte v nápoji i kvalitní rum. Zázvor je zde zastoupen v podobě zázvorového sirupu (recept na něj naleznete ZDE). Výsledek je moc chutný a povzbuzující. Jak jinak!
Exotický pečený čaj chutná hodně odlišně, než letní verze pečených čajů. Ovoce, které je na trhu v zimním čase, má jiné chuťové zabarvení. Základ čaje tvoří citrusové plody - například grepy a pomelo, a přidávám lahodné ‚Diovo ovoce’ - kaki. Využijte vyzrálé plody, které jsou sladké a dovolí přidat cukr v menší míře. Aby nebylo sladkého příliš, důležitou složkou je opět čerstvý zázvor a voňavé koření.
Jen nerada připomínám rýmy a chřipky v období, kdy čelíme mnohem závažnějšímu onemocnění. Naštěstí nás virózy navštěvují v menší míře, protože naše izolace jim rovněž nepřeje. I tak se může stát, že se někde prochladíte a objeví se kapička u nosu. Okamžitě ulehněte a odpočívejte, a pokud vás začne trápit mokrý kašel, vyzkoušejte léčivé účinky zázvoru v podobě mrkvové medicíny. Je to starý recept, který můžete dát i dětem, a který dokáže zafungovat.