4x ZDRAVÉ ZELÍ V KUCHYNI

VARIACE NA KARI A PÁNEV DO TROUBY
4.2.2019
KDYŽ ČERNÁ HRAJE PRIM
6.2.2019

Červené i bílé zelí oplývá tolika zdraví prospěšnými látkami, že mu právem náleží zeleninový piedestal. Většina ostatní zeleniny mu dosahuje tak - po první mohutné listy.

Chcete-li přežít zimu bez bacilů, jezte pravidelně zelí pro jeho vysoký obsah vitaminu C. Chcete-li hubnout, jezte zelí, protože vás perfektně zasytí a v jedné porci napočítáte pouhých 30 kalorií. A chcete-li se opravdu dobře starat o své zdraví, opět jezte zelí, protože je to jeden z nejsilnějších zdrojů vlákniny, pomáhající v boji s obezitou, nemocemi srdce i s rakovinou.

Nejcennější je konzumace čerstvé zeleniny. Zelná šťáva dokáže pomoci při tak vážných chorobách jako je dna nebo revmatismus. Potřebujete-li posílit imunitní systém, pak jezte fermentované zelí, které je plné probiotik. K oblíbeným úpravám patří kysané zelí nebo kimchi. Pravidelná konzumace spolehlivě odstraní zácpu a vašemu trávení pomůže nastartovat perfektní chod. Zelí zkrátka berte do života jako bonus. Cennou surovinu využijte pro celou řadu receptů obohacujících repertoár vašeho zimního jídelníčku.


 
 

KYSANÉ ZELÍ

1

Je zima, všude se topíme v haldách sněhu, a jak tak běhám po městě, všímám si nabídky restaurací. Nedivím se, že nejčastěji vídám nabídku kysela a zelňačky. Myslím, že za lákavou výzvou přijde pěkná řádka strávníků. Tyhle polévky jsou totiž ničím nenahraditelné. Zřejmě je to nakažlivé, protože oblíbenou zelnou polévku ochotně plánuji už na zítra. A vřele vám ji doporučuji, nejen proto, že se vaří z kysaného zelí obsahujícího kyselinu mléčnou, která vám udělá pořádek ve střevech. Samozřejmě si dejte misku vychlazeného zelí ještě předtím, než zbytek skončí ve smaltovaném hrnku na plotně...

DUŠENÉ ZELÍ

2

Dušené zelí ochucené červeným vínem a brusinkami si zamilujete pro jeho lahodnou a výraznou chuť. A to i navzdory tomu, že se dozvíte, že dlouhým dušením přijde o většinu svých cenných látek. Jistě by nebylo rozumné konzumovat zelí pouze v této úpravě. Ale jednou za čas se výtečně hodí jako skvělá příloha k masu a stojí za to vyrobit si při jedné práci pár sklenic navíc. Až bude třeba, jen sáhnete do spíže.

ZELÍ V NÁLEVU

3

Zelenina nakládaná na sladkokyselo je v našich končinách hodně oblíbená. Papriky plněné zelím už jsou takovou klasikou, a dokonce tak bezvadnou, že si ji můžete nachystat i teď, uprostřed zimy. Zelí připravené k naplnění paprik vám bude chutnat i samotné, takže nezapomeňte ujídat za čerstva. A nezapomeňte se vybavit pěknými sklenicemi, kterým to na stole sluší.

ČERSTVÉ ZELÍ

4

O tom, že červené zelí je ještě zdravější než bílé, si přečtěte v článku, v němž se také dozvíte, jak si připravit chutný křupavý salát. Kdybyste přemýšleli o tom, proč je v salátu majonéza, pak je to kvůli vitaminu K obsaženému v zelí, který naše tělo nedokáže zpracovat bez přítomnosti tuků (vitamin K potřebujeme pro správnou stavbu kostí a pro dobrou srážlivost krve). Majonéze se lze samozřejmě vyhnout, i když salát perfektně dochutí. Použijte bílý jogurt, ale pak přidejte pár lžic kvalitního olivového oleje.

JEŠTĚ MALÁ PŘIPOMÍNKA NA ZÁVĚR - Vyčetla jsem, že 7 minut klasického dušení zelí zničí méně zdraví prospěšných látek, než 2 minuty vaření v mikrovlnné troubě. Takže co nejvíc chroupejme, krouhejme a nakládejme!

2 Comments

  1. Anna napsal:

    Dobrý den,velmi mě zaujaly recepty z červeného nebo bílého zelí,které mě inspirovaly.
    Děkuji a těším se na další recepty.Jistě si zpestřím svůj jídelníček co nejdříve.

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Anno,
    začíná mrznout, a to je přesně ten čas, kdy přijde chuť na zelí ve všech podobách. Určitě vyzkoušejte, co vám bude vyhovovat. Také děkuji, připravím další recepty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.