4 TIPY NA VÝBORNOU POLÉVKU

KVĚTINOVÁ DEKORACE NA VELKÝ STŮL
18.3.2019
PROSTŘEDKY PRO ZDRAVÍ I VAŠI KRÁSU
20.3.2019

Přemýšlíte co uvařit a moc se vám do toho nechce? Připravte si polévku. Nedá tolik práce jako jídlo s přílohou, a nejedna dokáže perfektně zasytit.

Mnohé recepty zvládnete za půl hodiny. Zvláště jednodruhové zeleninové polévky jsou rychlé a vydatné. Krémové polévky chutnají nejvíce dětem, protože nezkoumají, cože to tam plave, a hutné polévky na pomezí masových ragú bezmezně milují muži. Nezbývá, než střídat celý pestrý rejstřík.

Základem mnoha polévek je zeleninový nebo masový vývar. Jeho příprava chce dost času, takže pro rychlovky si připravte instantní vývar z nasušené zeleniny - recept naleznete ZDE. Kdykoli si vzpomenete, budete mít po ruce mnohem chutnější verzi kupované polévkové kostky. Pokud nemáte sušičku na zpracování zeleniny, uvažujte o jejím pořízení. Alespoň já si ji nemohu vynachválit.

Polévky nás zahřejí, když je třeba, a v chladničce vydrží do druhého dne, takže máte na chvíli navařeno. Dokonce si je můžete zamrazit v praktických krabičkách na 1-2 porce, podle své potřeby. A nezapomeňte, že všechny zbytky bylinek jdou nasekat, vložit do zásobníku na led a zalít vodou nebo olejem. Pak je jen po jedné kostičce odebírejte a beze zbytku spotřebujte při dalším vaření. Polévky  jsou rychlé, zdravé a doplníte jimi i denní příděl tekutin. Dejte jim na jaře zelenou, i když dokážou být krásně barevné.


Z ČERVENÉ ČOČKY A BATÁTŮ

1

Krémová polévka z červené čočky je přesně tou záležitostí na půl hodiny. Její součástí jsou batáty, sladké brambory, kterým se nevyhýbejte, i když je nemáte rádi. Polévku jen zahustí a výsledná chuť je neprozradí, i když svou roli sehrají. Červená čočka je lehce stravitelná a není nadýmavá. Vysoký podíl zdravé vlákniny vás nadlouho zasytí, takže si polévku uvařte i při redukční dietě.

Z PEČENÝCH RAJČAT

2

Pokud namítnete, že toto je polévka vrcholného léta, máte pravdu, protože v tu dobu má vyzrálá zelenina nejlepší chuť. Ale polévku z pečených rajčat připravuji celoročně, a nyní se s nastupujícím jarem (kdy startují bylinky) těším na bazalku k níž rajská jablíčka neodmyslitelně patří. Tyhle svačinové polévky nejlíp chutnají z velkých jumbo hrnků. Určitě si některý z nich pořiďte.

Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

3

Tuto polévku jsme v zimě nafotili do vánočního menu, ale rovněž patří na jídelníček po celý rok. Především proto, že konzumace hlívy ústřičné je víc jak příznivá pro naše tělo (a to vědci ještě neřekli poslední slovo), ale především proto, že je hodně dobrá. S houbami pracuji ráda a hlívu mám v kuchyni často, protože je po ruce i v zimě. Houby je třeba okamžitě spotřebovat, aby v nich zůstalo co nejvíce zdraví prospěšných látek. Není s nimi žádná práce, jsou krásně čisté. Jen nožky bývají někdy tvrdé na skus i po uvaření, takže do polévky je přidávám rozmělněné elektrickým sekáčkem, aby nic nezůstalo nazmar.

K KVĚTÁKU A HŘÍBKŮ

4

K chuti každé polévky patří něco specifického. Pro tuto polévku je to muškátový oříšek a houby z lesa, což je radost. Vynikající spojení s květákem vám určitě zachutná. Navařte si pořádnou porci, abyste si mohli přebytek zamrazit pro chvíle, kdy nemáte na vaření dostatek času. K novinkám pro mrazení potravin patří uzavíratelné krabičky ze skla a silikonu. Oceníte nejen jejich elegantní vzhled, ale (po rozmrazení) i možnost ohřevu v mikrovlnné troubě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.