VÁNOČNÍ ČERVENÉ ZELÍ S VÍNEM A BRUSINKAMI

UBROUSKOVÁ TECHNIKA ANEB ÚKLID ŠATNÍKU NA ZIMU
7.10.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO VÁHY
11.10.2016

stuha_ruzova
Nechci vás stresovat připomínkou vánočního kolotoče už teď, ale tohle zelí vám prostě musím doporučit. A nedá se nic dělat, právě přišel ten správný čas. Je to záležitost pro mlsné jazýčky, které se v zimě chystají na tradiční super recepty se zvěřinou, krůtami, kachničkami a uzenými kolínky. A není nic lepšího, než že při spoustě svátečního vaření vytřepáte hotové zelí ze sklenice.

Zelí si totiž připravuji v tuto dobu, nacpu ho do sklenic a steriluji v troubě. Samotná příprava zelí není ani zdlouhavá, ani nepříjemná, ani složitá; ale když vám tato práce ubude při velkém vaření, teprve pak to oceníte!

Většina receptur sterilovaného zelí využívá k dochucení kmín, bobkový list, hořčičné semínko atd. Tohle zelí je jiné. Je to vlastně hotové přílohové zelí, které pouze prohřejete s trochou sádla, a je hotovo. Samozřejmě ho můžete konzumovat ihned, čerstvě připravené. Je tak moc dobré, že u této úpravy už zůstanete. Obsahuje jablka, brusinky, červené víno a vůně zralého podzimu. Podle mě je fantastické.

stuha_ruzova

VÁNOČNÍ ČERVENÉ ZELÍ

Příprava: naložení 30 minut + 1 hodina vaření + 30 minut pro zavařování

Do velké mísy

  • 1 kg nakrouhaného červeného zelí
  • 1 velká cibule
  • 2 středně velká sladká jablka
  • 40 g sušených brusinek
  • 1,5 lžičky soli
  • dost čerstvě mletého pepře

Marináda

  • 150 ml balzamikového octa z vinných hroznů
  • 100 ml suchého červeného vína
  • špetka skořice
  • špetka badyánu
  • 50 g třtinového / nebo bílého krupicového cukru
  • 4 hřebíčky

1.  Zelí zbavené košťálu a krajních listů zvažte a pak nakrouhejte do velké mísy. Nakrouhejte ještě cibuli a 2 jablíčka bez jádřinců, ale i se slupkou. Přidejte brusinky, sůl a směs opepřete. Vše dokonale promíchejte.

2. Připravte si marinádu a v okamžiku, kdy se rozpustí cukr, přidejte ji k nakrouhanému základu a opět dokonale promíchejte. Mísu přikryjte a nechte na chladném místě do druhého dne.

3. Druhý den přesuňte naložené zelí do velkého kastrolu, přikryjte ho poklicí a na malém plameni 1 hodinu poduste. Během přípravy zelí několikrát promíchejte.

4. Po hodině zelí ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte pepř, abyste jemně cítili jeho chuť. Ostatní ingredience by měly být akorát. Jablka a cibule ve směsi zmizí, víno je odvařené a zelí voní skořicí a badyánem. Můžete servírovat.

5. Pokud si zelí zavaříte, pak ještě teplým zelím naplňte sklenice, obsah sklepněte, a velmi jemně stlačte vidličkou. Naplníte dvě a půl sklenice o objemu 0,9 l. Tedy ten zbytek dejte do menší sklenice. Sklenice zavíčkujte a vložte do pekáčku s horkou vodou a složenou utěrkou. Vložte do trouby vyhřáté na 90 °C a zelí zavařte po dobu 20-25 minut.

001

Koukám, že badyán (takové ty krásné hvězdičky) nám z fotografie vypadl. Semínka společně s hřebíčkem je dobré roztlouct v hmoždíři, protože zvláště celý hřebíček se v zelí ztratí a kousnout do něj není nic moc. „Špetky“ badyánu i skořice dávám poněkud větší, ale záleží na vaší chuti. Brusinky rozhodně z receptu nevylučte, jakkoli vám připadá spojení divné. Také se vytratí, ale jednotlivé chutě jsou v zelí nenahraditelné.

002

Tato mísa je skvělá, má objem 6 l a současně i víko, takže v ní zelí skvěle namarinujete. Na velká množství si pořiďte rovnou dvě. Zelí beztak budete vyrábět ve velkém. Jablíčka ponechte i se slupkou, úplně se rozdusí. Obětujte i decinku dobrého suchého vína, například typu Bordeaux. Zelí je vážně výtečné.

Sadu zavařovacích sklenic s kovovými víčky využívám moc ráda. Zelí lze z velkých sklenic odebrat i ve dvou částech a v chladničce se mu do dalšího dne nic nestane. Pak ho pouze prohřejte na pánvi společně s trochou sádla, a můžete servírovat společně s bramborovým knedlíkem a zlatavou pečení.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.