VAFLE ZE SILIKONU I / NASLADKO

JAK ZAJÍMAVĚ DAROVAT PENÍZE + ŠABLONA
12.5.2017
5x ZADÁNO PRO ŠVADLENKY
16.5.2017

Formy vyrobené ze silikonu jsou na pečení v troubě jednoznačně skvělé. Ještě jsme netestovali jedinou, která by nefungovala. Tentokrát jsme však byli výjimečně napnutí, protože křehká a hluboká mřížka určená pro tvarování vaflí, byla přece jen trochu podezřelá. Dalo se očekávat, že z ní jemné těsto nevylovíme.

Sama jsem byla zvědavá. Zkušenost mám pouze s kontaktními elektrickými přístroji, kde pečení probíhá mnohem razantněji, než v troubě. Receptů na vafle je opravdu hodně, a jsou docela rozmanité. Lité těsto je jemné a nadýchané. Ve většině případů přidávám k jeho nakypření sníh. Kouzlo vaflí spočívá v tom, že jdou donekonečna obměňovat. Nejen ingrediencemi obohacujícími základní těsto, ale také oblohou, která může být sladká i slaná. Experimentovat lze mnohými způsoby. Těsto může dokonce dostat chuť a barvu díky rozmixovanému ovoci či zelenině. Napečené vafle lze i zamrazit a uložit v mrazničce zhruba na 3 měsíce.

Je tedy mnoho důvodů, proč si pečení vyzkoušet. A pokud bude vše fungovat, za týden naleznete recept na zcela odlišné těsto, tentokrát pro přípravu naslano.


TESTUJEME SILIKONOVOU FORMU NA PEČENÍ VAFLÍ

15512_z1

Silikonová forma na přípravu vaflí má nepřilnavý povrch a je vyrobená ze zdravotně nezávadného materiálu. Těsto se v ní nepřipéká a pokrm lze lehce vyjmout. Silikon nepřijímá pachy z potravin a rychle chladne. Formu lze použít ve všech typech trub a je odolná teplotám od -40 °C do +230 °C. Snadně ji opláchnete i umyjete v myčce nádobí. Forma má rozměry 23,5 × 21 × 1,5 cm a velikost upečené vafle činí 10 × 10 cm.


vaflesladke1

RECEPT Z PŘEBALU  Ještě jednu věc budu testovat – výrobce přidává k formě dva recepty na sladké a slané těsto. Protože je po koupi výrobku bude řada z vás zkoušet, rozhodla jsem se zjistit, zda jedno z těst funguje. Vafle budu připravovat nasladko a dozdobím je podle své chuti. Základem této vaječné směsi je máslo, kefír a hladká mouka. O sněhu se nemluví, těsto tedy bude o to jednodušší.

vaflesladke2

HOTOVÉ TĚSTO  Hotové těsto obsahuje prášek do pečiva a nakonec 10 min odpočívalo v chladničce. Na můj vkus je těsto bez sněhu docela kompaktní, ale jak jsem říkala, nemám zkušenost s pečením vaflí v troubě. Do vaflovače dávám těsto řidší. Silikonovou formu jsem lehounce vymazala olejem (udává i výrobce), můžete také použít sprej. Silikon to ve většině případů nepotřebuje, ale napoprvé se trochu bojím, že se upečená křehká mřížka potrhá, než ji z formy vysvobodím. Těsto jsem do formy zatlačila stěrkou a urovnala povrch tak, aby vykukovaly vrcholové body mřížky.

vaflesladke3

VAFLE JSOU LUXUSNÍ  Tak, tohle je opravdu první várka. Asi jsem těsto mohla více vypéct, ale vafle jsou akorát. Vlevo je vidět, jak upečená mřížka krásně odskočila od formy; no a na ty vylovené se s Honzou (který stojí za foťákem) už převelice těšíme. Totiž pokaždé, když fotíme jídlo, jsme mnoho hodin oba tak hladoví, že si to ani neumíte představit :o) Jo, a zbývá dodat, že forma je po pečení – kdybych ji nepoprášila cukrem – krásně čistá.


SEČTENO A PODTRŽENO

Že bude silikon fungovat, v to jsem doufala, i když s prvotními pochybami. Asi jsem víc nevěřila těstu, že se v troubě upeče tak dobře, jako ve vaflovači. Ano, tady je jedna výhrada, z elektrického přístroje jsou vafle křupavější, ale ne každý si ho přeje vlastnit. Nákup silikonové formy je tedy podle mě bezvadným řešením. Určitě bych si koupila formy dvě, abych mohla péct 8 ks vaflí najednou. Těsto pak zpracujete strašně rychle a porce přibývají. Formu jsem ani nedávala do myčky, opláchla se velice snadno. U mě má docela určitě tři hvězdičky podtržené!

razitko_03


Teď už stačí jen vymýšlet nejrůznější kombinace chutí, protože jemné těsto jde zpracovat tisícerým způsobem. Pro úplnost přidávám recept, který však získáte při koupi výrobku prostřednictvím obalu:

TĚSTO NA SLADKÉ VAFLE

Příprava: 10 minut * Získáte: asi 12-14 ks (nevím přesně, my je tak rychle snědli…)

Těsto

  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 150 ml kefíru nebo podmáslí
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • olej na vymazání

Na dozdobení

  • 250 g borůvek a hrst bobulového ovoce
  • kokosové lupínky
  • kokosová šlehačka nebo ušlehaná smetana + jahodový džem

1. Máslo s cukry vyšlehejte do pěny. Po jednom zašlehejte vejce, pak kefír a přesetou mouku smíchanou s práškem, až vznikne hladké těsto. Nechte ho v chladničce 10 min odpočinout, pak naplňte formu dle pokynů a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 10-12 min dorůžova.

2. Jednotlivé porce dochuťte kokosovou šlehačkou, lupínky a ovocem, případně smetanou pokapanou jahodovým džemem.

2 Comments

  1. Natalie napsal:

    Dobrý den,
    recept jsem vyzkoušela. Jednoduché a vynikající! Udělala jsem k nim ovocný rozvar s pomerančovou šťávou i kůrou 🙂 Myslím si, že zmizí hodně rychle…

  2. Jana Pippichova napsal:

    Hezký den, Natalie,
    děkuji, jsem potěšená. Vaše podání s pomerančovou chutí bude vynikající. Vafle lze připravit tisícerým způsobem a nikdy se nepřejí. Skvělé jsou i kombinace naslano (https://blog.decodoma.cz/vafle-ze-silikonu-naslano/). Pro ostatní dodávám, že momentálně máme na e-shopu praktický elektrický sendvičovač – https://www.decodoma.cz/Sendvicovace-a-topinkovace/. Přeji slunečné babí léto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.