VAFLE ZE SILIKONU II / NASLANO

POTAHY GLAMOUR
31.5.2017
ARANŽMÁ Z LETNÍ LOUKY / RECYKLACE
2.6.2017

stuha_zelena

Předchozí článek, který naleznete v rubrice Na vlastní kůži, mapuje krok za krokem pečení vaflí v troubě. Není to úplně běžná záležitost, protože k pečení vaflí slouží obvykle elektrický vaflovač, nicméně uvidíte, že silikonová forma se s s těstem vypořádala tím nejlepším způsobem.

Protože nám sladká úprava vaflí chutnala, a vím, že se vafle dají zpracovat na spoustu způsobů, rozhodla jsem se nabídnout vám ještě jeden recept. Tentokrát s úpravou naslano, kdy těstu dodá základní chuť některý výborný druh sýra.

Lehké jídlo, které si připravíte téměř bez tuku, a doplníte ho bohatou porcí zeleniny, lze považovat za součást kvalitního a zdravého jídelníčku. A to i za předpokladu, že nemusíte kupovat a skladovat klasický přístroj. Silikonovou formu strčíte jednoduše do šuplíku. Ale jako v předchozím případě, radím koupit raději dvě!

stuha_zelena
VAFLE SE SÝREM

Příprava: 20 minut + 15 minut pečení * Získáte: 6-7 ks

Těsto

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 100 ml podmáslí
  • 75 g strouhaného ementálu, případně goudy, čedaru
  • špetka soli – pozor sýry obsahují sůl

Na dozdobení

  • hrst polníčku
  • plátky sušené šunky
  • okurky, nakrájené na kolečka
  • feferonka, nakrájená na jemné kroužky
  • křehké plátky mrkve, nakrájené pomocí škrabky
  • zakysaná smetana
  • trocha nastrouhaného sýra na posypání

1. Do misky přesejte mouku a vmíchejte do ní lžičku prášku do pečiva. Přidejte vejce a směs metličkou prošlehejte. Pak přidejte podmáslí a nastrouhaný sýr, mírně osolte. Stěrkou těsto promíchejte.

2. Troubu vyhřejte na 220 °C. Formu mírně vymažte olejem a řidší těsto navrstvěte a urovnejte do každé její čtvrtiny tak, aby vykukovaly vrcholové body mřížky. Formu umístěte na plech a dejte péct na střed trouby po dobu asi 15 minut.

Hotové vafle ihned dozdobte zeleninou a zakysanou smetanou, a jezte ještě teplé.

001

Těsto vypadá neuspořádaně, protože jeho základ je řidší a sýr je nahrubo nastrouhaný. Mám to tak ráda, protože v hotových vaflích je hezky vidět. Pokud si ale nastrouháte sýr najemno, těsto bude kompaktnější. Formu mírně vytřete nebo vystříkejte olejem ve spreji a naplňte ji tak, aby vrcholové body mřížky nezmizely.

002

Než se napeče první várka, připravte si zeleninu. Říz jí dodá maličké množství feferonek, lahodnou chuť zase zakysaná smetana. Sýrové vafle se opět bez protestů vylouply z formy, která je hned připravená na další várku. Silikon má tu vlastnost, že když jej vyndáte z trouby, krásně rychle zchladne. Senzační večeře je rychle na stole

Nevím, který druh vaflí si oblíbíte víc, zda sladké či slané, ale s formou budete zaručeně spokojeni. Ještě mě napadá, že šunku můžete nakrájet nadrobno a zapéct v těstě společně se sýrem. Přeji dobrou chuť!


 

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *