PŘEVRÁCENÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ

NOVÝ MOP UKLIDÍ ZA VÁS
12.7.2017
VĚNEČEK S LEVANDULÍ
14.7.2017

stuha_ruzova

Je zcela přirozené, že mě stolní souprava dvou ubrusů a prostírání s názvem Monet inspirovala k vytvoření tradičního francouzského koláče.

Dávnou historii proslulého obráceného koláče sester Tatinových (La tarte des Demoiselles Tatin) provází příhoda o tom, jak vlastně vznikl omylem. Asi 160 km od Paříže, v hotelu Tatin v Lamotte-Beuvron se v 80. letech 20. století podařilo jedné ze sester zapomenout na přípravu těsta, zatímco na plotně už dlouho bublala jablka v cukru a másle na koláč. Duchapřítomně rychle vyrobila křehké těsto, vyválela placku, připlácla ji na zkaramelizovaná jablka a to celé vložila do trouby. Když po chvíli upečený koláč obrátila ovocem navrch, a do těsta se vsákl sladký karamel i veškerá šťáva z jablek, byla na světě úchvatná pochoutka, za kterou jí hosté vyjádřili hlubokou poklonu. Prameny uvádějí, že takto se koláč připravoval i jinde, nicméně zásluhy byly připsány oběma sestrám. Samy se o legalizaci slavného receptu nezasloužily, ale zůstalo to tak.

Převrácený jablečný koláč jsem se naučila podle Julie Child a patří k němu kromě zkaramelizovaných jablek tenká vrstva vychlazeného křehkého těsta. Koláč byl natolik oblíbený, že přijal celou řadu krajových variací a dodnes se připravuje v podstatě po celém světe. Také vy ho můžete vyzkoušet třeba z hrušek, fíků, nebo právě nyní z broskví a meruněk.

Tarte aux Abricots patří k mým letním rychlovkám, protože jej připravuji z listového těsta. Podávat ho můžete teplý nebo studený, a spotřebujete na něj i meruňky, které právě nevynikají sladkostí. O to se postará karamel a výsledek bude opět uchvacující. Ještě jednu radu přidávám – na pečení si pořiďte nejlépe ohnivzdornou skleněnou formu, díky níž uvidíte co se děje v troubě, případně klasickou keramickou formu na koláč. Koláč podávám se skořicovou šlehačkou, která chuť měkoučkých meruněk vyzdvihne až do nebe.

Ještě se vracím k pěknému stolnímu textilu, který mě zahnal do horké letní kuchyně – v závěru článku se podívejte, co všechno máme vyrobeno z látky s jemnou impresí květin. Například na lůžkovinách velkoplošný vzor náležitě vynikne.

stuha_ruzova
PŘEVRÁCENÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU ŠLEHAČKOU

Příprava: 30 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm

  • 15 ks meruněk (je třeba asi 30 půlek)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce másla
  • 50 ml vlažné vody
  • 300 g listového těsta

Na dokončení

  • 200 g 31% smetany
  • 1 lžička mleté skořice

1. Celé meruňky vložte do vroucí vody asi na 3 minuty (méně zralé meruňky můžete nechat i o chvilku déle) a pak je zchlaďte studenou vodou. Blanšírované ovoce oloupejte, rozpulte a odstraňte pecky.

2. Pokud koláč nepřipravujete v misce, s kterou půjde do trouby, pak si karamel připravte na pánvičce. Nasypte do ní cukr a za stálého míchání ho nechte dozlatova zkaramelizovat. Velice opatrně ho podlijte a přimíchejte citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Směs promíchejte a nechte zredukovat na hustší sirup. Mezitím předehřejte troubu na 175 °C.

3. Těsto rozválejte na pomoučněném vále na placku přibližně tak velkou, jako je forma. Podle ní vykrojte z těsta kruh.

4. Karamel přesuňte do ohnivzdorné koláčové formy vymazané máslem a do něj vložte půlky meruněk řeznou stranou nahoru. Urovnejte je těsně vedle sebe. Kruhovou placku přesuňte pomocí válečku na připravené meruňky, okraje podhrňte směrem dolů a přitlačte je k okrajům. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou, protože z ovoce bude unikat pára.

5. Koláč vložte do horké trouby a pečte asi 30 minut. Koláč je hotový, když těsto zezlátne a meruňky spolykají karamel. Koláč nechte trochu zchladnout, pak k formě přiložte velký talíř a koláč překlopte. Pozor – pokud máte hodně zralé ovoce, meruňky pustí dost šťávy a mohla by vás opařit. Buďte opatrní.

Skořicová šlehačka

Smetanu ušlehejte téměř dotuha a v závěru do ní přidejte rovnou lžičku mleté skořice. Prošlehejte ji a podávejte.

tarte1

Loupání meruněk se vůbec neobávejte. Ze zralých plodů jde slupka naprosto snadno. Listové těsto se snažte vyválet dokulata, aby vám žádné nezbylo.

tarte2

Hustý karamel vyjde do formy o průměru 28 cm akorát. Pokud máte menší zapékací misku, dejte karamelu méně. Meruňky ještě pustí šťávu a koláč se pak obtížně překlápí.

tarte3

Kolo z těsta vykrojte pomocí zapékací misky dříve, než ji zaplníte karamelem a ovocem. Dobře přitiskněte kraje ohrnuté směrem dolů a střed těsta párkrát propíchněte vidličkou, protože horké ovoce pustí páru. Než se koláč upeče, připravte si skořicovou šlehačku. Skořice obarví smetanu do takové podivně špinavé barvy, ale je nesmírně chutná.

Koláč je super jednoduchý a tak skvělý, že se k němu budete vracet stále dokola, protože si ho můžete připravit z nejrůznějšího ovoce. Podle mě je nejlepší vlažný a pasuje k němu vychlazená šlehačka. Při zvláštních příležitostech se koláč ve Francii také flambuje. Dobrou chuť!

stuha_ruzova


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.