4 TIPY NA VELIKONOČNÍ KOLEDU

VAJÍČKA SE ZÁZVOREM A POMERANČEM
12.3.2018
PRO PEJSKY A KOČIČKY
14.3.2018

Tradice velikonoční pomlázky pochází ze 14. století. Je na nás, abychom původní pohanské svátky jara i nejdůležitější křesťanský svátek přiblížili dalšímu pokolení…

Teď samozřejmě trochu předbíhám, protože velikonoční svátky koledou končí. Jenomže budete mít dost času se na ni s dětmi připravit. Buď tak, že si společně vytvoříte skládanky na domácí nebo kupované cukroví, ale také můžete dětem připravit překvapení. Nejlépe se naděluje do hrnečků s veselým jarním dekorem, které pak slouží k snídaním, nebo na polévku (naleznete níže).

Všechno si nachystejte na velikonoční pondělí, které letos vychází na 2. dubna. Tyto jarní svátky nás každoročně matou svou neposedností. V kalendáři se objeví v březnu, ale také i hluboko v dubnu. Jsou to totiž svátky pohyblivé a slavíme je vždy v neděli a v pondělí po prvním jarním úplňku. Znamenají oslavu jarní rovnodennosti, kdy se radujeme nad koncem zimy a vítáme nastupující jaro probouzející k životu nejen přírodu, ale také i nás. Čeká nás smejčení, sváteční pečení a všemožné rituály, o které by bylo škoda ochudit děti i sebe. Takže zrevidujte domácnost, zda vám nechybí třeba forma na beránka nebo pořádný pekáč na velikonoční nádivku, protože přípravy jsou v plném proudu.


koleda1

1 Kornoutky na cukroví  Tyhle medvídky jsem původně vymýšlela na Den dětí, nicméně přiloženou šablonku si snadno přetvoříte podle své fantazie, třeba na ušáky a jinou zvěř. Ještě jeden nápad přidávám – kornouty naplňte želatinovými medvídky! Máme na ně speciální výrobník bonbonů, který si můžete prohlédnout v činnosti na následujícím videu. 

koleda2

2 Kapsa na koledu  Vytvořila jsem ji ze dvou slepených papírových talířů. Stačí vybrat veselý jarní dekor a jeden z talířů vystřihnout tak, aby vytvořil kapsu. Jednodušší snad ani nemůže být, zvládnete to za chviličku. Důležité je dobré lepidlo, aby talíře udržely nápor nadílky.

koleda3

3 Krabička s ušákem  Symbol velikonočního zajíčka k nám doputoval z Německa, kde nosí dětem čokoládová vajíčka. Bude-li venku hezky, můžete děti vyzbrojit košíčky a koledu jim schovat na zahradě. Skládanka je zase hodně snadná, abyste měli s přípravami co nejméně starostí. Šablonku si stáhněte zde.

koleda4

4 Hrnky na koledu  O hrncích už jsem se zmínila v úvodu. To je vděčné téma i užitečné zároveň, protože je v domácnosti využijete. Tyto velké jumbo hrnky používám  i jako obaly na květináče s primulemi a jarními cibulovinami. Dětem je naplňte dobrotami, a pokud rádi tvoříte, přidejte ručně šitého zajíce z plsti, který tvoří pytlík na koledu. Šablonku rovněž naleznete v článku.

Užijte si spoustu společné jarní zábavy!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.