RAKVIČKOVÝ DORT

JARNÍ VĚNEC NALEŽATO
8.4.2016
MED Z PAMPELIŠEK
12.4.2016

stuha_ruzova

Tento dort vznikl jako vedlejší produkt při mém pečení rakviček. Ne hned. Ale nápad mi uvízl v hlavě a líně čekal na vysvobození.

Když jsem před časem testovala formu na rakvičky (naleznete zde), zbylo mi těsto, které už nevydalo na naplnění formy a tak jsem nevěděla, co s ním. Nakonec jsem ho rozetřela po pečicím papíru a vytvořila kruhový plát, který se rychle upekl. Snědli jsme ho se zbytkem šlehačky. A bylo to – proč nenavrstvit plátů víc? Původní těsto jsem upravila, přidala trošku mouky, a dort, lehounký jako pápěří a rozplývající se na jazyku, byl tady.

Záleží na vás, kolik pater napečete a navrstvíte. Řekla bych, že čím větší společnost, tím vyšší dort :o) A naopak, v okamžiku, kdy pečete pro dva, uberte. Dort je potřeba sníst na posezení, jinak pláty těsta příliš zvlhnou od šlehačky. Na druhé straně se však dort lépe krájí. Ozvala se mi paní, že se jí dort i po 6 hodinách chlazení drobil jako rakvičky. Zapomněla jsem upozornit na to, že z tohoto dortu nenakrájíte elegantní porce, stejně, jako je tomu u bílkového dortu Pavlova. Tak alespoň drobná rada – při krájení křehkých těst používám dlouhý nůž na sýr. Je tenoučký, místo ostří má jemnou pilku a čepel je děrovaná, takže se těsto nemá kam přichytit. Až budu dělat dort znovu, připojím fotografii nakrájené porce.

Ke sladkému těstu mi chutná mochyně peruánská (physalis), kterou zakoupíte v malém košíčku v ceně kolem 20 korun. Skvěle dokončila kompozici na prostřeném stole. Zářivý oranžový ubrus můžete mít také v zeleném provedení. Oba jsou pro jaro jako stvořené.

stuha_ruzova

ŽLOUTKOVÝ DORT

Příprava: 30 minut * Zdobení: 30 minut * Výška: 3-4 patra

  • 4 žloutky
  • 280 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 5 ml přírodního vanilkového extraktu Ambrose
  • 5 kapek citronu
  • 1/4 lžičky sody
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Dále si připravte

  • 500-600 ml smetany na šlehání
  • krabičku physalisu
  • rám od dortové formy
  • pečicí papír

Jak těsto vyjde, záleží na velikosti vaší dortové formy. Pracovala jsem s průměrem 18 cm a zhruba s jednou a půl dávkou ingrediencí, protože jsem chtěla dort hodně vysoký. Chcete-li těsto vyzkoušet, rozdělte si základní dávku na 3-4 díly.

1. Troubu rozpalte na 180 °C. Žloutky a 2× prosátý cukr dejte do robotu a šlehejte do husté krémové pěny. Přidejte vejce, vanilku, citron a prosátou mouku smíchanou se sodou. Šlehejte na vysoké otáčky celkem po dobu 15 minut.

2. Výsledkem je nadýchaná žlutá pěna. Odhadněte její rozdělení podle velikosti své formy. Na plech dejte pečicí papír, doprostřed rám od dortové formy a dovnitř navršte jeden díl těsta. Povrch uhlaďte stěrkou do roviny. Dortový rám odstraňte. Poslouží pouze pro rychlé a pravidelné vytvarování plátů.

3. Plech dejte do vyhřáté trouby a jakmile těsto vyskočí, ztlumte teplotu na 120-130 °C a pečte zhruba 25-30 min. Když plát jemně zrůžoví, bude hotový.

4. Upečené pláty nechte zcela vychladnout a nakonec je spojte ušlehanou smetanou. Vršek dortu dozdobte plody physalisu. Dort podávejte vychlazený.

zloutkovy_dort1

Rozevřený rám od dortové formy používám jako šablonu. Mám tak všechny pláty stejně velké a postup je samozřejmě rychlejší. Do trouby dávám tři plechy najednou, takže pečení dortu urychlím.

zloutkovy_dort2

První várka je upečená; už teď je k nakousnutí. Mezitím, co se peče zbytek, vyrobím si šlehačku. Ztužovače nepřidávám, protože zbytečně mění chuť. Raději risknu, že šlehačka dříve povolí. Ale nebojte se, že mezitím dort nezmizí z podnosu.

zloutkovy_dort3

A je hotovo. Obří žloutková pusinka se směje na hosty. Netrapte se tím, že sníte trochu kalorií navíc. Vyjde na vás beztak jen jeden díl; a ruku na srdce – jak často si takovou dobrotu dopřejete?

zloutkovy-dort4

Tak to je mochyně peruánská. Moc bych si přála mít ji na zahrádce. Když sáhnete dovnitř, zralé plody jsou lepkavé jako med. Kolik zdraví dají vašemu tělu, jsem již popisovala u Hříšně dobrého tiramisu. Je-li tato chuť pro vás neznámá, pak vám přeji, abyste koupili physalis v tom správném stádiu zralosti, abyste na něj nezanevřeli. Angrešt by vám také nechutnal nedozrálý….

Tento dort je vlastně taková bezpracná rychlovka. Těsto se udělá samo, za hodinku je napečeno a zdobení ani nestojí za řeč. Nikomu to neříkejte, protože výsledný efekt je úžasný!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.