ZIMNÍ A SVÁTEČNÍ POLÉVKY

STAROČESKÉ MAKOVÉ CUKROVÍ
6.12.2021
MANUÁL VÁNOČNÍHO PEČENÍ
8.12.2021

Dejte si záležet na dobré polévce. Patří k neuspěchanému rituálu svátečního stolování, kdy si ji vychutnáte více, než ve dnech všedních.

Na vydatnou polévku dostaneme chuť kdykoli je nám zima, anebo máme velký hlad. U svátečního stolu má polévka úlohu docela jinou - v systému celého menu funguje jako startér chutí a je příjemnou součástí společných chvil u stolu, od něhož nikdo nepospíchá. Kolekci jídel, která postupně přicházejí na stůl, se polévka musí přizpůsobit tak, aby hosty příjemně naladila a nezasytila je hned na začátku. Patří k nim výrazné vývary, kaldoun nebo jemné krémové polévky.

Pak jsou tu polévky zimní a pořádně syté, které nezřídka nahrazují i klasické jídlo. Na ty si pořiďte pořádný hrnec a navařte je do foroty. Návrat z lyžovačky či zimní procházky pak nemůžete doma zakončit lépe, než hrnkem kouřící polévky. K sytícím polévkám patří oblíbené polévky s jíškovou zavářkou, s luštěninami, houbami, zelím a mnohé další. Pokud jste přišli polévkám na chuť, velice dobře jste si obohatili rejstřík zimních jídel o porci bílkovin i potřebných výživných látek.

Velký výběr jídelních souprav z porcelánu i tvrzeného skla, šikovných misek a elegantních příborů naleznete v naší nabídce zboží, které za vámi dokážeme dopravit ještě do Vánoc.

Je to jedno, pro kterou půlnoc si polévku zvolíte. Stejně si na ní pochutnáte i uprostřed zimní dovolené. Půlnoční polévky jsou různého charakteru. Krémové - po nichž můžete sáhnout po prohýřeném večeru, sytící - když potřebujete posilu na dlouhou noc, anebo jsou to čisté vývary a česnečky fungující jako vyprošťováky. V tomto případě si připravíte polévku plnou masa a opražené zeleniny, která může být klidně i výtečným obědem. Osmažte si k ní křupavé topinky a naložte si česneku proti bacilům. Je to učiněná zdravotní bomba.

Této polévce se také říká falešná držťková. Ale tu nemusí mít každý rád. K houbám se hledá cesta o poznání líp. A ještě k tomu k nevídaným houbám, které jsou plné zdraví prospěšných látek. Polévka z hlívy ústřičné je vysloveně zimní záležitostí, kdy důležité živiny potřebujeme ve velkém množství. Jen ji právě dobře začleňte do připravovaného menu, protože patří k těm hutnějším. Častá konzumace hlívy se může příznivě projevit snížením cholesterolu v krvi i zmírněním zánětlivých onemocnění a infekcí. Pokud někdo v domácnosti houby nerad, i tak se dá hlíva nenápadně propašovat do jednotlivých jídel - například v práškové podobě do karbanátků.

Zelná polévka se s oblibou vaří v mnoha zemích. I u nás má celou řadu kulinárních proměn, a tak je to v pořádku. Ale v každé rodině se musí vařit tak, jak jsou ostatní zvyklí. Pro chuť polévky je nejdůležitější volba zelí. Jedná se samozřejmě o zelí kysané, pořádně uleželé a zpracované tím nejpřirozenějším způsobem. Máte-li výborné zelí, pak bude výborná i polévka. I v tuto dobu si ještě můžete zelí naložit. Samozřejmě si na výsledek počkáte, ale zima je ještě pořádně dlouhá. Jen si pak představte tu plejádu domácích jídel, které uprostřed zimy tak chutnají. Jen namátkou připomínám zelné placky nebo halušky.

Jemné rybí vývary patří ke skutečným delikatesám. Tuto polévku vařím z mořské štiky, ale použijte kteroukoli tučnější rybku. Pro toho, kdo v kuchyni nerad bojuje s kapřími hlavami a mlíčím, je tato příprava polévky řešením. Byla by škoda ochudit se o další rejstřík chutí, které patří k svátečnímu vánočnímu hodování. 

2 Comments

  1. Martina napsal:

    Opravte si to. Je to dršťková, ne držková. Základní surovinou jsou dršťky ne držky

  2. Jana napsal:

    Martino,
    je opraveno, vřelý dík za upozornění! A velká omluva!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.