Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Vykouzlit zeleninový polévkový vývar za 15 minut umí i dobří kuchaři. Stojí za to okouknout, jak na to.
Mám-li si vybrat mezi poctivou domácí polévkou a instantním vývarem, není co řešit. Podobné je to s dochucovadly, pokud obsahují zvýšený podíl soli a spoustu chemie. Nicméně neházejme vše do jednoho pytle. Doma připravené bylinkové směsi, nebo zeleninový vývar v prášku, si připravují i renomovaní kuchaři. Každého z nás neustále honí čas, a pokud máte volit mezi přípravou jídla - byť ze zjednodušených surovin, nebo mezi kupovaným rohlíkem s něčím, pak je rozhodně lepší varianta číslo jedna.
Zeleninový vývar tvoří základ celé řady jídel, ale samostatný také není k zahození. S hráškem a vaječným svítkem chutná výtečně. Naučila jsem se ho dělat podle Michaela Kocha, jenom zeleninu suším v sušičce místo v troubě. Zvolit můžete oba způsoby. Výsledkem je vyvážená kombinace zeleniny, která je rozemletá buď na prášek nebo rozmixovaná na droboučké kousky. Dochucená je pouze solí, protože pokud použijete výrazné koření (například často se přidává kurkuma), budou mít různá jídla, která takto dochutíte, pokaždé stejnou chuť. Zeleninový základ úplně postačí, a dál už čarujte s bylinami a kořením po libosti. Úplně nejlepší je to, že svou „instantní polévku” budete mít po ruce, kdykoli si vzpomenete.
Příprava: 30 minut + 6-7 hodin sušení * Získáte: z poloviční dávky 90 g polévkového koření
1. Připravte si velkou mísu, zeleninu pečlivě očistěte, nakrájejte a nastrouhejte podle pokynů.
2. Směs rukama promíchejte a buď rozložte na pečicí papír na 3 plechy do trouby, nebo ji rozložte na síta do sušičky. V troubě sušte při teplotě 80 °C 4- 6 hodin, v sušičce 6-7 hodin při teplotě 60-65 stupňů.
3. Dokonale suchou směs rozemelte na prášek nebo rozmixujte v chopperu na malé kousky. Zeleninovo-bylinkovou směs smíchejte s 80 g soli a přesuňte do hermeticky uzavíratelné nádoby. V chladu a temnu vám vydrží až 1 rok.
Příprava vývaru - Na ½ l vody použijte plnou lžíci zeleninového prášku, vše přiveďte k varu a nechte asi 15 minut pomalu táhnout. I drobné kousky zeleniny ve vodě nabobtnají, takže podle potřeby vývar přeceďte.
Využívám postupu - robot - sušička - chopper. V robotu skončí mrkev a celer, ostatní zeleninu nakrájím nahrubo. Do sušičky jsou větší kousky vhodnější, protože zelenina nepropadává jednotlivými patry. Když se vlivem sušení smrskne (zvláště při prohazování jednotlivých sít) a drobné kousky se snesou až na dno, průběžně je vybírejte. Délka doby sušení je úměrná tomu, jak byla zelenina šťavnatá. Před zpracováním ji vždy zbavte přebytečné vlhkosti.
Usušená zelenina voní, je krásně barevná, až je škoda ji rozmixovat. Část si vždy ponechám ve sklenici tak, jak ji nasuším. Používám ji v okamžiku, kdy nemám čerstvou zeleninu po ruce. Zbytek pečlivě rozmixuji nadrobno a smíchám se solí. Pravidelně si dělám jen poloviční dávku z receptu; pokud to uděláte také tak, pozor na to, abyste i množství soli vydělili dvěma.
9 komentáře
Milá paní Jano, protože moderní je nesolit, sůl do sušených směsí zeleniny a hub nepoužívám – solím až pokrm, do kterého se zelenina přidává. Jinak je možné sušenou zeleninovou směs před vařením namočit do vody kde nabobtná, a pak je vaření rychlejší s menší spotřebou energie.
Hezký den, paní Marto,
děkuji za dobré rady! Jen doplním, že sůl využívám jako základní konzervační prostředek, a jídlo pak solím s ohledem na tuto směs. Sušička už je letos opět v pohotovosti, :o)
Doporučuji dávat na plata sušičky textilní síťku, např. ze sáčků na ovoce , nebo z jemného tylu. Vystřihnout kolo dle velikosti plata (nebo jiný tvar plata). Nemusíte vystřihovat středy dle plata, ale je to možné. Sušené potraviny pak nepropadávají, suším domácí těstoviny, zeleninu, bylinky, houby, křížaly z jablek, …Po použití síťky vyperu a použiji opakovaně. Aby vydržely co nejdéle, je dobré je olemovat třeba tkalounem, nebo jen založit okraje (o jejich rozměr zvolte větší průměr síťky). Ale lze používat i jen narychlo ustřižené kruhy.
Hodně radosti ze sušených potravin.
Vendy S52
Hezký den, paní Slachová,
děkuji za perfektní radu, díky níž odpadne stálé čištění sušičky. Jen těch houbiček se v kraji stále nemůžeme dočkat. Mějte krásné léto!
Dobrý den,
Super nápad s tou síťkou. Myslíte, že by na ní šlo sušit i maso? Nepřilepí se to? Děkuji! Hanka
Hezký den, Hanko,
tak to jsem vážně nezkoušela. Tipla bych si, že maso se přilepí, ale mohlo by se po první manipulaci trochu zatáhnout, jak osychá. Zkusila bych jemný tyl nebo syntetickou záclonovinu. Možná se nám ozve paní Slachová :o)
Novozelandskou sušičku mám 30 let .Můj milovaný chodil u nás na rybník na ryby. Ale větší zážitek byl si lehnout jen tak . Kapsa montérkách sloužila sušené švestky . Byly domácí a byla potřeba sušička. Ale proč píšu. Také suším zeleninu . Aby nepropadávalo tak jsem koupila síť do oken a nastříhala podle síta. A jinak suším dýně nástrojová usuším.Část rozsekám na prášek a přidám do třeba bramborové kaše , nebo těsta .
Jana čistit štětec na malování
Zdravím, Miroslavo,
tuším, že do velké dálky! Velká oka na platech sušičky vyplní také textilní síťka z rozstřihnutého sáčku na ovoce, který je určený pro styk s potravinami. S vaší sítí se ale asi lépe pracuje a snadno se čistí štětcem. Díky za příspěvek!