ZAMILOVANÝ OŘÍŠKOVÝ KOLÁČ

DÁRKOVÉ SKLÁDÁNÍ RUČNÍKŮ
20.1.2022
DIY – 5 NÁPADŮ PRO ZASNĚŽENÉ TVOŘENÍ
25.1.2022

Slavnostní koláč naplněný lískovými oříšky a čokoládou se nabízí upéct při výjimečné příležitosti. Třeba k blížícímu se dni svatého Valentýna.

Koláče většinou pečeme pro někoho, tedy s láskou. Tenhle není jiný. A je tak dobrý, že riskujete, že vám protějšek vážně zůstane viset na krku, přinejmenším kvůli dalšímu rande v kuchyni. Koláč vypadá pracně, ale složitý není, dokonce ho zvládnete dost rychle. Základ tvoří křehké máslové těsto, a jak známo, to je třeba připravit rychle. Náplň ke koláči umícháte za deset minut, zdrží vás jen mletí oříšků, ale to určitě nebude problém.

Koláč, který může přijít na stůl i s formou, ráda peču ve skle. Jednak máslové těsto ke sklu vůbec nepřilne a koláč se pak dobře krájí, ale navíc skleněné formy koláčům sluší. Velká porce pečených ořechů vytvoří na povrchu křupavou vrstvičku, zatímco uvnitř zůstane vláčná čokoládová náplň. Zdobení vykrojenými tvary si navrhněte podle své fantazie. Samozřejmě můžete srdíčka nahradit jinými tvary, podle nejrůznějších příležitostí.

 

Příprava: 50 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g másla, vychlazeného
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • máslo na vymazání formy

Náplň

  • 60 g másla
  • 80 g čokolády na vaření
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 3 vejce M
  • 200 g lískových oříšků, jemně mletých

1. Do mísy robotu prosejte mouku, vmíchejte špetku soli. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky, mléko, vejce a žloutek. Hnětacím hákem vytvořte těsto. Jakmile se suroviny spojí, přesuňte těsto na vál a rychle propracujte. Udělejte válec a vložte ho v mikrotenové fólii na 30 minut do lednice. Mezitím připravte náplň.

2. Náplň - V kastrůlku se silnostěnným dnem rozpusťte máslo, přidejte rozlámanou čokoládu a vše smíchejte do hladkého krému. Odstavte z plotny. Trochu zchladlou čokoládu přesuňte do šlehací misky, přidejte krupicový cukr, mléko a vejce a vše rychle prošlehejte do napěněného krému. Nakonec ručně vmíchejte mleté oříšky.

3. Těsto vyjměte z lednice, odkrojte asi 1/5 pro vytvoření srdíček a zbytek rozválejte na pomoučněném vále. Vytvořte placku větší o 4 cm než je forma. Pomocí válečku přesuňte těsto do formy vymazané máslem.

4. Těsto urovnejte, dno propíchejte vidličkou a okraje odřízněte za okrajem formy. Pak je přetočte směrem dovnitř formy a po obvodu vytvořte pěkný kulatý okraj. Oříškovou náplň vlijte dovnitř. Troubu vyhřejte na 180 °C.

5. Ze zbytku těsta vykrojte libovolně velké tvary srdíček a povrch dozdobte podle své fantazie. Koláč dejte péct na 30 minut na střed trouby. Jakmile náplň zpevní a vystoupí nahoru, snižte teplotu na 165 °C a pečte ještě 10 - 15 minut.

Upečený koláč i s formou přesuňte na mřížku a nechte vychladnout. Můžete ho jíst vlažný i chladný. 

 

Při zpracování těsta se snažte o to, aby vyválený plát byl o 4 cm větší, než je dno formy. Těsto, které dosahuje za okraj formy odřízněte, a okraje stočte směrem dovnitř. Pak vznikne krásně kulatý a pravidelný okraj. Nebo lze vytvořit ozdobný okraj jak jste zvyklí pomocí prstů, vidličky, lžičky apod. Ze zbytku těsta si vykrájejte jednotlivé tvary.  Je třeba si trošku dopředu rozvrhnout jaký vzor má vzniknout, a podle toho srdíčka vykrájet. Pokud se nechcete trápit s pravidelným dekorem, vykrájená srdíčka jen tak rozhoďte po čokoládové ploše.

Hustá náplň je tekutá, a ještě jí mnoho zbývá v míse. Než ji na koláč přidám, tady je vidět propíchané dno těsta i vytvořené kulaté okraje po obvodu. Nelekejte se, že oříšková náplň v troubě neztuhne. Krásně se propeče a vystoupí až k okraji koláče. Na povrchu se vytvoří křupavá vrstvička, zatímco uvnitř koláče zůstane náplň měkká.

Na koláči je nejhezčí, že vykrájený dekor z těsta splyne s povrchem náplně. Vykrájené tvary můžete na sebe i vrstvit, pak z náplně vyčnívají. Počítejte však s tím, že pokud jsou tvary těžké, náplň je při pečení trošku „utopí”. Když se při zdobení přesně netrefíte na místo, kam potřebujete, pak si pomozte špejlí a srdíčka drobet postrčte; vždy si dají říct.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.