VYLAĎTE SVŮJ BRAMBOROVÝ SALÁT K DOKONALOSTI

KAPŘÍ ŘÍZKY VE VYLEPŠENÉM TROJOBALU + JAK SMAŽIT ZDRAVĚJI
19.12.2024

Nejlepší bramborový salát je vždycky ten, který si děláme sami doma. Někdo dává víc mrkve, někdo přidává i salám, někdo vynechává cibuli, někdo naopak přidává i česnek. Tohle všechno je na každém, i tak jde ale salát drobnosti ještě trochu doladit, aby byla chuť opravdu vyvážená.

A jsou to vesměs drobnosti, ale jak jistě víte, detail dělá mistra. Správně zvolená hořčice promění obyčejný salát v mistrovské dílo, jablko mu zase dodá jemnost. Nebudu ale předbíhat a o letitých zkušenostech s ochutnáváním, pročítáním kuchařek a blogů se rozepíšu přehledně v jednotlivých bodech. 

Pokud máte nějaký svůj ještě jiný tajný recept, určitě mi jej napište, pestrost receptů na bramborový salát mě nikdy nepřestane fascinovat!

CIBULE

1

Nemůžete se doma dohodnout, jestli cibuli ano, nebo ne? Vadí vám křupavost a štiplavost? Rada mojí dávné šéfové zní: Cibuli spařte. Ona měla salát ráda kyselejší, tak ji jemně pokrájenou zalila vroucím lákem z kyselých okurek, udělat to ale můžete i vroucí vodou nebo pro jemnost horkým mlékem.

 

JABLKO

2

Jablko do salátu prostě patří. Přidá salátu jemnost, krémovitost a vláčnost. Někdo ho loupe, ale není to nutné, stačí prostě nastrouhat nahrubo – třeba zároveň s jablky na štrúdl. Jen zvažte, zda sáhnete po kyselejším nebo sladším jablíčku, já preferuju spíš ta sladší.

 

MAJONÉZA

3

Vrcholem je, samozřejmě, majonéza! Většina sází na osvědčené značky kupovaných, jejich složení je ale rok od roku horší. Osobně doporučuji nebát se toho a dělat majonézu vlastní. Recept na ni najdete v galerii pod článkem v receptu na majonézové koláče nebo kliknutím na následující fotografii. Potřebujete jen žloutky, kvalitní olej a citronovou šťávu a sůl na dochucení. Pro odlehčení můžete majonézu doplnit jogurtem nebo trochou sladké smetany.

BRAMBORY

4

V článku o bramborové salátu nejde úplně opominout správný výběr brambor, tak pokud by nás četl nějaký začátečník, tak s bramborami se to má následovně: nutnost je varný typ A, maximálně AB. Tento typ brambor má po uvaření lojovitou konzistenci a hezky drží pohromadě, klasická přílohová „béčka“ by v salátu měla tendenci rozpadat se. Brambory vařte ve slupce v pořádně osolené vodě, nejlépe se loupou lehce vychladlé. 

 

HOŘČICE a spol.

5

Obrovský podíl na chuti salátu má hořčice. Když zvolíte pikantnější, dostane šmrnc celý salát, zase to ale nepřehánějte. V případě, že ke klasické plnotučné přidáte i anglickou nebo dijonskou, raději si nejdřív udělejte zkušební porci a počítejte s tím, že se salát do druhého dne ještě pořádně rozleží. Při nákupu hořčice na ní nešetřete: v chuti různých hořčic bývá dost rozdíl a z nekvalitních surovin kvalitní salát prostě neuděláte. Pokud chcete salátu přidat na pikantnosti i jinak, použijte místo klasických kyselých okurek nějaké ostřejší, případně přidejte i pár stroužků česneku.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *