VŮNĚ KÁVY A ČAJE

5 NOVINEK Z JARNÍHO KATALOGU
23.2.2016
JARNÍ SVÍCNY
25.2.2016

Tyto dva nápoje nezaměnitelně patří k ránům a chvílím odpočinku. Samozřejmě si je nejlépe vychutnáme beze spěchu. Někdy v tichosti a soukromí, jindy v kavárně bzučící hovorem. Je to příjemné.

Možná pijete s oblibou oba nápoje, ale v mnohých případech se s převahou přikláníme pouze k jednomu z nich. Každopádně k vaření kávy i čaje patří zaběhané rituály, určitý čas uprostřed dne, oblíbené šálky a hrnky, rychlovarné a keramické konvice – a také něco dobrého k zakousnutí.

KÁVA
se vaří po celém světě. Je druhou nejprodávanější komoditou (první je ropa). Ani si neumím představit, jak velký rybníček kávy za život mnozí z nás vypijí. Když zavoní čerstvě umletá zrnka, málokdo odolá. Nápojů z kávy se připravuje bezpočet a jsem-li někde na cestách, ráda je ochutnávám. Tak tedy jen namátkově – víte, co máte v šálku, když si objednáváte např. ristretto?

  • Ristretto Asi budete překvapeni, když dostanete drobný šálek s 20 ml silného a voňavého nápoje. Káva vám vydrží jen okamžik, ale lahodná chuť zůstane. Nápoj pochází ze Sicilie, kde je nutné ve vysokých teplotách příjem nápoje minimalizovat.
  • Lungo znamená italsky dlouhý; nápoj vychází s klasické dávky espressa, ale z dvojnásobného množství vody. Máte-li rádi silnou kávu, pak čtěte nápojový lístek ještě chvíli.
  • Espresso macchiato Jedná se o espresso s kapkou mléčné pěny, která se vkládá lžičkou. Vypadá jako miniaturní capuccino, které bývá naplněné mikropěnou a dozdobené latte artem. Určitě se vám také líbí nejrůznější dekorování kávy, které umí zruční baristé.
  • Cappuccino Dostanete velký šálek o objemu 150 až 180 ml, jehož základem je silné espresso a teplé mléko s hutnou mléčnou pěnou na povrchu (novější variantou je espresso doplněné mikropěnou. Nápoj vám po ochutnání vytvoří sametový pocit v ústech. Na cappuccinu nemá co dělat čokoládový posyp, skořice apod. Těmito měniči chuti si zničíte požitek z kvalitní kávy.
  • Caffé latte vzniklo v Itálii jako káva pro děti a dospělí ji tolik nekonzumují. Podává se ve velkých šálcích, ale u nás ji často dostanete ve vysoké sklenici. Nápoj může mít objem 250 ml. Na rozdíl od cappuccina je káva díky přidanému mléku řidší a má menší podíl pěny.

ČAJ
Pravý černý čaj si můžete dopřát max. jen 4x za den, protože tein, který lístky čajovníku obsahují, je v podstatě jedovatý. Ale ostatní nápoje připravené spařením sušených bylin a plodů, případně rozemletím ovoce, tento problém neobsahují. Nejsem ani v nejmenším znalcem čajů, ale vím, že ani s bylinami nesmíte příliš experimentovat; mají-li srovnat nějaký problém v těle, pak dávám přednost nákupu v lékárně, protože se zde jedná o registrovaná léčiva.

S tímto tématem končím opět ve své kuchyni. Mám ráda ovocné čaje, ale zjišťuji, že ty běžně se prodávající obsahují mizivé procento ovoce. Tak raději připravuji pečené čaje. Chutná mi ledový čaj, ale mnohé průmyslově vyráběné čaje mě odradily. Dávám přednost vlastní výrobě čaje s mátou, medem a citronovou šťávou. A vařím-li čaj pro zahnání chladu a rýmy, pak klidně zhřešíme teplým nápojem s brusinkami a dobrým alkoholem (viz Recepty).

V každém případě mějte po ruce pěkný hrneček a někoho, s kým si oblíbenou kávu nebo čaj vypijete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.