Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jak upéct sladké pečivo v domácí pekárně už jste si s námi možná vyzkoušeli, ale všechny ty dobroty je také třeba nazdobit, aby se mezi záplavou ostatního pohoštění neztratily.
Navazuji na článek týkající se testování koblihovače Clatronic, kde jsem se věnovala přístroji samotnému a především těstům. Protože blížící se Velikonoce jsou plné barevného jiskření, dnes si uděláme čas na zdobení a sladké polevy. Budou se vám hodit také na bábovky, slavnostní řezy nebo na odpalované těsto.
Ke zdobení jsem si vybrala donuty, protože jsou tvarově zajímavé a moc dobře se s nimi manipuluje. Připravila jsem celkem 5 polev, a k tomu - abyste nepekli stejné těsto jako posledně - vyzkoušejte další těsto, krásně vláčné díky nastrouhaným jablkům.
Článek, v kterém jsou další informace o tom jak domácí pekárnu obsluhovat, naleznete společně s krátkým videem ZDE.
Příprava: 20 minut * Získáte: 27 ks donutů
Těsto
Na dokončení
1. Do větší misky dejte všechny sypké suroviny a promíchejte, přidejte zbývající (kromě jablek) a metličkou prošlehejte. Až nakonec přidejte nahrubo nastrouhaná jablka. Těsto nechte chvilku odstát.
2. Přístroj vymastěte olejem, a spodní formu naplňte asi 1 mm pod okraj (než formu doplníte, těsto vyskočí). Koblihovač uzavřete a pečte 6 minut dozlatova.
3. Hotové donuty vystrkejte silikonovou stěrkou z formy a uložte na talíř vedle sebe, aby se nepomačkaly. Připravte si polevy, každý donut pomocí otvoru napíchněte na nějaký nástroj (použila jsem kulatou rukojeť příboru, která měla shodný průměr), pomocí kterého ho namočíte do polevy a dáte odkapat na kus pečicího papíru. Do ještě vlahé polevy nasypejte cukrové máčky, griliáš a pod. a cukroví nechte doschnout.
LEDOVÉ POLEVY
Ledová poleva se hodí na cukroví, které nemá příliš sladké těsto; k jablečným donutům pasuje skvěle.
Základní recept: 60 g prosátého moučkového cukru a 1,5 lžičky horké vody. Cukr dejte na dno hlubokého talíře, přidejte horkou vodu a hodně rychle třete, až poleva zesklovatí a je dokonale hladká. Za tahy lžící by se měla krásně spojovat. Pokud si přejete polevu růžovou nebo zelenou, vmíchejte v závěru kapku potravinářské barvy.
ČOKOLÁDOVÉ POLEVY
Čokoládová poleva je plná tuku, a udrží pečivo krásně vláčné.
Základní polevu: vytvoříte rozlámáním kvalitní čokolády na vaření na kousky a rozpuštěním s kouskem másla ve vodní lázni. Miska s čokoládou se nedotýká vodní hladiny, voda nevaří, ale je jen mírně vroucí.
Mám ráda jablečné lívance, a tak jsem vyzkoušela přidat strouhaná jablka také do těsta na donuty. Funguje to znamenitě, těsto je po upečení hodně vláčné, a v podstatě k okamžité konzumaci stačí čerstvé donutky obalit v misce s moučkovým cukrem a skořicí. Pokud chcete donuty naopak podávat až druhý den, určitě doporučuji polít je čokoládou. Obsahuje tuk a tak povrch těsta, které rychle oschne, uchová měkoučký.
Cukrové zdobení děti zbožňují, tak jim ho jednou za čas dopřejte. Donuty s polevami však mohou mít celou řadu podob - pro nás dospěláky zajímavějších. Doporučuji punčovou, kávovou nebo kokosovou polevu. Každý kousek bude chutnat jinak.