TVAROHOVÉ DEZERTY: JAK SI PORADIT I BEZ TROUBY?

KOPROVKA JE LETNÍ KLASIKA
22.7.2024
NA CO VŠECHNO SE HODÍ JEDLÁ SODA
26.7.2024

Tvaroh a z něj odvozené sýry patří k nejstarším mléčným výrobkům vůbec a využít jej lze na milion a jeden způsob. Dnes tu pro vás mám pár tipů, jak si tvarohem v různých sladkých dezertech zpříjemnit život i bez zapnutí trouby. 

Tvaroh je navíc díky obřímu podílu kvalitních a dobře stravitelných bílkovin neuvěřitelně zdravý. Uznávám, že s přidáním cukru se tahle jeho výhoda trochu ztrácí, ale já jej ráda používám jako takové šidítko na vykřičníky ve své hlavě, že už se zase láduju sladkým: Vždyť je v tom přece tvaroh!

Na výrobu domácího tvarohu navíc potřebujete v podstatě jen zkyslé mléko. Pytlíkové mléko jsem zažila jen jako holka, ale dobře si pamatuju obstrukce při jeho nákupu, aby neteklo, i to, jak při bouřce kyslo o sto šest. Máma pak na balkoně mezi dvě šňůry napnuté v úrovni zábradlí kolíčky připevňovala bavlněnou plenku, přes kterou onen v mých očích nechutně smradlavý :-) patok nechávala vykapat. Ovšem jíst z něj pak pomazánky a koláče nebo si jej mazat na chleba, to už mi vůbec nevadilo!

Ať už si zajdete pro tvaroh do obchodu nebo si jej nějakým podobným způsobem vyrobíte doma, tady ode mně máte trochu sentimentální nálož receptů z našeho blogu. A až budete mít hotovo, usaďte se s tou dobrotou do gauče s nějakým krásným novým dekoračním polštářkem či potahem na něj. Máme jich teď obrovský výběr!

Jestliže vás neláká výše popsaná nostalgická vzpomínka na vykapávání přes plátýnko či bavlněnou plenku, vyzkoušejte výrobu díky této praktické nádobě na výrobu domácího tvarohu, je to opravdu praktický pomocník, bez kterého se sice obejdete, ušetří vám ale spoustu času, místa i nádobí a syrovátky vykapané na linku. Postup k použití jsme testovali v tomto článku, najdete v něm i spoustu tipů, jak tvaroh, resp. čerstvý sýr ochutit.

Máloco je jednodušší než si udělat takový ochucený tvaroh rovnou do skleničky, takový dokonalý domácí termix, u kterého si jste jistí, že v něm není žádný škrob a podobné nesmysly. Hotovo máte za chviličku, nejvíc času zabere chlazení na požadovanou teplotu.

Jen těžko si jde představit léto bez ovocných knedlíků. A abyste si ušetřili práci, můžete je udělat jako takové malé nočky a místo plnění k nim přidat ovocnou omáčku. Právě teď jsou k dostání meruňky, zvládnete to ale i s dalším, klidně exotičtějším ovocem. 

Koblížku, koblížku, já tě sním! chce se mi volat pokaždé, když v útrobách našeho blogu narazím na tyhle tvarohové rumové koblihové copy. Zkoušela jsem tenhle recept doma a je to... Blaho! Tak když už nemusíte roztápět troubu, tak rozehřejte aspoň rendlík oleje a pusťte se do výroby. Deštivé dny jsou na to jako dělané!

Je to taková obdoba klasického amerického cheesecakeu, ale z našich surovin: na dno patří udusat sušenky s máslem, na ně přijde vrstva ochuceného tvarohu a navrch můžete přidat ovocné želé. Dort na fotce je s želé z mangového džusu a bezového sirupu, použít ale můžete i cokoliv sezónního, v galerii níže najdete i odkaz, jak si tuhle parádu připravit z červeného vína.

Co by se vám ještě mohlo hodit?

Další nepečené dezerty, které si zamilujete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *