TRIKY PRO SNAZŠÍ ŽEHLENÍ

POHANKOVÉ GALETKY Z BRETANĚ
22.8.2024
OTEVŘENÉ BUCHTY SE ŠVESTKAMI A MÁKEM
26.8.2024

Closeup of woman ironing clothes on ironing board

Žehlení je věčné téma. Někdo žehlení miluje, vůni napařeného prádla si vyloženě užívá a žehlí i spodní prádlo. A někdo se mu naopak vyhýbá, doma nemá pokud možno nic, co by bylo nutné žehlit, a když už se tomu nedá vyhnout, tak aspoň hudruje pod fousy. 

Je prakticky jedno, jaký máte k žehličce vztah, triky, jak si žehlení usnadnit a zpříjemnit, se hodí všem. Ti, co si pobyt s žehličkou v ruce dopřávají s láskou a nadšením (a ano, opravdu takové znám!), si tuto bohulibou činnost budou užívat ještě víc. Nu a ti u opačného spektra... Ti to aspoň přežijí s menší újmou na duši i na těle. :-)

Správné prkno je základ

Aby bylo žehlení příjemné, musíte mít vhodně nastavené žehlicí prkno: měli byste u něj stát rovně se vzpřímenými zády a mít volně natažené ruce. Příliš vysoko položené prkno je velmi častá chyba! Nepodceňujte ani výběr žehlicího prkna. Lehké prkno s kovovou konstrukcí a deskou pouze ve formě mřížky má své obrovské výhody, protože oblečení na něm snadno propaříte. S lehkým prknem je rovněž příjemnější manipulace. Také zásuvku potřebujete mít dostatečně po ruce na to, aby vás délka kabelu žehličky nijak neomezovala. Pokud po ruce není, rozhodně sáhněte po prodlužovačce, těch pár desetikorun se vám rozhodně milionkrát vrátí.

Žehličku nepodceňujte

Aby žehlení bylo opravdu pohodlné, zaměřte se i na výběr žehličky. Pokud vám ta vaše stará nevyhovuje a žehlíte často, určitě do sebe investujte. Čím lehčí přístroj je, tím snadnější s ním budou mít zejména staré a nemocné ruce manipulaci. Já mám žehličku s topnou základnou zvlášť, takže je sama o sobě opravdu lehká a při žehlení mě neomezuje ani kabel, jen si člověk musí zvyknout, že je potřeba ji průběžně na okamžik odložit na základu, aby se dohřála. Nepřilnavé povrchy jsou rovněž zázrační pomocníci, kteří hladkou jízdu žehličky po prádle ještě víc usnadní! Moderní žehlička má určitě funkci napařování, ostřikování prádla před žehličkou, při výběru do filtrů rozhodně zařaďte i pojistku proti přehřátí.
20101_vykryt_eshop_z1

Potah na žehlicí prkno

Ke správně vybranému prknu patří i správně vybraný potah, což platí i pro případy, kdy žehlíte na stole – tam je deka na žehlení se správným povrchem snad ještě důležitější. Někdo preferuje klasické bavlněné potahy, já tedy preferuji modernější. Oblíbený je třeba teflon, po kterém se prádlo i žehlička jednodušeji posunují, revoluce v podobně keramického zátěru je ale opravdu obrovská: ten totiž odráží teplo zpět do textilie, takže žehlení je rychlejší až o polovinu!

Žehlení začíná už praním a sušením

Všeobecně platí, že nižší otáčky při odstřeďování prádlo pomačkají spíš méně, příliš nízké otáčky ale taky nechávají prádlo mokré a nevyžehlitelné, takže je snižujte s rozvahou. Aviváž rovněž prý žehlení trochu usnadňuje, ale nepatří ani zdaleka na všechno prádlo – tipy, kdy jejích služeb využít a kdy ji naopak vynechat, najdete v odkazu v galerii pod článkem. Vše pak pokračuje při sušení: správně pověšené prádlo, na kterém nejsou záhyby, se žehlí mnohem snáz a rychleji, než prádlo halabala přehozené. Pokud používáte sušičku, prádlo ideálně ještě teplé vyndejte a vyhlaďte, leccos třeba ni žehlit nebude třeba. Tuto magickou schopnost sušičky ještě podpoříte vlněnými míčky nebo voňavými vajíčky, která najdete v galerii pod článkem. Prádlo od sebe lépe oddělí, to není pomačkané a je i dřív suché.

Pozor na přeschnutí

Zejména tkaniny ze lnu a bavlny, které potřebujete žehlit, nenechávejte zbytečně přeschnout – lehounce zavlhlé se žehlí mnohem snáz. „Přeschnout“ vám ale může i na dně koše na prádlo. Věci, které tam zapomenu déle, jsou pak zralé tak akorát na opětovné vyprání, protože jsou zmačkané tak, že je na ně i ta nejlepší žehlička malý pán. Pomocníkem vám opět může být žehlička s funkcí rozprašování, pokud je prádlo hodně suché, využijte klasický rozprašovač, prádlo nastříkejte a nechte chvíli provlhnout. Pozor ale, pak už jej vyžehlit musíte, ponechané zpět v koši by mohlo také začít plesnivět nebo přinejmenším zatuchnout.
19956_6_eshop_z1

Bez ramínek to nejde

Prádlo, které věšíte na ramínko, se často nejlépe suší nepřekvapivě také na ramínku – uschne tak totiž v optimálním tvaru, zbytečně se nemačká a mnohdy opět prosté sušení na ramínku úplně eliminuje nutnost žehlení. Ramínko je nutné i pro ukládání prádla, některé, jako třeba košile nebo řada druhů šatů a sukní, se bez něj neobejde vůbec, osobně ale preferuji mít na ramínku prakticky vše: ve skříni se mi lépe udržuje pořádek a nic se nemačká. Protiskluzová ramínka jsou pak dobrý tip pro všechny, kdo mají v šatníku např. viskózové halenky, hedvábí, satén a podobně hebké materiály, které z běžných ramínek rády kloužou.

Škrob má něco do sebe

Dobrou službu nabízí i spreje na škrobové pro snazší žehlení z běžných drogerií, práci obvykle opravdu usnadní, zejména na prádle jako jsou košile, šaty atd., jejichž límečky, manžety nebo knoflíkové légy někdy umí dát zabrat. Nebo to vezměte po staru a na tento typ prádla používejte klasický prací škrob. Ten totiž na tkanině vytváří tenounkou, neviditelnou vrstvu, která ji chrání před špínou, prádlo se lépe žehlí a dokonce i napříště lépe pere: špína po škrobu snáze sklouzne dolů.

Začněte na maximum

A nakonec jedna rada ohledně správného pořadí při žehlení. V mnoha návodech se člověk dozví, že má začít velkými kusy jako povlečení a postupně se propracovat k menším kouskům, to je ale silně individuální. Mnohem jednodušší je zapnout žehličku na maximum, odžehlovat to, co nejvyšší teplotu snese, a náchylnější prádlo odkládat na vedlejší hromádku, ke které se člověk dostane v druhém kole s nižší teplotou. Jestli máte ještě lepší systém, jak prádlo před žehlením nebo během něj třídit, těším se na něj v komentářích pod článkem!

S čím salát ještě udělat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *