TRESKA PEČENÁ NA ZELENINĚ

pečená mexická vejce
PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE
27.9.2025
KUKUŘIČNÝ CHLÉB S BYLINKAMI
KUKUŘIČNÝ CHLÉB S BYLINKAMI
30.9.2025

Jíst ryby je zdravé, to se ví. Ale víte, jak skvěle připravit tresku, aby nebyla nudná a získali jsme k ní ještě něco navíc? Vsaďte na tento recept, který vás ohromí nejen skvělou chutí ryby, ale i dokonalou šťávou, která se během přípravy v troubě vypeče.

Tento recept je velice efektivní. Treska pečená na zelenině je připravená velice rychle, díky přidání zeleniny je ještě zdravější, zamažete minimum nádobí a výsledek je naprosto dokonalý. Během pečení se na dně zapékací mísy vytvoří vynikající sos. Proto je ideální přílohou dobré pečivo, kterým šťávičku z talíře vysajete do poslední kapky. Pokud máte možnost, k přípravě vybírejte silnější část tresky, někdy se jí říká také svíčková. Po téměř půlhodinovém pečení se nevysuší a zůstane krásně šťavnatá. Pokud si připravíte pokrm v pěkné zapékací míse, můžete ji po upečení postavit doprostřed stolu a každý si může svou porci z mísy vybrat. My si vybrali bílou keramickou zapékací formu, ve které barevný pokrm dobře vynikne. 

TRESKA PEČENÁ NA ZELENINĚ

TRESKA PEČENÁ NA ZELENINĚ

Ingredience na 2 porce:

Doba přípravy: 10 minut
Doba tepelné úpravy: 25 minut

Ingredience na 2 porce

400 g tresky – vysoké části, tzv. svíčkové

Citron

Olivový olej

Sůl

Pepř

2 papriky

Hrst cherry rajčat

Hrst oliv kalamata

1 stroužek česneku

Čerstvý tymián (nebo rozmarýn)

Suroviny na pečenou tresku se zeleninou

Zelenina uvolňuje vlhkost a ryba zůstane šťavnatá

Postup přípravy: 

Filety tresky překrojte na menší porce – pro 2 osoby by to měly být asi 4 kousky.

Z citronu odkrojte 4 slabší plátky. Zbytkem lehce pokapejte porce ryby a nechte chvíli odležet.

Papriky nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm. Rajčata překrojte napůl. Zeleninu vložte do zapékací misky. Přidejte olivy kalamata, najemno nasekaný česnek, pár snítek tymiánu a osolte. pokapejte asi 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.

Rybu pokapejte olejem a osolte. Sůl s olejem do ryby zlehka vmasírujte. Na každou porci položte plátek citronu. Tresku vyskládejte na zeleninu.

Pečte při 210 °C 20 – 25 minut.

Podávejte ideálně s pečivem, které dokáže nasát vynikající šťávu, která se při pečení uvolní.

Pečená treska na zelenině

Servírovat můžete přímo v pekáčku

Čerstvá nebo mražená?

Čerstvé rybě se samozřejmě nic nevyrovná. Pokud můžete, použijte rozhodně čerstvou. Ale recept bude fungovat i s mraženou variantou, dodržet ale musíte pár zásad.

Pokud používáte mraženou tresku, nejdříve ji nechte řádně rozmrazit, ideálně přes noc v lednici. Tím zajistíte rovnoměrné propečení a šťavnatou konzistenci masa. Pro rychlejší variantu ji můžete vložit do uzavřeného sáčku a ponořit do studené vody na 30–60 minut. Po rozmrazení rybu osušte papírovou utěrkou – udržení suchého povrchu pomáhá vytvořit chutnou šťávu během pečení a zachovat jemnou texturu tresky. Správné rozmrazení je klíčem k tomu, aby mražená treska byla stejně lahodná a šťavnatá jako čerstvá.

Kolekce Petrův zdar

Další rybí recepty

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *