Vítejte u decoDoma!

Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.


Jíst ryby je zdravé, to se ví. Ale víte, jak skvěle připravit tresku, aby nebyla nudná a získali jsme k ní ještě něco navíc? Vsaďte na tento recept, který vás ohromí nejen skvělou chutí ryby, ale i dokonalou šťávou, která se během přípravy v troubě vypeče.
Tento recept je velice efektivní. Treska pečená na zelenině je připravená velice rychle, díky přidání zeleniny je ještě zdravější, zamažete minimum nádobí a výsledek je naprosto dokonalý. Během pečení se na dně zapékací mísy vytvoří vynikající sos. Proto je ideální přílohou dobré pečivo, kterým šťávičku z talíře vysajete do poslední kapky. Pokud máte možnost, k přípravě vybírejte silnější část tresky, někdy se jí říká také svíčková. Po téměř půlhodinovém pečení se nevysuší a zůstane krásně šťavnatá. Pokud si připravíte pokrm v pěkné zapékací míse, můžete ji po upečení postavit doprostřed stolu a každý si může svou porci z mísy vybrat. My si vybrali bílou keramickou zapékací formu, ve které barevný pokrm dobře vynikne.

Doba přípravy: 10 minut
Doba tepelné úpravy: 25 minut
Ingredience na 2 porce
400 g tresky – vysoké části, tzv. svíčkové
Citron
Olivový olej
Sůl
Pepř
2 papriky
Hrst cherry rajčat
Hrst oliv kalamata
1 stroužek česneku
Čerstvý tymián (nebo rozmarýn)

Filety tresky překrojte na menší porce – pro 2 osoby by to měly být asi 4 kousky.
Z citronu odkrojte 4 slabší plátky. Zbytkem lehce pokapejte porce ryby a nechte chvíli odležet.
Papriky nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm. Rajčata překrojte napůl. Zeleninu vložte do zapékací misky. Přidejte olivy kalamata, najemno nasekaný česnek, pár snítek tymiánu a osolte. pokapejte asi 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
Rybu pokapejte olejem a osolte. Sůl s olejem do ryby zlehka vmasírujte. Na každou porci položte plátek citronu. Tresku vyskládejte na zeleninu.
Pečte při 210 °C 20 – 25 minut.
Podávejte ideálně s pečivem, které dokáže nasát vynikající šťávu, která se při pečení uvolní.

Čerstvé rybě se samozřejmě nic nevyrovná. Pokud můžete, použijte rozhodně čerstvou. Ale recept bude fungovat i s mraženou variantou, dodržet ale musíte pár zásad.
Pokud používáte mraženou tresku, nejdříve ji nechte řádně rozmrazit, ideálně přes noc v lednici. Tím zajistíte rovnoměrné propečení a šťavnatou konzistenci masa. Pro rychlejší variantu ji můžete vložit do uzavřeného sáčku a ponořit do studené vody na 30–60 minut. Po rozmrazení rybu osušte papírovou utěrkou – udržení suchého povrchu pomáhá vytvořit chutnou šťávu během pečení a zachovat jemnou texturu tresky. Správné rozmrazení je klíčem k tomu, aby mražená treska byla stejně lahodná a šťavnatá jako čerstvá.