TEXTIL JAREM MALOVANÝ

CO S TÍM VĚČNÝM ÚKLIDEM?
11.3.2020
JARNÍ SVÁTKY V PŘÍRODNÍCH TÓNECH
16.3.2020

Jarní sezoně vévodí velikonoční svátky. Doma je vítáme květinami, skvělým jídlem a veselými dekoracemi. Prostřít na svátečním ubruse patří k milým zvyklostem.

Čím barevnější je vaše stolní nádobí a zvolený dekor, tím jednodušší musí být sváteční obrus. Stačí jen pastelová barva, která vše sjednotí. Je to stejné, jako s pestrým motivem na obraze a rámem. Pokud však dáte přednost zemitým přírodninám a keramice, nebo bílým peříčkům, sklu a křehkosti, pak může váš ubrus hýřit barvami.

Mnozí z nás pro tuto slavnostní chvíli vytahují z prádelníku ubrusy s krásnými výšivkami, které na plátně vykouzlily šikovné ruce maminek a babiček, s láskou vyšívané pro potěchu rodiny. Dodnes je s úctou napodobujeme, a kdo vládne jehlou a alespoň základními technikami výšivek, dobře ví, jak je to pracná záležitost. Jarní výšivky se většinou točily kolem květinových témat a lidových vzorů a zahrnují obrovskou škálu stehů. K nejznámějším patří stehy křížkové, obtáčené, stonkové a smykovací, nebo půvabná dírková madeira. Veškeré dovednosti se předávaly z generaci na generaci a stále se vyučují v uměleckých kroužcích. Od první poloviny 19. století se začala rozvíjet průmyslová strojová výšivka velice dovedně napodobující ruční práci. Je až příliš přesná a dokonalá, ale výrobu ubrusů, deček a polštářů výrazně zlevnila.

Dnes si tedy můžeme užívat výšivek, které zdobí textilní materiály pro něž není pračka žádnou překážkou. Údržba takového prádla bez škrobení a pracného žehlení nás neobírá o čas. Vyberte si na našem e-shopu nový ubrus pro svůj hezký jarní domov.


 

POVLAKY NA POLŠTÁŘKY, BĚHOUN NEBO STŘEDOVÝ UBRUS?

tulipany1
Toto vše si můžete pořídit s výšivkami jarních tulipánů. Dvojici povlaků na polštářky, a stejně tak i ubrusy, uzavírá vyšívaná bordura s jemným ornamentem. Polyesterový materiál snese i méně šetrné zacházení, takže například skvrnky na ubruse nebudou žádným problémem.

MALBU JEHLOU UŽ UMÍ I STROJE

tulipany2
Technika, kterou zde strojová výšivka napodobuje, se jmenuje malba jehlou. Nazývá se tak proto, že krycí stehy různé délky jsou vyšívané těsně vedle sebe - až zaplní například tvar květu, přičemž se do sebe zapouštějí různé odstíny bavlnek, které výšivku vystínují a utvoří ji plastickou. Barevné prolínání pak působí stejně jako akvarelová kresba na papíře. Je až s podivem, jak věrně dokážou stroje napodobit lidskou práci na textilním materiálu, který se nemačká a jehož údržba je naprosto soudobá.

VESELÉ DEKORY NA UTĚRKÁCH A JARNÍCH UBRUSECH

textil2
Textil s jarní tématikou nás bude provázet celou sezonou. Můžete si vybrat z motivů rozpustilých, pestrých a radostných, protože se budou líbit vašim dětem a doma vytvoří útulnou atmosféru. Do kuchyní se hodí utěrky s barevnými potisky, do křesel rozhoďte polštáře s aplikacemi nebo s výšivkou a na stůl nažehlete nový ubrus. Udělejte si ve svém domově hezkou oázu uprostřed starostí, které se na nás poznenáhlu hrnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.