Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zděděné recepty jsou ze všech nejlepší. Vybrousily je za nás minulé generace a tak jen sáhněte po zavařovačkách a uschovejte si na zimu švestkovou úrodu.
Mám tu další z výtečných babičkovských receptů. Bude se hodit každému, kdo zavčas nezaložil klasický rumový hrnec, do něhož se skládá ovoce v pořadí, jak se urodí. Máte-li v říjnu prázdné ruce jako já, nic není ztraceno. Založte ovoce jednodruhové - v tomto případě výtečné švestky, kterých je dosud všude dostatek.
Alkohol se, jako konzervační prostředek ničící choroboplodné zárodky, užíval i v dobách minulých. Ovoce se nakládalo do vysokoprocentní vínovice, kalvádosu i do rumu. Pokud jde o rum, pak do 54%, protože pokud obsah alkoholu snížíte na 42 či 38 %, je třeba konzervující účinek dorovnat větším množstvím cukru. V tomto případě počítáme vždy na 2 díly ovoce 1 díl cukru. Pokud máte k dispozici více druhů alkoholu, pak zde jsou osvědčené a výtečné kombinace, třeba pro příští rok:
Samozřejmě se o dokončení receptur postará pokaždé jiné koření, jako třeba vanilka, kardamom, skořice, hřebíček, citronová kůra. Ceny rumů jsou natolik vysoké, že jeho volbu nechávám na vás. Je fakt, že naložíte-li kvalitněji, rozdíl pocítíte. Já zůstanu u rumu tradičního s nízkým obsahem alkoholu. Aby se švestky nekazily, zbývající jistoty dodá bílý cukr. Použijete-li hnědý, zase se posunete k trochu jiné chuti, řekla bych, mírně exotické.
OVOCE V ALKOHOLU SE KONZERVUJE
Příprava: 35 minut * Získáte: 2 menší sklenice
1. Švestky omyjte, rozložte na papírové utěrky a osušte. Ostrým nožem je rozpulte a zbavte pecek.
2. Do malého kastrolku dejte svařit trochu vody a nasypte do ní mandle. Nechte 1 minutu vařit a sceďte. Po částečném vychladnutí prsty stáhněte slupky.
3. Do širokého kastrolu dejte cukr a vodu a za stálého míchání směs přiveďte do varu. Cukrový sirup vařte 5 minut, přitom dejte pozor, aby byl dokonale hladký a nepálil se na stěnách hrnce. Dochuťte ho kořením (kromě citronu) a přidejte rozpůlené švestky. Znovu jej uveďte do varu, plamen stáhněte a nechte chviličku mírně probublávat. Ovoce vypněte jakmile máte pocit, že příliš měkne.
4. Pěnovačkou rozdělte švestky do sterilizovaných sklenic. Naplňte je do poloviny, přidejte mandle a ovoce dorovnejte asi do dvou třetin. Znovu přidejte mandle a obsah sklenic dolijte rumem až nahoru. Nakonec přidejte trochu nastrouhané citronové kůry.
5. Otřete hrdla sklenic a pevně je zavíčkujte. Nechte je v chladu a temnu 5 týdnů uležet.
Většinou připravuji dvojitou dávku, tedy z 1 kg švestek. Plody by měly být vyzrálé a medově sladké, ale nerozměklé. S kořením si můžete pohrát, jak máte chuť. Přidáte-li místo bílého cukru třtinový, lze přidat také mletou skořici; šťáva bude beztak zabarvená. Dávám však přednost bílému cukru, zdá se mi, že více vynikne aroma švestek.
Když švestky vylovíte z cukrového sirupu, trochu vám ho zbyde. Svaříte-li ho s rumem, vodou a citronem, vyrobíte skvělý punč, který při práci s chutí vypijete :o) Blanšírování mandliček nedá mnoho práce, většinou je zbavíte slupek velice snadno. V horké vodě se slupky odfouknou a mandle vystrčíte prsty ven. Dejte pozor, abyste zralé švestky nerozvařili, a nakonec nezapomeňte na citronovou kůru.
Rumové klání mám za sebou, voní celá kuchyně. Teď už jen zbývá uchránit výsledek až do svátků nebo do okamžiku, kdy tento ryze pánský kulinářský dárek někomu věnujete...