Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pokud jste se přes svátky trochu rozmlsali, netrapte se tím, že na vás ze všech stran útočí reklamy o hubnutí. Místo diety si dopřejte zdravé mlsání.
Nejhorší je, když tělu ze dne na den zakážete to, co jste doposud s potěšením konzumovali. Většinou to nikdo z nás dlouho nevydrží. Mnohem rozumnější je snižovat dávky a nahrazovat je něčím zdravějším. Například sušeným ovocem a mandlemi napěchovanými do malých sušenek. Když vás honí mlsná, rozhodně po nich neztloustnete. Vyzkoušejte i naše další 4 tipy na zdravé mlsání.
Pokud máte chuť číst dál, pak k jejich výrobě budete potřebovat domácí sušičku ovoce nebo troubu. Tu jsem pro tento účel nevyzkoušela, tak třeba doplníte článek svými poznatky. Sušení ovocné hmoty v sušičce je sice dost zdlouhavé, ale nechávám ji často vrnět v koutě kuchyně, protože na sušenkách jsem si vytvořila docela slušnou závislost. Jsou ale zcela bez přidaného cukru a plné zdravých ingrediencí. Stoprocentně zaženou chuť na čokoládu a zachutnají i dětem. Myslím, že v zimním období, kdy potřebujeme co nejvíc kvalitních potravin, je jejich příprava na místě.
Pokud vás zaujaly kouřově zbarvené sklenice na čaj a kávu, pak jen doplňuji, že je pod názvem Venezia naleznete zde.
Příprava: 40 minut + 10-12 hodin sušení * Získáte: 40-45 ks sušenek
1. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, banán na kolečka. Rozinky vyperte a zalijte horkou vodou.
2. Mandle společně s lněným semínkem vložte do chopperu a rozmixujte na střední hrubost. Přidejte kousky jablka i banánu. Vše promixujte, ale dejte pozor, abyste nevytvořili jemnou kaši.
3. K základu přidejte vymačkané rozinky, a směs dochuťte citronovou šťávou, medem a skořicí. Vše umixujte, až se hmota spojí, ale stále by měla mít strukturu. Pokud se vám zdá řídká, přidejte umleté lískové oříšky a pod. Muže to být tím, že máte hodně šťavnatá jablka, málo vymačkané rozinky nebo jste vytvořili jemnou kaši.
4. Hmota se jeví jako měkká, ale nikdy ji nezahušťuji. Dejte ji na 30 minut do chladničky a pak už tvořte placičky a vkládejte je na síta sušičky. Hmota je lepkavá, pomáhám si mokrýma rukama. Vytvořím v dlaních kuličku a rozplácnu ji do oválku. Jde to dobře a rychle.
5. Sušičku nastavte na teplotu 65 °C a placičky nechte sušit 4 hodiny. Pak je obraťte a sušte 3 hodiny při teplotě 55 °C. Sušenky znovu obraťte a sušte další 3 hodiny, nebo dle potřeby. Zůstanou měkoučké, ale hotové jsou v okamžiku, kdy nelepí. Skladujte je v chladu v uzavřené sklenici.
Sušenky jsou zcela bez přidaného cukru, ale když použijete vyzrálé ovoce, budou sladké dost. Dehydratací se sladkost umocní. Veškeré použité suroviny se pozitivně podílejí na naší zdravé výživě. Vedle medu a mandlí, které významně posilují imunitní systém, má velký význam lněné semínko, jehož látky napomáhají v boji s rakovinou.
Připravená hmota je měkká a lepivá, ale dá se s ní dobře pracovat. Stále si zachovává strukturu jednotlivých ingrediencí a podobně budou vypadat i hotové sušenky. Při vytváření placiček si vždy připravím misku s vodou a jednu ruku si namočím. Jde to pak lépe.
Takto vypadají sušenky v poslední fázi sušení. Stále jsou měkké, ale jejich povrch nelepí. Uskladněte je v suchu a chladnu. Nevím jak dlouho vám vydrží, většinou zmizí okamžitě :o)