SMAŽENÁ RÝŽE SE ZELENINOU A KUŘECÍM MASEM

pomazánka z uzené ryby
POMAZÁNKA Z UZENÉ RYBY JE VÍTANOU VEČEŘÍ
2.5.2025
Bezinkové šampaňské
BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ II / NA ZDRAVÍ
5.5.2025

Smažená rýže není jen trend ve stravování, ale hlavně zdravý způsob, jak si pochutnat. Mezi velké hvězdy patří tzv. stir-fry pokrmy, což v překladu znamená míchej a smaž a velmi oblíbená je i smažená rýže. Suroviny se nijak neliší od toho, co máme rádi v české kuchyni, takže rozhodně doporučujeme k vyzkoušení!

Na smažené rýži je skvělé to, že při její přípravě zpracujete i zbylou rýži od oběda a povadlou zeleninu, navíc je to skvělé a rychlé jídlo, které zasytí a přitom je opravdu plnohodnotné. V naší rodině je natolik oblíbená, že na oběd dělám záměrně rýže tolik, aby pro všechny zbylo i na večeři. Na „ochucení“ použijte všechno, co máte rádi a po ruce, jako bonus se vždycky hodí i houby, ideální je třeba Jidášovo ucho, ale zvládnete to i se žampiony

Do klasické asijské smažené rýže patří i míchaná vajíčka. Ačkoliv kombinace rýže a vajec zní leckomu zvláštně, v mnoha asijských zemích patří oboje mezi základní suroviny a kombinují se velmi často. A nutno podotknout, že i můj taťka, který žádné tyhle novoty opravdu nevyhledává (ba dokonce se jim spíš vyhýbá :-)), uznal, že to má něco do sebe a dokonce si i přidal.

A mám ještě jeden tip: místo rýže kdykoliv použijte rýžové nudle, ideálně široké ploché (phó), jde ale i s vlasovými (bún). Uvařené jsou za chviličku a jsou velmi zdravé!

smazena-ryze-4

SMAŽENÁ RÝŽE

Příprava: 35 minut
Získáte: 4 porce

  • 4 hrnky uvařené rýže
  • hrst Jidášova ucha + vroucí voda na jeho zalití
  • 300 g kuřecího masa
  • rostlinný olej, ideálně arašídový nebo řepkový
  • zelenina podle chuti, skvělá je mrkev a pórek
  • sójová omáčka na dochucení
  • tmavý sezamový olej
  • podle chuti trocha chilli a strouhaného zázvoru
  • nať jarní cibulky k podávání
smazena-ryze-1

Zbylá rýže od oběda, zelenina, kterou máte po ruce, a vejce – to je základ

Náš tip: Rýži ideálně nepoužívejte čerstvě uvařenou, je hodně měkká a nadýchaná a při smažení musíte počítat s tím, že se trochu poláme a rozpadne. Úplně ideální stáří je k večeři rýže od oběda. Tradičně se do míchané rýže napříč zeměmi původu tohoto pokrmu používá rýže jasmínová, klidně ale použijte i jakoukoliv jinou s dlouhým zrnem, třeba basmati.

1. Sušené Jidášovo ucho zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut odstát, až zcela nasákne a uschne. Pak jej nakrájejte na nudličky. Mezitím ve wok pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte na něm na kousky nakrájené kuřecí maso. Zhruba v polovině přidejte připravenu zeleninu a opékejte společně, až je vše hotové. Nezapomeňte podlít trochou sójové omáčky, která maso zároveň i osolí. Pak směs z pánve odložte bokem. Pokud používáte žampiony, přidejte je společně se zeleninou.

2. V pánvi rozehřejte novou trochu oleje, vsypte nakrájené Jidášovo ucho, nastrouhaný zázvor a krátce orestujte. Přidejte uvařenou rýži a zlehka osmažte.

Chcete vědět, jak správně používat wok pánev a v čem jsou její největší přednosti? Vše jsme pro vás přehledně sepsali zde.

smazena-ryze-2

Míchaná vejce a rýže zní možná zvláštně, ale je to skvělé!

3. Rýži s Jidášovým uchem rozhrňte do boků pánve a do středu rozklepněte vejce. Ta promíchejte, až se osmahnou míchaná vajíčka. Přidejte maso se zeleninou a ještě jednou vše společně osmažte. Dochuťte chilli, případně ještě kapkou sójové omáčky, skvělý je tmavý sezamový olej – ten se vyrábí z praženého (huiled) sezamového semínka a je neuvěřitelně aromatický. Nasládlou chuť rýži dodá hoisin omáčka nebo speciální druh sójovky, tzv. tamari. Ani jedna z nich ale není nutná, dodají pokrmu jen zase trochu jinou chuť.

Náš tip: Sezamový olej seženete i ve větších vietnamských večerkách a vřele doporučuju mít jej v kuchyni. Lahvička sice stojí podle značky a obchodu obvykle 80–120 Kč, na dochucení 4 porcí smažené rýže vám ale stačí 1–2 lžíce. 

smazena-ryze-3

Na závěr stačí ozdobit jarní cibulkou

4. Další typickou surovinou pro českou i asijskou kuchyni je jarní cibulka. Její nať nakrájejte nahrubo, přidejte k hotové rýži a promíchejte, ať se lehce spaří, ale nepřijde o barvu a o chuť. Máte hotovo!

Tohle využijete při přípravě naplno!

Další chutě mezinárodní kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *