Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Smažená rýže není jen trend ve stravování, ale hlavně zdravý způsob, jak si pochutnat. Mezi velké hvězdy patří tzv. stir-fry pokrmy, což v překladu znamená míchej a smaž a velmi oblíbená je i smažená rýže. Suroviny se nijak neliší od toho, co máme rádi v české kuchyni, takže rozhodně doporučujeme k vyzkoušení!
Na smažené rýži je skvělé to, že při její přípravě zpracujete i zbylou rýži od oběda a povadlou zeleninu, navíc je to skvělé a rychlé jídlo, které zasytí a přitom je opravdu plnohodnotné. V naší rodině je natolik oblíbená, že na oběd dělám záměrně rýže tolik, aby pro všechny zbylo i na večeři. Na „ochucení“ použijte všechno, co máte rádi a po ruce, jako bonus se vždycky hodí i houby, ideální je třeba Jidášovo ucho, ale zvládnete to i se žampiony
Do klasické asijské smažené rýže patří i míchaná vajíčka. Ačkoliv kombinace rýže a vajec zní leckomu zvláštně, v mnoha asijských zemích patří oboje mezi základní suroviny a kombinují se velmi často. A nutno podotknout, že i můj taťka, který žádné tyhle novoty opravdu nevyhledává (ba dokonce se jim spíš vyhýbá :-)), uznal, že to má něco do sebe a dokonce si i přidal.
A mám ještě jeden tip: místo rýže kdykoliv použijte rýžové nudle, ideálně široké ploché (phó), jde ale i s vlasovými (bún). Uvařené jsou za chviličku a jsou velmi zdravé!
Příprava: 35 minut
Získáte: 4 porce
Náš tip: Rýži ideálně nepoužívejte čerstvě uvařenou, je hodně měkká a nadýchaná a při smažení musíte počítat s tím, že se trochu poláme a rozpadne. Úplně ideální stáří je k večeři rýže od oběda. Tradičně se do míchané rýže napříč zeměmi původu tohoto pokrmu používá rýže jasmínová, klidně ale použijte i jakoukoliv jinou s dlouhým zrnem, třeba basmati.
1. Sušené Jidášovo ucho zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut odstát, až zcela nasákne a uschne. Pak jej nakrájejte na nudličky. Mezitím ve wok pánvi rozehřejte trochu oleje a osmahněte na něm na kousky nakrájené kuřecí maso. Zhruba v polovině přidejte připravenu zeleninu a opékejte společně, až je vše hotové. Nezapomeňte podlít trochou sójové omáčky, která maso zároveň i osolí. Pak směs z pánve odložte bokem. Pokud používáte žampiony, přidejte je společně se zeleninou.
2. V pánvi rozehřejte novou trochu oleje, vsypte nakrájené Jidášovo ucho, nastrouhaný zázvor a krátce orestujte. Přidejte uvařenou rýži a zlehka osmažte.
Chcete vědět, jak správně používat wok pánev a v čem jsou její největší přednosti? Vše jsme pro vás přehledně sepsali zde.
3. Rýži s Jidášovým uchem rozhrňte do boků pánve a do středu rozklepněte vejce. Ta promíchejte, až se osmahnou míchaná vajíčka. Přidejte maso se zeleninou a ještě jednou vše společně osmažte. Dochuťte chilli, případně ještě kapkou sójové omáčky, skvělý je tmavý sezamový olej – ten se vyrábí z praženého (huiled) sezamového semínka a je neuvěřitelně aromatický. Nasládlou chuť rýži dodá hoisin omáčka nebo speciální druh sójovky, tzv. tamari. Ani jedna z nich ale není nutná, dodají pokrmu jen zase trochu jinou chuť.
Náš tip: Sezamový olej seženete i ve větších vietnamských večerkách a vřele doporučuju mít jej v kuchyni. Lahvička sice stojí podle značky a obchodu obvykle 80–120 Kč, na dochucení 4 porcí smažené rýže vám ale stačí 1–2 lžíce.
4. Další typickou surovinou pro českou i asijskou kuchyni je jarní cibulka. Její nať nakrájejte nahrubo, přidejte k hotové rýži a promíchejte, ať se lehce spaří, ale nepřijde o barvu a o chuť. Máte hotovo!
Tohle využijete při přípravě naplno!
Další chutě mezinárodní kuchyně