SKOTSKÁ VEJCE ANEB KAM S VAJÍČKY PO KOLEDĚ

PRÁDLO ROZTŘÍDIT, VYPRAT, USUŠIT. S TĚMITO TRIKY DO BUDE HRAČKA!
3.4.2024
S NOVÝM KATALOGEM SE NACHYSTÁTE NA LÉTO
5.4.2024

Máte-li doma koledníky, nemáte nouzi o fůru vařených vajec. Pokud jste jich už pořádně sytí, udělejte z nich oběd nebo skvělou večeři.

Na blogu vidím, že jste se hromadně pustili do výroby vaječné tlačenky a jistě dalších dobrot, které máte v repertoáru své kuchyně. Dělám to také, ale letos jsem mimo nakládání vajec do lehce pikantního láku připravila i oblíbené masové jídlo k obědu. 

Proč je tento pokrm často označován jako vejce pštrosí, je nabíledni. Ovšem o původu skotských vajec, vypadajících stejně, toho mnoho nevím. Když se zeptám své neteře (žijící čtvrt století ve Skotsku) na různé speciality s podobným přívlastkem, většinou krčí rameny, že je v jejím regionu takto neoznačují. Ale původ jídla přece jen směřuje na blízkou anglickou půdu. Záznamy receptů jsou datovány od roku 1738, kdy skotská vejce proslavil londýnský obchodní dům  Fortnum & Mason. Vejce obalená v masové směsi si oblíbili především cestovatelé, protože jim údajně v této podobě vydržela déle poživatelná. Tento pokrm byl ale populární už dávno předtím a vypadá to, že se na kontinent dostal z alžírské nebo indické kuchyně, kde se připravují obdobné masové kuličky s vejcem uvnitř.

Pravá skotská vejce by podle mého pátrání měla obsahovat bílou vepřovou klobásu, mleté kořeněné maso se směsí vepřového a hovězího a vejce správně uvařená tak, aby zůstala v tekuté formě, aby se po rozkrojení mírně rozlilo po talíři. Prostě nahniličku. To vše pěkně zabalené v trojobalu z mouky, vajec a strouhanky. Nejčastěji se podávají studená se zeleninovým salátem a jsou stále populární a oblíbená v celé Velké Británii, kde patří k piknikovým jídlům, i v Americe, kde je seženete balená i v obchodech a podávají se s pikantní omáčkou.

Příprava: 1 hodina * Získáte: 5 skotských vajec

Masová směs

  • 5 vajec vařených natvrdo / naměkko
  • trocha hladké mouky
  • 500 g vepřového masa
  • lžička tymiánu, sušeného 
  • trocha šalvěje, sušené
  • špetka muškátového oříšku, mletého
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička citronové kůry, strouhané
  • 1 lžíce dijonské hořčice 
  • hrst plocholisté petrželky, nasekané

Na obalení

  • hladká mouka
  • 2 vejce, prošlehaná
  • strouhanka, čerstvě namletá
  • řepkový olej na smažení

1. Vejce oloupejte a obalte moukou.

2. Mleté maso dobře ochuťte a rozdělte na 5 porcí. Mokrýma rukama pak vytvořte z každé porce vyšší placičku a vejce stejnoměrně obalte tak, aby nikde nevznikla trhlina.

3. Povrch pak obalte v trojobalu, přičemž strouhanku jemně zamačkejte do masa; postup můžete zopakovat jak uznáte za vhodné.

4. Skotská vejce ponořte pomocí obracečky do rozpáleného oleje těsně vedle sebe tak, abyste je mohli obracet vidličkami. Opékejte, dokud ze všech stran nezezlátnou.

Hotová vejce vyndejte na ubrousky, odsajte z nich přebytečný tuk a podávejte se zeleninovým salátem a bramborovou kaší. Výborná jsou i studená.

Tak jako se vedou dohady o původu receptu, tak můžete polemizovat o složení masové směsi, a v podstatě především zkoušet, co je pro vás dostupné k sehnání a co vám chutná. Důležité je, aby masová fáš byla lehce mazlavá a pěkně ulpěla na vejcích. Shánění bílé klobásy nebývá v každém regionu jednoduché, nejběžněji seženete asi bílou klobásu bavorskou. Klobásy jsou kořeněné, takže jsou v masovém základu nositelem ochucení. Není pak nutné přidávat další koření, jak jsem zjistila z několika zahraničních receptů, kde už se dále nedochucuje. Pokud klobásu nemáme, pak masovou směs dochutit musíme. 

ABY VEJCE MĚLA TEKUTOU KONZISTENCI

  • pokud nezpracováváte vejce od koledníků, pečlivě si je uvařte naměkko. Vejce vložte do vroucí osolené vody a vařte po dobu 4 - 5 minut. Připravte si předem ledovou vodu a vejce pak ihned prudce zchlaďte, abyste zastavili var. Po vychladnutí je opatrně oloupejte.

ABY MASOVÁ FÁŠ LÉPE ULPĚLA NA VEJCÍCH

  • vařené vejce nejprve obalte v mouce
  • pak si navlhčete ruce, ze směsi si vytvořte na dlani velikou placičku a vejce zabalte

ABY STROUHANKA KŘUPALA

  • chutná strouhanka je u všech smažených pokrmů zásadní; dejte přednost bílému pečivu - nejlépe vysušte a lehce opečte toustový chléb v troubě a poté umelte
  • do strouhanky můžete přidat křupavou kukuřičnou strouhanku (na fotografii vpravo), nebo použijte strouhanku panko (japonskou obalovací strouhanku, která má hrubší strukturu) 

ABYSTE NESPOTŘEBOVALI MNOHO OLEJE

  • vejce je třeba smažit ve vyšší vrstvě oleje; použijte k tomu kastrol do něhož se všechny porce vejdou blízko sebe, olej se tak vytlačí do výšky a nebude se kolem pálit

Skotská vejce jsou výbornou pochoutkou na piknik. V brzké době už zvládneme posedávat po trávnících. Jaro, vítej!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *