CO S VEJCI PO KOLEDĚ? NALOŽTE JE

LETNÍ KATALOG NABÍZÍ NOVINKY I OBLÍBENÉ KLASIKY
12.4.2023
TIP NA TVOŘENÍ: NEJKRÁSNĚJŠÍ SVÍCNY
14.4.2023

Lehce pikantní úprava vajec naložených s kořením a červenou řepou, je možná pro vás něco nového. Vejce jsou výborná a určitě vám zachutnají.

Pokud vaši koledníci vykoledovali celý košík malovaných vajíček, máte co dělat. Ujíst se to vážně nedá, i když jejich omezenou konzumaci lékaři dávno rehabilitovali. Předpokládám, že jste je hned uložili do lednice - a možná už máte dávno naloženo, znáte-li některou z obdob tohoto výtečného receptu.

Vařená vejce ponechaná v pokojové teplotě totiž nevydrží déle, než 2 - 3 hodiny (podle teploty prostředí), takže pozor na ně. Vejce uvařená natvrdo, ať vcelku či oloupaná, vám v lednici vydrží týden. Ale pokud je ihned naložíte, dobu spotřeby významně prodloužíte.

JAK VEJCE UKLÁDAT

  • Vejce natvrdo by se měla skladovat v lednici při teplotě 4,5 °C a nižší.
  • Neskladujte je však ve dveřích lednice. Teplota zde hodně kolísá, v důsledku častého otevírání dveří, což může přispět k růstu choroboplodných zárodků.
  • Vejce, ať čerstvá či uvařená, vždy uzavírejte do speciálních boxů z plastu. Papírové krabičky z obchodu jsou určeny pouze k transportu vajec domů. V lednici mohou přijímat vlhkost a být plné bakterií.
  • Vařená vejce nepatří do mrazáku, ze syrových však bez obav zamrazte zbylé bílky, které využijete k pozdějšímu vaření. Lze z nich i našlehat sníh. V mrazničce při uskladnění v malých boxech vydrží půl roku. 
  • Uvařená vajíčka před uložením do lednice neloupejte, zbytečně by vysychala a ztrácela chuť. Oloupejte je až před konzumací či nakládáním.

Příprava: 30 minut * Získáte: 1 větší sklenici

Do sklenice

  • 6 - 7 vajec, vařených natvrdo
  • 1 větší řepa, uvařená, oloupaná a nakrájená na plátky
  • 1 červená cibule, nakrájená na klínky
  • ½ až 1 celá červená feferonka, dle chuti
  • 3 stroužky česneku, rozkrojené

Kořeněný nálev

  • 200 ml vody
  • 100 ml octa, 8%
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 lžičky semen koriandru
  • 12 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy

Na dozdobení

  • řeřicha

1. Vejce oloupejte, snažte se, aby zůstala hladká. Polovinu jich naskládejte do sklenice, mezery vyplňte plátky řepy, cibulí a rozkrájenými kousky feferonky a česneku.

2. Svařte nálev - Do kastrolku odměřte tekutiny, sůl, cukr a přidejte koření. Vše zahřejte a dobře rozmíchejte. Jakmile se nálev dostane krátce do varu, zmírněte ho a nechte 5 minut probublávat. Pak kastrol přikryjte a nálev nechte 15 minut odpočinout.

3. Část mírně zchladlého nálevu nalijte i s kořením na obsah sklenice a doplňte ji zbytkem vajec a zeleniny. Nálev dolijte tak, aby byl obsah ponořený. Pak sklenici pevně uzavřete a nechte 3 - 5 dní v lednici rozležet.

Po otevření nakládaná vejce i zeleninu zkonzumujte, nejlépe s bílým francouzským chlebem.

Pořídíte-li si úložný box na vejce, budete s ním spokojeni. Je úsporný na místo, a koupíte-li si dva, postavíte je na sebe. Pokud je vás doma víc a hodně vaříte nebo pečete, 30 ks vajec míváte doma běžně. Ale i když box není zcela zaplněný, oceňuji, že mám zkraje vejce z minulé várky a z druhé strany vejce čerstvá. To je věc, kterou kuchařka kontrolovat musí. Box je z boku opatřen větracími otvory a patří k němu víko, takže na něj lze i dočasně odložit třeba talíř s potravinami.

Nakládání vařených vajec je chvilková záležitost. Řepu si můžete koupit předvařenou, to je velká úspora času, a svařit lák je dílo okamžiku. Stačí 10 minut. Jediná záležitost, která vás zbrzdí, je loupání skořápek. To je vážně nepopulární činnost, protože je navíc třeba, aby vejce byla pěkná a hladká. S čerstvými vejci se to málokdy podaří.

TIP: Máte-li rádi nakládanou červenou řepu, využijte nálev jen pro ni, bez vajec. Nechte ji déle uležet, a snězte ji jako přílohu k masu. Výtečné jsou kombinace s čerstvě nastrouhaným křenem. Vaše porce zdraví bude zcela bez konzervantů.

Jak vidíte, po 3 dnech jsou bílá vejce tatam. Pozor na feferonku, ale pokud vám pikantnost nevadí, v nálevu je výborná. Při odstraňování semínek vždy používám slabou igelitovou rukavici. Napoprvé si ji přidejte do sklenice jen kousek, uvidíte. Dobře zavíčkovanou sklenici nechte odpočívat v chladu lednice. Je třeba, aby se nálev rozležel a dochutil málo výraznou řepu. Ta se vám odmění a předá svou nádhernou barvu vejcím....

... a obarví bílek hluboko dovnitř. Vejce jsou po rozkrojení zajímavá a vybízejí k ochutnání. Máte-li rádi svěží a zdravé saláty, přidejte trochu řeřichy a snězte tu porci zdraví bezezbytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *