S AVIVÁŽÍ, NEBO BEZ? NA RUČNÍKY NEPATŘÍ, ZA TO POMŮŽE S OPRAVOU ZIPU

LOUHOVÉ PRECLÍKY
8.8.2024
RYCHLÉ TOPINKY Z TROUBY NAKRMÍ CELOU PARTU
12.8.2024

Colorful clothes in basket on table, on light background

Na jaké prádlo se hodí použít aviváž? A na jaké naopak nesmí nikdy přijít? A má v domácnosti ještě nějaké další využití? Otázek  a mýtů kolem voňavého zázraku jménem aviváž existuje nepočítaně, aviváž má zkrátka své striktní zastánce i radikální odpůrce. Vysvětlíme, proč se nevyplatí být ani v jednom z těchto táborů.

Z dětství si pamatuju reklamy s modrým králíčkem Azuritem i následné vtípky, které jsme si o něm se spolužáky vyprávěli. A taky si pamatuju, že moje mamka i babičky aviváž naprosto automaticky přilévaly snad do každé pračky. Já sama aviváž téměř nepoužívám, protože mám sušičku a protože jsem líná třídit prádlo kromě barev ještě na to, které s aviváží do styku přijít může, a na to, které nikoliv.

Existuje ale prádlo, které si aviváž vyloženě žádá, jako třeba beránkové deky, a navíc má v domácnosti bohatější využití než při praní. Tady ode mě tedy máte malého průvodce, kdy se aviváži vyhnout, kdy na ni nezapomenout i k čemu všemu je v domácnosti ještě dobrá.

Sušička je jasná stopka

Pokud prádlo sušíte v sušičce, zapomeňte na aviváž. Ta totiž zadržuje ve tkanině vodu, takže sušení trvá déle, a výpary z aviváže navíc sušičku zanáší a tím i ničí. Pokud prahnete po voňavém prádle, nakapejte na vlněné míčky do sušičky pár kapek éterického oleje nebo si pořiďte voňavá vajíčka Ecoegg, odkaz na ně najdete v galerii níže.

Funkční materiály a plavky? Jedině bez!

Je mi líto, ale aviváž nepatří celá řada běžně používaného prádla. Pozor si dejte zejména na: * funkční prádlo – aviváž ničí membrány a mění vlastnosti funkčních vláken, ať už mají za úkol pot odvádět od těla nebo jej nenasakovat, fungovat nebude ani nepromokavost bund atd. * plavky a mikrovlákno – jejich úkolem je nanasákat vodu, přičemž aviváž tuhle jejich schopnost spolehlivě ničí * ručníky a utěrky – je mi líto, ale ani když naopak chcete nasákavost zvýšit, není aviváž to pravé. Aviváž totiž obalí vlákna a voda už se nedostane ani dovnitř. Pokud chcete měkké nadýchané ručníky, sáhněte po octovém máchadle. * vlna a peří – platí to samé co v případě funkčních materiálů, aviváž prostě obaluje a uhlazuje vlákna a ničí jejich přirozené vlastnosti. Platí to i pro hedvábí a len. * džíny – i tady vás zklamu. Aviváž je sice změkčí, ale snáz v nich vytaháte kolena a rychleji odejdou do tmavomodrých věčných lovišť.
1807701_2520_eshop_z1

Máchadlo jako alternativa

Jestli se nechcete vzdát voňavého a měkkého oblečení a dalšího bytového textilu, používejte místo klasické aviváže máchadlo. Je ovoněné přírodní levandulovou silicí, ale je hypoalergenní (což se o některých avivážích říct nedá), neničí sušičku ani vlákna a naopak pomáhá z prádla vymáchat zbytky usazeného pracího prášku a aviváže. Ručníky a utěrky změknou získají zpět svoji savost a prádlo dostane zpět svoje jasné barvy.

Proti mačkání i špíně

Aviváž funguje na principu uhlazeného vlákna – podobně jako kondicionér na vlasy (a oboje lze do jisté míry nahradit octem, mimochodem). Jak jsme si už výše řekli, to je pro některé materiály smrtící, pro jiné je to ale dar. Máte mačkavé tričko? Pokud není z výše jmenovaných materiálů, sáhněte po aviváži, určitě odvede dobrou službu, prádlo se prý také lépe žehlí. Tím, že vlákno obalí, jej zase chrání před znečištěním: pamatujte ovšem stále na rady, kdy aviváž není ku prospěchu.

Multifunkční pomocník

Jestli máte rádi vůni oblíbené aviváže, můžete do ní prostě namočit ubrousek a ten po uschnutí vložit do skříně, kde (podobně jako obligátní mýdlo) prádlo provoní. Kolegyně mi kdysi radila kápnout ji na vnitřní roličku toaletního papíru, že jí díky tomu záchod pořád krásně vodí i bez speciálních parfémů. Díky aviváži rozchodíte zaseknutý zip a já ji mám ráda jako univerzální leštidlo na okna i nerez včetně umyvadlových baterií, samozřejmě řádně naředěnou a bez použití mikrovláknových utěrek. :-) Aviváží se také dobře čistí kosmetické štětce a hřebeny a kartáče.
17519_antistatick-aviv-sleep-well-eshop-a_z1

Balzám na deky i punčochy

Aviváž byla vyvinuta, aby prádlo zbavila statické elektřiny, tedy aby vás syntetické prádlo „nekousalo“ a nelepilo se k sobě. Takové beránkové deky budou při použití antistatické aviváže ještě příjemnější, pokud nosíte punčochy, určitě znáte i trik s jejich potřením aviváží rozetřenou v dlaních, aby se na ně nelepila sukně – tohle platí pro všechny tkaniny, které vás trápí svým statickým nábojem.

S čím salát ještě udělat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *